A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Faház

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arba_domo_en_la_parko_de_la_Ch%C3%A2teau_de_Langeais_02.jpg

Kalandra (lombokra) fel!

Amerikai filmekben találkoztam először a lombházakkal, ahová a film gyerek főhősei szívesen kuckózták be magukat. A lombházak a rendszerváltást követően nálunk is megjelentek ott, ahol erre lehetőség, igény és kellő elszántság volt. A lehetőséget maga kert adja, és az olyan méretesebb fák, ahová már lehet néhány négyzetméteres faházat telepíteni.

Egy lombház építése nemcsak ezermesteri tudást igényel, de ügyelni kell a természeti erőkre, a felhasználandó anyagokra, a statikára és – bármilyen meglepő is – a szomszédokra. Egy aprócska lombházhoz nincs szükségünk építési engedélyre, de a szomszédéra feltétlenül, mert a magasból bizony sok érdekes dologra lehet rálátni…

Természeti erők – ügyeljünk az alapokra!

A lombház építéséhez minimálisan egy megfelelően erős fára lesz szükségünk, de még sokkal jobb, ha van egy kisebb facsoportunk, hiszen a fák törzsei többszörös tartóoszlopot adhatnak a kunyhónak.

Faház facsoporton

A fák típusa sem mindegy, leginkább az erős fákat: a tölgyet, a bükköt, a fenyőt, a kőrist és a hársfát használhatjuk ilyen célra. Kerüljük azonban a nyárfát, a fűzféléket vagy a diófát!

A lombházak esetében a méret a lényeg. Olyan fát-fákat válasszunk, amelyeknél az alapágak elérik legalább a 20-25 cm-es átmérőt. Ezeknek az ágaknak a földtől minimum 2 méterre kell lenniük, mivel a lombház padlózatának úgy kell elhelyezkednie, hogy egy felnőtt ember is kényelemesen elférhessen alatta. Túl magasra sem célszerű telepíteni az építményt, hiszen a szél lendítő ereje a magassággal egyre nő, míg az ágak kitartó ereje csökken. Négy méternél magasabbra építeni az alapzatot már csak abban az esetben lehet, ha egy statikus szakember erre rábólint.

A stabilitás érdekében használjunk mélyebb alapba vert vastag cölöpöket, és a szél ellen tartókábelekkel is érdemes védekezni, megfogva a házikót annak négy pontján.

Ne felejtsük el, hogy a fák élőlények, amelyek az idő során növekednek, ezért lombház készítéskor ügyelni kell arra, hogy legalább 15-25 cm-t hagyjunk a törzs körül a növekedéshez. Ügyeljünk arra is, hogy ne használjunk túl sok csavart kis felületen az építéskor, mivel a fa betegnek tekinti majd azt a részt, ahol a csavarok vannak, és igyekszik megszabadulni tőle. A legjobb, ha csak egy csavart használunk egy 30×30 cm-es felületen.

Építési anyagok és technikák

Egy lombházhoz felhasználhatjuk a megmaradt építési anyagokat: léceket, nagyobb falapokat, palát, téglát, cserepet, farostlemez stb. Amennyiben hosszabb élettartamú lombkunyhóban gondolkodunk, akkor a tartósabb anyagokhoz kell nyúlnunk. Az impregnált fenyő, vörösfenyő vagy cédrus a legjobb, ezek ugyanis a legellenállóbbak a külső környezeti hatásokkal szemben.

Mint minden magasba tervezett építmény esetében, itt is igaz, hogy a házat elemekből érdemes megépíteni lent a földön. Ott kényelemesen kimérhetjük az ajtó és ablak helyeit, megépíthetjük a padlózatot és a kapaszkodókat. A kész épületet a gyerekekkel együtt kidekorálhatjuk, és a feljárót is itt állíthatjuk össze.

Faház feljáró

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Treehouse_access_and_roundwalk.jpg

Előbb a kunyhó alapjait rakjuk fel, majd jöhetnek a falak. A padló a faház alapja, ezért ügyeljünk arra, hogy vízszintes legyen. A gyalu segítségével kiegyenlíthetjük a fát.  Helyezzük a gerendákat az ágakon át, és simítsuk el egészen a szintig. Futtassuk a gerendákat a különféle fatörzsek között.

A tetőzetet hagyhatjuk a legvégére, itt azonban figyelemmel kell lennünk az eső elvezetésre. Ha az esővíz nem tud lefolyni a tetőről, nem lesz hosszú életű a lombház. Ezért legalább 12-15°-os dőlésszögű tetőt készítsünk.

A szükséges szerszámok

A lombházhoz elengedhetetlen szerszámok a következők: fúró, fűrész, gyalu, ütvecsavarozó, kalapács és vízmérték. Valószínűleg a telepítéskor is fogjuk ezeket az eszközöket használni, ezért azok elektromos szerszámok az ideálisak, amelyek akkumulátorral működnek, hiszen az ágak között nem érdemes a vezetékekkel bajlódni.

A lombház mágnesként vonzza el gyermekeket a képernyők és monitorok mellől. A lombház számos különféle aktív játékot kínál számukra, ezért érdemes belevágni ott, ahol erre lehetőség nyílik.

nyito-lefele-nyil-bibor