A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Megidézi a természet illatát – a fenyőbútorok reneszánsza

A háromszázéves újdonság varázsa

A rendszerváltás időszakában nagy izgalmat okozott a magyar vásárlók körében, amikor a svéd bútorgyár megnyitotta első hivatalos áruházát Budapesten. A különböző divatáramlatoktól jócskán elzárt magyarok egyszerre szembesülhettek egy egészen más piaci kultúrával, valamint a skandináv stílussal és életérzéssel. Hatalmas tömegek keresték fel a kék-sárga színű csarnokot, és csodálták az akkori pénztárcának bizony borsosnak tűnő termékek elképesztő kínálatát. Egy ismerősöm hónapokig spórolt arra, hogy beszerezze első fenyőből készült bútorait, amely a skandináv világ meghatározó eleme. Még most is az orromban érzem a pácolt fenyő friss illatát, amikor a szekrény és a franciaágy beköltözött a lakásba. Valami forradalmian új dolgot ismerhettünk meg, nem tudva, hogy a fenyőből készült bútoroknak háromszázéves hagyományuk van.        

Fenyőbútor-történelem 

A régi korok embere tömörfából készíttette el bútorait, és a tömörfa mind a mai napig sokkal keresettebb és értékesebb, mint a pozdorjából készül elemekből összeállított ilyen-olyan bútorfélék. A polgárosodó világban egyre többen vágytak bútorokra, és a 17. században a szegényebbek számára a fenyőből készült darabok voltak elérhetőek. Eleinte hálószobai bútorokat gyártottak fenyőből, de ahogy nőtt a kereslet, megjelentek a fenyőből készült étkezőbe, sőt nappaliba tervezett bútorok is. 

Az asztalosok különösen kedvelték a fenyőt mint alapanyagot, mert puhasága miatt könnyebben tudták alakítani, és sokkal gyorsabban haladt a gyártás is. Viszonylag kis erőfeszítéssel időtálló darabokat tudtak készíteni, mert az anyag megóvásához különböző pácokat és lakkokat használtak lezáró felületként. A 19. században némileg csökkent a fenyőbútor iránti kereslet, ám ekkor a szemfüles gyártók a fenyő egy másik nagyon kedvező tulajdonságát használták ki. A fenyő prímán festhető, és a festett fenyőbútorok minden enteriőrben megtalálták a helyüket. 

A fenyőbútorok zöme két fenyőfajtából készül. Az egyik a lucfenyő, a másik a borovi fenyő.

Hazánkban azokban a tájegységekben kezdtek fenyőbútorokat gyártani, ahol az alapanyag könnyen elérhető volt: a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, az Alpokalján és az Őrségben készültek fenyőből bútorok, majd Wendauer József alapított vállalkozást a fenyőre alapozva. Az első világháború ezt a folyamatot teljesen megtörte, és gyakorlatilag a rendszerváltásig eltűntek a hazai piacról a fenyőbútorok. Ezért volt aztán olyan nagy sikere a skandináv bútorgyártó áruházának, mert korosztályok nőttek fel úgy, hogy találkozhattak volna vele. 

Egy kis fenyő enciklopédia           

A fenyőbútorok zöme két fenyőfajtából készül. Az egyik a lucfenyő, a másik az erdei vagy más néven a borovi fenyő

A lucfenyő Európa hegyes tájain őshonos, hazánkban Sopron és Kőszeg vidékén él meg telepített erdőkben. Lágy, könnyű és nagyon jól pácolható fenyő, amelyből a bútorgyártás tömörfaként és furnér formájában is hasznosít. Szilárd, masszív, de rugalmas alapanyag, ugyanakkor óvatosan kell vele dolgozni, mert hajlamos a repedésre. Készítenek belőle ablakot, ajtót, burkolólécet és hajópadlót. Egyéb felhasználási területei között a papírgyártás, a bányaipar szerepel, de vezetékoszlopokat is készítenek lucfenyőből.

Az erdei fenyő, más néven borovi fenyő a legigényesebb és a legjobban alkalmazkodó fafajta. A mediterrán vidéktől egészen a sarkkörig megél, és nagyon gyorsan növekszik. Markáns, szép rajzolatú fa, ezért a bútorgyártás nagy kedvence – tömörfaként és furnérként is szívesen használják. Kisebb igénybevételnél még beltéri lépcsőként is előfordul, de megfelelő anyaga lehet a padlóburkolatoknak. Készül belőle lambéria, külső és belső ajtó, ablak, tetőzsindely. Az észak-európai térségben faházakat és kültéri bútorokat is gyártanak erdei fenyőből. Gyantáját a gyógyszer és vegyipar is felhasználja, a belőle készült bútorok kellemes fenyőillatot árasztanak, és ez a friss illat nagyon sokáig meg is marad. 

A tömörfa bútorok közül a fenyőből készültek a legolcsóbbak.

Fenyőbútor – előnyök és hátrányok              

A tömörfa bútorok közül a fenyőből készültek a legolcsóbbak. Ennek az az oka, hogy a fenyő nagyon gyorsan növekszik vágható méretűre, valamint sokkal könnyebb feldolgozni, mint lombhullató társait. Mivel puhafa, ezért bármilyen forma kialakítható belőle, ezért gyakorlatilag bármilyen stílushoz vagy enteriőrhöz alkalmazkodik. Nyers formájában is érezhető a keresetlen és természetes eleganciája az egyes daraboknak. Lakkozás nélkül a sárgás-fehéres színe belesimul a környezetbe, a benne rejlő barnás csomók ugyanakkor minden darabot egyedivé tesznek. 

A fenyő környezetbarát alapanyag, és a formaldehid kibocsájtása is nagyon alacsony, ezért gyerekszobába is bátran javasolható a belőle készült bútor elhelyezése. Tartós, időtálló és rugalmas és megfelelő ápolással idővel egyre szebb és rusztikusabb lesz. 

Hátrányaként alaptulajdonsága, a puhafa mivolta jegyezhető meg. Sérülékenyebbek a belőle készült bútorok, mint a keményfából gyártott társaiké. Könnyebben karcolódik, és jobban meglátszanak felületén az ütésnyomok. Több ápolásra van szüksége a fenyőből készült bútoroknak, hogy elkerüljük az elszíneződést. Arra is ügyelni kell, hogy a fenyőbútor ne kerüljön túl közel meleg forráshoz, például egy radiátorhoz. Az erős napfény ugyancsak árthat neki. A hő és fény hatására a fenyő zsugorodni kezd, és megjelennek rajta a repedések, amelyek szélsőséges esetben már a bútor funkcióját is veszélyeztethetik. A legjobb, ha állandó hőfokú területre helyezzük el a fenyőbútort. 

A legjobb, ha állandó hőfokú területre helyezzük el a fenyőbútort.

Stílusról stílusra  

A fenyők alapszíne sárga vagy fehér. A sárgás fenyők kissé nehezebbek, mint a fehérek, és ezeket valamivel nehezebb vágni, alakítani, de alapvetően mindkét fajta kiválóan alakítható, ezért gyakorlatilag bármilyen stílushoz igazítható, vagy éppen bármilyen stílust meghatározhatunk vele. A skandináv enteriőröknek abszolút elmaradhatatlan és fontos elemei a fenyőbútorok. Az ágytól a szekrényen át a kanapék fakeretéig gyakorlatilag mindent a fenyő ural. 

A fenyőből könnyebb és karcsúbb bútorokat lehet készíteni, ezért a letisztult, minimál dizájnú enteriőrökben is prímán helytállnak a fenyőbútorok. A természetes anyagok nagy találkozóhelye a rusztika, illetve a vintage. Ezeket a stílusokat nehéz lenne elképzelni tömörfából készült, nyers bútorok nélkül, és az ilyen környezetben remekül érzi magát a fenyő, amely nemcsak textúrájával, látványával, de illatával is hódítani tud. A fenyőbútorok otthon érzik magukat a vidéki házakban és nyaralókban, ahol a fonott székekkel, a nyers bőrrel és kővel egészen különleges hangulatot kölcsönöznek. 

A fenyőbútorok otthon érzik magukat a vidéki házakban és nyaralókban is.

nyito-lefele-nyil-bibor