A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Konyhagép - a konyha valójában egy műhely, ahol történetesen konyhai gépekkel tevékenykedünk.

A konyhai lakberendezés szerves részei – a nagyméretű konyhagépek  

Több cikkemben kalandoztam már el a konyhába, megvizsgálva ergonómiáját, az éves dizájn trendeket, kapcsolatát a lakás egyéb helyiségeivel. Azt is megjegyeztem, hogy a konyha valójában egy műhely, ahol történetesen konyhai gépekkel tevékenykedünk. A fő konyhagépeket több szempont alapján is érdemes górcső alá venni, mert nem mindegy elhelyezkedésük, funkcionalitásuk, de még a konyhai dizájnban betöltött szerepük sem. 

Alapvető szempontok a konyhai gépek kiválasztásakor   

Amikor egy konyhát építünk be, több dologra kell figyelmünket szentelni, hogy a legjobban felkészülve induljunk el a gépeket beszerezni. Nagyban meghatározza majd a vásárlásunkat az adott helyiség mérete, hiszen a beszerzés volumenét ez nagyban befolyásolja. Alapvető szempontnak lennie, hogy milyen igénybevétele lesz a konyhának? Amennyiben nagyobb a család, és a főzés állandó, napi programmá válik, több és gazdagabb funkciókkal ellátott konyhagépet kell majd választanunk. Amennyiben egy legénylakásban, egymagunkban élünk, talán még a tűzhelyre sem lesz szükségünk. 

Amikor kialakul az összkép, akkor sem biztos, hogy a boltba kell szaladnunk azonnal, mert oda kell figyelnünk a konyhagépek által várható energia és feszültség terhelésre, és a gépészeti beszerzések előtt a hálózatot is fel kell készíteni az elvárásoknak megfelelően. Amikor mindezeket csokorba gyűjtöttük, akkor tisztázhatjuk a gépek dizájnjának kérdését. Látható tehát, hogy a konyhagépek beszerzése nem korlátozódik puszta megvételükre. 

Igényekre szabott konyhai gépészet      

A konyhai gépek tekintetében létezik egy ökölszabály, amelyet mindig be kell tartanunk, ez pedig a munkavégzés háromszögének elve. Ebben a háromszögben a hűtőgép, a tűzhely és a mosogatógép helyezkedik el, mégpedig olyan távolságban, amelyben nem hatnak kedvezőtlenül egymásra. Esetükben tehát nem pusztán az ergonómiai, hanem a biztonsági szempontok is szerepet játszanak. Világos, hogy a hűtő nem lehet közvetlenül a tűzhely mellett, a tűzhely és a vizesblokk között is hagyni kell távolságot és így tovább. 

A gépek mérete és funkciója annak a függvénye, hogy hányan élnek a háztartásban és mennyire fontos a saját konyha vezetése. Az energiatakarékosság manapság már előkelő helyen áll a gépek kiválasztásánál, és még egy legénylakásban is érdemes figyelni arra, hogy az adott konyhagép milyen besorolást élvez ezen a téren. 

Gépről gépre 

 A hűtőszekrény rendszerint a legnagyobb méretű darab, ami a konyhába kerülhet. Kis alapterületű konyhák esetében láttam már konyhafrontos előszobában, vagy kamrában elhelyezett példányokat is. A kiválasztásnál tehát a helyigény az egyik döntő tényező, de az sem mellékes, hogy a belső tere milyen felszereltségű, mekkora lesz a tárolási igényünk. Ez meghatározza majd a fagyasztó és tároló viszonyát is. Kényelmesebb, ha a fagyasztók vannak a hűtő alján, hiszen oda nem mindennap kell lehajolnunk. A prémiumtermékek – akárcsak a többi gép esetében – számos okos funkcióval egészülnek ki, viszont érdemes azt is meggondolni, hogy ezeket a funkciókat valóban használjuk-e majd, ellenkező esetben nem érdemes pénzt költeni rájuk.

A hűtőszekrény rendszerint a legnagyobb méretű konyhagép, ami a konyhába kerülhet.

A hűtőszekrény „testvére” a hűtőláda. Rendszerint családi házak pincéjében vagy garázsában szokott üzemelni, ott, ahol rengeteg gyümölcsöt, húst stb. tudunk hosszú távra félretenni. Lakásokban nem igen van helye, mivel sok helyet igényel és elég zajos. 

A mosogatógép az utóbbi évtizedekben vált nélkülözhetetlen konyhagéppé azokban a háztartásokban, ahol legalább négy fő lakik, hiszen ennyi embernél már szép számmal gyűlik össze a mosatlan. A legkeresettebbek a 60 és 45 cm széles változatok, ezek magassága 85 cm, mélységük pedig 60 cm. A 60 cm széles készülékbe 14, a 45 cm-esbe 10 teríték fér. Az 55 × 45 × 50 cm-es méretű 6 terítéket mosogat el, ez egy személynek megfelelő.

A mosogatógép az utóbbi évtizedekben nélkülözhetetlen konyhagép lett azokban a háztartásokban, ahol legalább négy fő lakik

A mosogatógép két területen lehet takarékos, az áram- és a vízfogyasztáson lehet remekül spórolni, ha A+ besorolású készüléket veszünk. A gép átlagos zajszintje 44 dB körül van, ami időszakosan elviselhető. A mosogatógépek hat alapprogramja bárkinek elegendő lehet (előmosás, mosogatás, intenzív, automatikus, vegyes és gyors program), de természetesen ennél a terméknél is elérhetőek spéci funkciókat tudó típusok. 

A tűzhelyek tekintetében akkora a választék, hogy csak a legfontosabb szempontokra kívánok kitérni. A háztartás mérete a tűzhelynél is perdöntő. A sütők között találhatunk 56 literes térfogatú darabokat, de létezik 80 liter feletti változat is. Választhatunk gázzal vagy árammal, esetleg ezek kombinációjával működő darabot. Sütők esetében leggyakoribban választható extrák a hőlégkeverés, hőlégbefúvás, pirolitikus tisztítás, katalitikus beltér, gőzsütés, illetve a sütősín.  A tűzhelyek között is találhatunk olyat, amely egyéb extrákkal bír, de gondoljuk át a választáskor, hogy igazából milyen funkciókra van szükségünk.  Speciális melegítési eljárást tudnak az indukciós főzőlapok, de ezekről tudnunk kell, hogy csakis vasból készült edényekben főzhetünk! 

A tűzhelyek tekintetében nagy a választék.

A tűzhelyeket olykor együtt árusítják a páraelszívókkal, amelyek ugyancsak a rendszerváltás után lettek kelendő termékek. Alapvető, hogy a teljesítményt a főzési szokások alapján válasszuk ki. A kiindulási pont az átlagos, 60 cm széles fali elszívó teljesítménye, ami 400-550 m3/óra.  Figyelembe kell venni a főzőlap méretét, elhelyezkedését, hiszen ettől függ, hogy a falra kerül, vagy a mennyezetről lóg le az elszívó. Ahol van rá lehetőség, érdemesebb légkivezetéses készüléket vásárolnunk, így nem lesz szükségünk a gyakori szűrőcserére. A páraelszívóknál választhatunk olyan típust, amely használaton kívül rejtett állapotban simul a konyhaelemek közé, de manapság készülnek már olyan darabok is, amelyek a funkció mellett a konyha dizájnján is emelnek egy szintet. 

A tűzhelyeket olykor együtt árusítják a páraelszívókkal.

Végezetül vessünk egy pillantást a legkisebb állandó helyet elfoglaló, de kötelező konyhagépre, a mikrohullámú készülékre. Azért nem írom azt, hogy mikro sütő, mert a legegyszerűbb típusai a melegítés mellett csupán olvasztó funkcióval rendelkeznek. A legkisebb szabadon álló mikrók nagyjából 17 literesek, a legnagyobbak pedig hozzávetőlegesen 34 literes űrtartalommal rendelkeznek, és átlagosan 1000 wattosak. Azoknak, akik profi tűzhellyel rendelkeznek, meg kell gondolniuk, hogy szükség van-e a sütés, vagy a grillezés funkcióra, mivel ezek duplikálódnak a konyhában, és nem érdemes emiatt plusz pénzt kiadni.  A mikró rendszerint a három nagy konyhagéptől elkülönülve, mondjuk a konyhaszekrénybe beépítve szokott működni, olyan helyen, ahol azonban könnyen elérhető, és az ajtaja is akadálymentesen nyitható.

A legkisebb állandó helyet elfoglaló, de kötelező konyhagép a mikrohullámú készülék.

nyito-lefele-nyil-bibor