A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A csillogó szemekért – ablaktisztítási tanácsok

Gyermekkoromban a tavaszi nagytakarítás okozta lakásunkban a legnagyobb felhajtást, aminek egyik központi eleme az ablakpucolás volt. Anyám fogta a régi újságokat, kicsit összemorzsolta, hogy a papír élei ne karcoljanak, és ráöntötte az üvegre az egyetlen ablakmosószert, ami kapható volt. Ez a Tükör márkanevű csoda valamint az újságpapír volt a teljes arzenálja a retró korszak háziasszonyának, amelyet az üvegpiszok elleni harcban bevett. A modern ablakok korszakában isteni vétek lenne a fenti módszer alkalmazása. Kezdő takarítók számára ezúttal az ablak tisztításának megfelelő módszeréről értekezem.

Mikor pucoljunk ablakot?

A fenti kérdésre a takarítási mániában szereplők talán azt felelnék, hogy akár hetente is, de valójában elegendő az évi két, alapos és rendes tisztítás. A nyári takarítás az útról felverődő por és a növények pollenjei miatt lesz szükséges. Télen – ez a kellemetlenebbik a hőmérséklet miatt – a külső por mellett a belülről lerakodó zsír miatt eltávolítása miatt válik esedékessé, ami elsősorban a tenyerekről kerül az üvegre.

A csillogó szemekért – ablaktisztítási tanácsok

Műanyag ablakok tisztítása

Első lépésben a nagyobb szennyeződéseket, port, rovar maradványt stb. kell eltávolítanunk. Erre a hagyományos porszívó munkába állítása bőven elegendő lesz. Ne nyomjuk nagyon erősen a kefét az üveghez, és ügyeljünk rá, hogy éles részek ne érintkezzenek közvetlenül az üveghez.

Ezután jöhet az ablakmosó folyadék és a víz használata. Semmiképpen se használjunk dörzshatású mosószert, mert ezek összekarcolhatják a műanyag profilokat. Kezdjük a takarítást az ablakkerettel és szárnyakkal, majd befelé haladva, csak ezután tisztítsuk meg az üveget. A vizet – ha kell – többször is cseréljük, különben maszatolni fogunk, ahelyett, hogy csillogóvá varázsolnánk ablakunkat.

A csillogó szemekért – ablaktisztítási tanácsok

Nagy előnyt jelent a speciális ablakporszívó vagy akkumulátoros ablaklehúzó használata, amely megakadályozza, hogy lefusson a piszkos víz, és tovább koszolja az üveget, a profilt és az ablakpárkányt. Az ilyen akkumulátoros ablaklehúzó tökéletesen tisztít, s ennél fogva az utólagos polírozásra sem lesz szükség. Amennyiben nincs ilyen eszközünk, használhatunk hagyományos ablaklehúzót is. Ügyelni kell azonban, hogy ne legyenek éles fémes szélei, ezek ugyanis szintén megkarcolhatják az ablakot. Végezetül polírozhatjuk az ablakot mikroszálas törlőkendővel, amely nem hagy szöszöket. Antisztatikus szer használatával pedig meggátolhatjuk a por ismételt lerakódását.

Alkoholt vagy savat viszont egyáltalán nem szabad az ablakkeretek tisztításához használni, mivel ezek károsítják a felületet. Vannak, akik gőztisztítót használnak az ablakpucoláshoz. Ezzel az a baj, hogy olyan magas hőt generál, amely már az ablak tömítéseinek árthat. Maradjunk ezért a fent vázolt metodikánál!

Az ablaknak természetesen nemcsak üvege, hanem vasalata is van, s ezeket az alkatrészeket már kicsit speciálisabb, de egyáltalán nem bonyolult módszerrel tisztíthatjuk meg.  A vékony víztelenítő nyílásokat fogpiszkáló vagy fülpucoló segítségével takaríthatjuk.

Fakeretes ablakok tisztítása

Az újonnan beszerelt ablakokról vegyük le az öntapadó címkéket. Vizsgáljuk meg alaposan az ablakot, és minden olyan szennyeződést távolítsunk el, amely az erős napsugárzás miatt mattá tenné a felületet.

A záró tömítéseknek is idő kell ahhoz, hogy felkeményedjenek, ezért – ha csak nem szükséges – 3-4 hétig hagyjuk érni. Amennyiben mégis takarítani kell, akkor azt bő vízzel, de óvatos nyomással tegyük, nehogy szétkenődjön a tömítőanyag.

Új faablakok behelyezése esetén várjunk legalább 2 hónapot az első takarítással, és a pucolásnál kerüljük az erőteljes, száraz dörzsöléses technikát annak érdekében, hogy megóvjuk a felületet a sérüléstől.

A csillogó szemekért – ablaktisztítási tanácsok

Mivel élő anyagból készült az ablakunk, óvni kell a vetemedéstől is, ezért a gyakori, teljes felületű szellőztetés ezeknél a termékeknél állagmegóvást jelent. Ilyenkor teljesen nyissuk ki az ablakot, nem elegendő azt csak bukóra állítani.

Az üvegtisztítás menete természetesen ugyanaz, mint a műanyag ablakok esetében.

Néhány szót a karbantartásról

Az ablakpucolás jó alkalom arra, hogy a kisebb karbantartási munkálatokat is elvégezzük. Ilyenkor érdemes a takarítást követően a mozgó alkatrészeket óvatosan beolajozni, vagy zsírozni. Ehhez használhatunk a kiskereskedelemben is kapható szilikonmentes kenőanyagokat. A legjobb erre a műszerolaj.

Amennyiben a fa elemeket festjük, vagy újra lakkozzuk, arra kell nagyon figyelnünk, hogy az ablak vasalati alkatrészeire ne kerüljön festék vagy ragadós anyag. Ugyancsak a faablakokra gondolva használjunk a tisztítás után az ablakgyártóknál kapható ápoló tejet. Egy ilyen ápoló tej feljavítja a lazúrfestéket, hatékony védelmet biztosít az időjárási hatások ellen és széppé teszi az ablakfelületet.

nyito-lefele-nyil-bibor