A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A sárga élettani hatásai szinte kivétel nélkül pozitívak.

A sárga jótékony ereje

A nap tündöklő sugara vagy az arany felragyogó fénye alighanem mindenkit felvillanyoz és elkápráztat. A fénynek ezen a hullámhosszán a sárgát találjuk meg. Nem véletlen tehát, hogy a nap vagy éppen az arany ábrázolására ősidők óta ezt a színt használják. Élettani hatásai is szinte kivétel nélkül pozitívak. A vizsgálatok kimutatták, hogy jótékonyan hat az emésztőszervekre, étvágygerjesztő hatása van és csökkenti a depressziós tüneteteket.  A  lakberendezésben ez az egyik legrégebben használt szín. 

Alapvonások elsődleges színként 

A sárga az úgynevezett elsődleges színek kategóriájába tartozik. Az elsődleges színeket nem lehet kikeverni másból, viszont segítségükkel új színeket lehet komponálni. A sárga és a kék kombinációjával születik meg a zöld, a sárga és a vörös elegyítésével a narancs számos árnyalatát keverhetjük ki. 

A sárga optikailag tágítja a teret, ezért kis terekben nagyon hasznos lehet a nagyobb felületek valamelyikét ilyen színűre tervezni. Azokban a helyiségekben is nagyon okos lehet a használata, ahová kevés fény jut el. A fény mennyisége pszichológiai tényező, és ha nem lehet nagyobb nyílászárót elhelyezni, akkor az élénk sárga a legjobb színválasztás, mivel a nap ragyogását idézi meg. 

Szerepe az egyes helyiségekben

Lássuk, hogy mely helyiségekben, mely stílusokban és milyen dominanciában használatos ez a szín. Alapvetően derűt, optimizmust sugároz. Élénk árnyalatai nagyobb hangsúllyal elsősorban az ebédlőben vagy a konyhában fejtenek ki jótékony hatást, mivel a szín étvágygerjesztő hatású. A gyerekszoba – kombinálva más olyan színekkel, mint a kék vagy a piros – ugyancsak jó terepe lehet a sárga óvatos dominanciájának. 

A sárga élénk árnyalatai nagyobb hangsúllyal elsősorban az ebédlőben vagy a konyhában fejtenek ki jótékony hatást, mivel a szín étvágygerjesztő hatású.

A falak esetében az élénk árnyalatokat (citromsárga, kankalinsárga, kanárisárga, banánsárga, okker) érdemes olyan helyiségben alkalmazni, ahol nem tartózkodunk huzamosabb ideig. Talán csak a dolgozószoba az a terület, ahol – ellenpontozva mondjuk a semleges szürkével – hasznos lehet alkalmazása, mivel kihasználhatjuk az élénkítő hatását.

A sárga erősen hangsúlyozza a formákat, ezért monokróm környezetben, vagy semleges színvilágú enteriőrökben nagyon előnyös lehet egy ilyen színű asztali lámpa vagy egy kanapé. A semleges színekkel berendezett nappaliban egy sárga kanapé a hozzá tartozó fotelekkel igazi fókuszpont lehet, mivel ez a szín erősen vonzza a tekintet. 

Az élénk sárga szín nem igazán lehet tehát domináns a nappaliban, a hálószobában és a fürdőszobában sem. Ezekben a helyiségekben inkább csak kiegészítő színként támaszkodhatunk rá. Vannak olyanok, akikre az élénk sárga kedvezőtlenül hat, ugyanakkor a telítetlen, halvány árnyalatai már nemcsak elviselhetőek, de kifejezetten kellemesek. Ilyen árnyalatok például a fakósárga, szürkéssárga, pasztellsárga, tojáshéjsárga, napsárga, mustársárga, vajsárga, beige. Ezekből az árnyalatokból lehet akár a nappali falának a színe is. Ugyanakkor a padlóra semmiképpen se helyezünk halványsárga szőnyeget, mert túl légies hatást érünk el vele, ami a bizonytalanság érzetét keltheti.  

A sárga esetében ökölszabálynak vehetjük, hogy az élénk árnyalatait kisebb, sötétebb tereknél, míg a pasztelesebb árnyalatait nagyobb terekben használhatjuk.

Sárga a színkombinációban

A sárga esetében ökölszabálynak vehetjük, hogy az élénk árnyalatait kisebb, sötétebb tereknél, míg a pasztelesebb árnyalatait nagyobb terekben használhatjuk.  Elsődleges színként nagyon érdekes enteriőröket tudunk teremteni más színnel, színekkel házasítva. 

Az olyan nappalikban, ahol súlyos, tömörfa bútorok állnak, s amelyeknek a barna a meghatározó színük, a kissé komor hangulatot feloldhatjuk egy-egy sárga kiegészítővel, így adva a rideg közegnek egy kis melegséget. A rusztikus stílusú lakberendezésben számos árnyalatának lehet jelentős szerepe. A sárga egy ilyen környezetben a kékkel, a zölddel és a természetes fa színeivel tud megfelelő arányban elkeverve elragadó kompozíciót alkotni. Ugyanilyen hangsúlyos lehet egy romantikus, vagy a hozzá közeli shabby chic stílusban berendezett lakásban. Az ilyen közegben a sárga mellett a fehér szín is megjelenik a kék és a zöld halvány árnyalati mellett.

A fekete-sárga színkombináció rettentő erős hatással bír.

És ha már a fehérnél tartunk, egy minimalista nappaliban a fehér-sárga, szürke-sárga kombináció igazi sikert arathat, de egy-egy élénk pontot akkor is ki kell alakítanunk, ahol egy másik szín megtöri a homogén környezetet. A fekete-sárga színkombináció rettentő erős hatással bír, ezért csak egészen extra enteriőrökben érdemes elgondolkodni rajta. Egy csillogó fekete-sárga csempével ellátott konyhában, az acéllal, az üveggel és krómmal egészen izgalmas arculatot alakíthatunk ki. Amolyan loft szigetként építhetjük fel a lakásnak ezt a területét. 

Gyerekszobákban a sárga-vörös színkombináció kiváló lehet, de – mivel ezek a színek élénkítő hatásúak – ügyeljünk arra, hogy ahol a csemete alszik, ezen a színek ne legyenek élénkek. 

A sárga a házak homlokzatának is alapszíne lehet. A rendszerváltást követően ez volt a házak divatszíne. Aki ilyen színű házban lakott, az a gazdagságot hirdette, és e tekintetben a betörők is szívesen keresték fel az olyan ingatlanokat, amelyek impozánsak és sárgára vakoltak voltak.  

A sárga a házaknak is alapszíne lehet.

A sárga kultúrája           

Kicsit még a házak színénél maradva, a XX. század első felének nagy épületeit, így a kórházakat is ilyen színűre festették. A sárga ház fogalma még manapság is az elmegyógyintézetet takarja. A korai francia királyságban a bűnözők házát festették ilyen színűre, s manapság is felhasználják figyelemfelkető hatását. 

Sárgát használtak az arany helyettesítőjeként a szerzetesek, amikor a kódexet festették, de a keresztény kultúrában az irigység és fösvénység szimbóluma is. Ugyancsak ezt a színt alkalmazták az eretnekek megjelölésére, mivel a kereszténységben ez Júdás színe is egyben. A hinduizmusban a harmadik csakra, a napfonat csakra színe. Figyelmet felkeltő szerepét még a sportban is felhasználják, elég csak a fociban a sárga lapra gondolni, de a nagy francia kerékpáros körverseny éllovasa is sárga trikóban tekerhet. 

A sárga pszichológiája  

A fentiekben már szóltam a szín jótékony hatásairól. Segítségével elűzhetjük a fáradtságot, élénkíthetjük magunkat. Mivel a sárga stimulálja agyunkat, ezzel egyszersmind javítja a gondolkodást, az emlékezetet is.  Erősíti az önbizalmat és megszabadít a mindennapi terhektől. Mivel ösztönzi a kommunikációt, így a kreatív emberek egyik kedvenc színévé vált.

A sárga a kreatív emberek egyik kedvenc színe.

nyito-lefele-nyil-bibor