A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Kellemes klíma a nyári forróságban is

A globális klímaváltozás jeleit mindannyian a bőrünkön érezzük. Az évszakok egymásba olvadnak, a szélsőséges időjárási deficitek gyakoriak és hosszabbak lettek. Meg kell barátkoznunk azzal a ténnyel, hogy a nyarak egyre perzselőbb hőséget hoznak. A sűrűbben előforduló hőriadók sokunkat sarkallnak arra, hogy pénzt és energiát nem sajnálva klímaberendezést építsünk otthonunkba.

Egy kis személyes klímatörténelem

Az én személyes klímatörténelmem súlyos ellentmondásokkal terhelt, s mint cseppben a tenger, jól jellemzi a hőség elleni küzdelmünket. Nagyapámék még vályogházban laktak. A vályog kiváló klímaanyag, mert télen gyorsan felmelegszik, míg nyáron, kiváltképpen a döngölt földpadlós változat, remekül tartja a hűvöset. Egyedül a kiskonyha volt pokoli meleg, mert a főzéshez használt kályha ontotta a hőt, amit a vályog rendesen benntartott. Mivel csak egy bejárata volt a konyhának, hiába állt nyitva az ajtó, azon legfeljebb csak a legyek jöttek be szép számmal. Egy helyiséggel arrébb már kellemes volt a hőmérséklet, míg a legtávolabbi tisztaszoba kifejezetten kellemesen hűs volt. Apámék lakásában már lehetett huzatot is csinálni, csak így könnyen meg tudtunk fázni, egyszer meg akkorára sikerült a huzat, hogy kivitte a rosszul berakott ablaküveget a második emeletről. Nekem már légforgató is jutott, ami némileg megdobta a villanyszámlát, de legalább magammal vihettem abba a szobába, ahol éppen tartózkodtam. Igaz, ha nem voltam a légáram fókuszában, azonnal jött a hőguta. Az irodában már kellemes klíma körülményeket biztosíthat a modern berendezés. Az ellentmondás abban rejlik, hogy míg nagyanyámék semmit sem rontottak a globális klíma helyzeten, addig a príma klímaberendezés jelentős áramfelvétellel jár, amelyet sok esetben szénerőművek táplálnak, amelyek a globális felmelegedésért felelősek.

Kellemes klíma a nyári forróságban is

https://www.flickr.com/photos/20247775@N02/2044969585

Hogyan válasszunk magunknak klímát?

Bízva abban, hogy hamarosan zöld energiára cserélhetjük a roncsolót, most mi is szerezzünk be magunknak egy klímát virtuálisan. A választásnál természetesen több szempontot kell figyelembe vennünk, de legyen alapvető, hogy jó minőségű legyen a berendezés és az a szakember is, aki beszereli!

Alapértelmezettként kell vennünk, hogy a megfelelő teljesítményű berendezést válasszuk ki. Mivel az egyes helyiségeket hatékonyan csak külön-külön lehet klimatizálni, feltétlen kell a szakembertől egy pontos felmérés. Ökölszabályként elmondható, hogy 100 Watt/négyzetméter hűtőteljesítménnyel lehet számolni. Amennyiben a helyiség tetőtéri, vagy déli, délnyugati fekvésű, esetleg nagy ablakos, akkor köbméterekben kell a kalkulációt elvégezni.

Manapság már olyan készülékeket érdemes választani, amelyek légtisztító rendszerrel vannak ellátva, szűrője gondoskodik levegő tisztaságáról, pollenmentességéről. Lényeges szempont a készülék külső megjelenése, hiszen folyton szem előtt lesz, és a helyiség összképén hatalmasat ronthat egy ormótlan darab az ajtó vagy az ablak fölött.

Kellemes klíma a nyári forróságban is

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Air_Condition_Unit_Interior_View_USA.jpg

Sokan igénylik azt is, hogy a klímájuk távvezérelt legyen, mert hosszabb távollét után szeretnének hűvös lakásba visszatérni.

Teremthető-e harmónia az enteriőr és a klímaberendezés között?

Sosem felejtem el, amikor egy ismerősöm panellakásában megláttam az első mobil klímát, amely a szoba negyedét elfoglalta, és olyan volt, mintha egy nagy mosógépet vittek volna a nappaliba. Amellett, hogy borzalmas látvány volt, iszonyatosan zajosan működött, és a villanyszámlára ment el a família havi bevétele. A mobil klímát legfeljebb egy lángosozóba vegyük meg, polgári otthonokban felejtős a használata!

A mobil beltéri egysége – még ha szakértelemmel is van beszerelve – nem mutat valami szépen. Különösen egy antik enteriőrben mered elő borzalmasan. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ezt a berendezést valahogy belesimítsuk a környezetünkbe?

hordozható klíma

https://www.flickr.com/photos/yourbestdigs/27729332904/

Használhatunk elrejtéses technikát. Ilyenkor valamilyen dobozzal, ráccsal, egyéb légáteresztő holmival takarjuk a beltéri klíma egységet. A legszerencsésebb a mennyezetbe elrejteni, amennyiben van egy álmennyezetünk, és fölötte egy nem lakott padlástér. Oda prímán elhelyezhető a valamivel robosztusabb mennyezeti klíma. Ilyenkor a hűtőnyílások már annyira diszkrétek, hogy fel sem tűnnek senkinek.

Ha erre nincs lehetőség, akkor válasszuk a kiemelés trükkjét. Ebben az esetben a klímaberendezés önálló karakteres megjelenésével válik látványos részévé az enteriőrnek. Igazíthatjuk színét a padló, vagy a nyílászárók alapszínéhez, vagy a teljes lakrész meghatározó árnyalatához.

Ahogy fűtőtestek esetében, úgy a klímatechnika világában is megjelentek a dizájnos darabok. Elérkezett tehát a művészi, vagy esztétikus légkondicionálók ideje! A beltéri egységeknek tetszőlegesen változtathatjuk a színét, az előlap könnyű cseréjével bármilyen képpel láthatjuk el, ha a gyári éppen nem tetszene. Egyes gyártmányok négyzetes előlapjukkal segítik is a képek megfelelő elhelyezését.

hordozható klíma

https://www.flickr.com/photos/tutuka/9598302001/in/photostream/

Egészségügyi szempontok

Most, hogy megfelelő berendezést szereztünk magunknak ne feledkezzünk meg az egészségügyi szempontokról sem! Amennyiben alapvető az a szempont, hogy a klímát csukott ablaknál, ajtónál kell használni, hogy optimálisan üzemeljen, úgy figyelemmel kell lennünk a külső és belső hőmérséklet viszonylatára is. Egészségünk védelmében a benti hőmérséklet 5-8 fokkal legyen csak hűvösebb, mint a kinti, mert ellenkező esetben a gyorsan lehűlő nyálkahártyán a baktériumok és vírusok könnyebben képesek megtelepedni.

A hosszú ideig nem használt, tisztítás nélkül újraindított berendezések szétszórhatják a baktériumokat, kórokozókat, amelyektől olyan betegségeket kaphatunk, mint a legionella, a tüdőgyulladás és a hörghurut. Ugyanakkor a légszűrővel ellátott és jól karbantartott klímaberendezés sokat javíthat a szénanáthában szenvedők tünetein!

nyito-lefele-nyil-bibor