A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A narancssárga élénkítő hatással bír.

Halvány és mély – az árnyalatok kényszerében

A színeket bemutató sorozatunkban egy olyan kellemes melegséget árasztó színhez érkeztünk el, amely az úgynevezett másodlagos színek közé tartozik. Valószínűleg senkinek nem jelent újdonságot, ha beazonosítjuk azt a két színt, amelyből kikeverhető, ezek pedig a sárga és a vörös. Miután e két szín „szerelemgyereke”, ezért nem mindegy, hogy mennyit örökölt egyiktől, vagy a másiktól. A sárga felé eltolódó halványabb árnyalatokkal könnyebb megfelelő párosításokat találnunk, ha olyan enteriőrben gondolkodunk, ahol megjelenik a narancssárga. A vörösből többet felhasználó mély narancs árnyalatokkal már nagyon óvatosan kell bánni, noha van olyan stílus, ahol inkább az élénkebb narancs dominál.    

Narancs és psziché

A narancssárga viszonylag sokszor jelenik meg a természetben. A napraforgó késői virága talán már inkább narancsos, mint sárga, de a sárgabarackra csak a nevében mondjuk azt, hogy sárga, de mindenki narancsszínűnek mondaná valószínűleg. Narancssárga a tök, vagy a gyógyászati krémnek is felhasznált körömvirág, hogy magáról a narancsról már ne is beszéljünk. A naplementék is narancsra váltanak sárgából, hogy aztán a vörös felé eltolódjon az ég aljának színe. 

 

A lakberendezésben nem tartozik a gyakran és kedvelten használt színek közé, és van olyan helyiség, ahol valóban megfontolandó a használata. Érdekes pszichológiai hatása van a színnek az étvágyra vonatkozólag, ugyanis azt fokozza. Ezért a konyhában, de főleg az étkezőben jó lehet a megjelenése, feltéve, ha éppen nem fogyókúrázunk. A barna bútorok között nem túl hangsúlyosan egészen kellemes kiegészítő szín lehet. Manapság a konyhai trendek nem igazán kedveznek ennek a színnek. 

A másik élettani szerepe az élénkítő hatása, ezért a hálószobákban ne nagyon gondolkodjunk vele. A gyerekszobában inkább a játszósarkot tervezzük narancsra, de jó lehet olyan gyermek esetében a szín használata, amelyik kicsit visszahúzódó, nem túl eleven típus. Ez az élettani hatás a dolgozószobákban ugyancsak hasznos szereplővé teheti a színünket. Tegyük mindjárt hozzá, hogy a narancssárga egyetlen teret sem szabad, hogy eluraljon, különösen a mélyebb tónusok okozhatnak zavaró hatást az enteriőrben. Okosan, módjával és más színekkel kombinálva ugyanakkor hatékonyan fejti ki a már említett pszichés hatásokat. 

A gyerekszobában jó lehet olyan gyermek esetében a narancssárga használata, amelyik kicsit visszahúzódó, nem túl eleven típus.

Színpárosok

Nézzünk néhány színkombinációt, amelyben a narancssárga remekül érvényesül. A semleges színeket kellemesen fel lehet oldani a narancs megfelelő árnyalatával. A szürke vagy a fehér homogenitását a narancs mélyebb változata kis dózisban adagolva nagyszerűen oldja, és igazán kellemes, letisztult enteriőröket alakíthatunk ki. A feketével már csak óvatosan, inkább a halványabb árnyalatokkal kombinálva kísérletezzünk. 

A narancssárga komplementer színe a kék, ezért azt gondolhatnánk, hogy a két színnek nincs semmi keresnivalója egymás mellett, de ez nem így van. A mediterrán stílusú lakásokban kifejezetten jó párost alkothat egy lágyabb kék-narancs kombináció. Egy időben még trendinek is számított a kettősük, manapság a letisztultabb, természetes és halványabb színeké a főszerep. 

Igazán izgalmas színvilágot hozhatunk akkor is össze, ha az analóg színekkel – azaz a sárgával és a vörössel, illetve ezek harmonikus árnyalataival szervezünk kombinációkat. Az indiai és arab hangulatú szobabelsőkben ezeknek a színeknek az együttélése kifejezetten természetes, sőt kívánatos. Ezekben a kultúrákban ráadásul az élénkebb árnyalatoké a főszerep. 

Narancssárga használata a fürdőszobában.

A narancs árnyjátéka

A narancssárga olyan szín, amelynek nagyon meghatározó eleme, hogy melyik árnyalatával dolgozunk. Amennyiben egy halvány narancsot használunk a térben, úgy annak optikai tágítását is meg tudjuk vele oldani, ugyanakkor a mély narancs éppen ellenkező hatást fejt ki, túlzott használata szinte összenyomja a teret.   

Miután két szín elegyéből áll, ezért nagyon sok árnyalata van. Mindet csaknem lehetetlen lenne felsorolni, ezért néhány gyakrabban használt árnyalatára térek ki. Egy időben nagyon népszerű falfesték szín volt a barack, amelynek pasztelles vagy már-már pink árnyalatát sokan használták fel. Kellemes harmóniájú alapot adott ez egy nappalinak, különösen, ha a nyílászárók semleges, fehér keretekkel rendelkeztek, mert így a fal árnyalata diszkréten kiemelte őket közegükből. 

A halvány, sárga felé eltolódó árnyalatok kellemes meleget és jó kedvet árasztanak. Az ilyen árnyalatok jól jönnek a gyerek- vagy dolgozószobában, de ezekkel lehet az étkezőben és a konyhában is kísérletezni. A rusztikus enteriőrökben is inkább ezek a halványabb narancsok tudnak a stílusnak keretet adni. Loft vagy különösen retró stílusú környezetben már a sötétebb árnyalatok is nagyon szépen megélnek – a barna, szürke, fémes közegben feloldó szín lehet. A retró esetében pedig a vörös és sárga analóg színekkel működik a hatása. 

A narancssárga két szín elegyéből áll, ezért nagyon sok árnyalata van.

A narancs lélektana 

Beszéltünk már a szín vitalizáló és étvágygerjesztő hatásáról, de összességében azt lehet elmondani, hogy a narancs az egyensúlyra és a hatékonyságra törekvés színe. Melegséget, vidámságot és játékosságot sugall, valamint van némi vágyfokozó hatása is. Ez a szín az aktív, életvidám, magabiztos ember színe, de – különösen mély árnyalatait – a depresszióban szenvedők nem kedvelik. Olyan emberek színe, akiknek a barátság és az összetartozás nagyon fontos az életükben. A túlzott narancssárga használata viszont traumára és ezzel összefüggő hisztériára is utalhat. 

A narancs kultúrája 

A narancsszínnek – csakúgy, mint a többi társának – kultúránként eltérő jelentése van. A japánoknál a bátorság szimbóluma, Egyiptomban pedig a gyász színe. A buddhista szerzetesek szent színe is narancssárga. 

Az üzleti világban is erős jelentéssel bír a narancssárga – a bizalom színeként utalhat például a kiváló minőségre vagy az olcsóságra, a kedvező árra, és vásárlásra mozgósító erejét az online világ is kihasználja. Szívesen használják fel ezt a szín az egyes pártok is logójukban. 

A narancsszínnek – csakúgy, mint a többi társának - kultúránként eltérő jelentése van.

nyito-lefele-nyil-bibor