A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A vörösnek figyelmeztető, figyelemfelhívó szerepe van a természetben.

A vörös a természetben

Elérkeztünk sorozatunkban a legerősebb színhez, a vöröshöz. Ennek a színnek a természetben is nagyon komoly jelentése van. Mindig valamilyen fontos üzenetet hordoz: rendszerint figyelmeztet. Gondoljunk csak az élénk színű, Dél-Amerikában honos nyílméregbékára. A legmérgezőbb faja tűzvörös színben pompázik. A mérges gombák egyik családja is ezzel a színnel riadóztat a kalapján. 

A madárvilágban ugyancsak fontos szerepe van a színeknek, mivel a hímek tarka tollakba öltözve igyekeznek elkápráztatni a tojókat. Nagyon sok faj használja fel a vöröst, különösen a papagájok. Mi emberek azért látunk színesben, mert elődeink így könnyebben észrevették az érett gyümölcsöket a fán. Nem véletlen, hogy a vörösre ma is minden ember felkapja a fejét.   

Igazán vérpezsdítő szín  

A vöröst semmilyen más színből nem lehet kikeverni, tehát elsődleges szín, vagy úgy is mondhatjuk, hogy alapszín, amelynek számtalan árnyalata van.  Nagyon erős hatása van a térre és az emberi pszichére is. A sötét árnyalatok összenyomják a teret, túlzott használata pedig zaklatottsághoz vezethet. Kellő mértékben használva ugyanakkor vitalizáló, élénkítő hatása van. 

Tudományos alapja van annak, hogy a különböző színek hatnak ránk, és ebben a vörös élenjáró. Míg a fehér fény mellett átlagban 23 munkaegységgel egyenlő az erőkifejtés, ez a vörös esetében felmehet akár 42-es értékig is. A vizsgálatok kimutatták, hogy ez a szín növeli a potenciált, élénkít és étvágyat gerjeszt. Speciális esetben uralkodó szín lehet. Nem véletlenül használják a konditermekben, vagy profi csapatok öltözőjében, de az sem véletlen, hogy lokálok és hajdani örömtanyák alapszíne is ez volt. 

Vörös bútorok.

Mely helyiségben van otthon a vörös, és melyikben nem

A fentiekből talán az is kitetszik, hogy a vörössel csínján kell bánni a lakberendezésben. Először is vizsgáljuk meg, hogy hol lehet a színnek erősebb a jelenléte, és hol észszerűbb mellőzni. 

Az étvágygerjesztő hatás okán egyértelműen az étkezőben érdemes alkalmazni, persze csak azoknak, akik nem fogyókúráznak éppen. A gyerekszobában, vagy a tanulószobában is jó helye van, hiszen élénkítő hatása segíti a fejlődő elmét és testet. A hálószobában ugyanakkor jobb, ha elkerüljük a használatát. A nappaliban ellenpontozó, vagy kiegészítő szerepe lehet, míg a fürdőszobában időről időre divatossá szokott válni az állandó kék és fehér mellett, bár inkább annak lágyabb, halványabb árnyalatai. A konyhában csak jelzésértékkel szokott megjelenni, mivel a főzéshez inkább elmélyült figyelem kell, nem pedig izgatott tevékenység.   

A kerti zöld környezetben remekül néznek ki a piros bútorok, ugyanígy a teraszon is használható, amennyiben kedveljük ezt a színt.  

Vörös az érkezőben, konyhában.

A vörös találkozása a többi színnel

Egy fórumon tette fel valaki a kérdést, hogy a vörös milyen színhez passzol. Az egyik válaszoló úgy fogta meg a témát, hogy tulajdonképpen bármilyennel, de nem mindegy, hogy mekkora és milyen felületen jelenik meg a vörös. Tulajdonképpen igaza volt, ugyanakkor vannak olyan színek, amelyekkel meg tudjuk azt a hangulatot fogni, amit keresünk. 

Amivel nem igazán tud kijönni a vörös, az a lila. Kettősükből nem sül ki semmi jó. Annál inkább jól érvényesül a szürke mellett, amely semleges, sokak szerint unalmas szín. Nos, a vörössel okosan gazdálkodva remekül fel lehet dobni az enteriőrt, és nemcsak a retró stílusúakat, hanem a modern dizájnban megtervezett lakást is. A fehérrel is jó bartáságban van, mivel remekül oldja a steril környezetet. Ennél a párosításnál is többségben kell lennie a fehérnek a vörössel szemben, hogy ne váljon idegesítővé a környezet. A fehér-vörös kombinációnál ügyelni kell arra is, hogy ne használjunk sok mintát, legyenek a felületek letisztultak.

A gazdagság és az elegancia együtt jár az arany és a vörös színek használatával. A királyok szívesen ötvözték e két színt, sőt, olykor megtiltották, hogy ezt a párost rajtuk kívül más is használhassa. A barokk kor fényűző palotáiban a tükörtermekben rendszerint a vörös-arany kárpitozás volt az uralkodó a bútorokon. 

Meleg és élénk színekkel tudunk indiai, vagy keleti enteriőröket kialakítani. Az élén kék és zöld mellett a narancs, a barna és a bordó is bekerülhet a vörös mellé, valóságos színorgiát kialakítva. A kék különböző árnyalatai is nagyon szépen illeszkednek hozzá, így kialakítva például romantikus szobabelsőket. Rendszerint a halványabb, púderesebb árnyalatok uralják az ilyen enteriőröket. 

Az élén kék és zöld mellett a narancs, a barna és a bordó is bekerülhet a vörös mellé.

Nagyon erős a kölcsönhatás a sárga és a vörös között, nagy felületeken drámai élményt nyújtanak, ezért rendszerint valamilyen semleges színnel, szürkével, fehérrel oldják fel e párost. Ugyanez a helyzet a fekete-vörös kompozícióval is. Retró környezetben kiváló párosítás, de érdemes szürke vagy fémes színnel és árnyalattal lágyítani. 

Zölddel párosítva egyből a karácsony jut az eszünkbe, holott a kopottak árnyalatokkal rusztikus környezetben szép hatást lehet elérni. Loft környezetben a sok barna és fém között egy csipetnyi vörös úgy kell, mint egy falat kenyér.

A vörös mit szimbólum      

Mivel nagyon erős szín, ezért nem véletlen, hogy a történelem során az egyes kultúrákban is nagy jelentőséggel bírt. A természeti népek barlangok falára festettek vele, de harci színekként is érvényesült, amikor bekenték vele az arcukat. Az ókori Egyiptomban a tűz színe, de a termékenység jelképe is volt. A római katonák sem véletlenül használták a légiók harcosainak felszerelésében a vöröst. Ősi megfigyelés volt ugyanis, hogy az ilyen színben harcoló katonák erősebbek és vadabbak voltak, míg a velük harcolókat megrettentette ez a szín. Még az angol hadsereget is sokáig csak vörös kabátosokként ismerték. Kínában ma is a sárkány színe.

A középkorban a vörös kifejezetten ellentétes tartalommal bírt. Miközben a püspökök ruhája vörös, az ördögöt is ilyen színű palásttal ábrázolták a régi festményeken. A skarlát jelével, azaz a vörös pecsét beégetésével büntették a bűnös asszonyokat. Hogy még ellentmondásosabb szerepbe kerüljön, a húsvéti hímes tojásokat is ilyen színnűre festették hagyományosan, mivel azzal is életerőt, a feltámadást lehetett szimbolizálni.

A húsvéti tojások színe is vörös.

nyito-lefele-nyil-bibor