A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Tavasz közepén már sokan gondolkodnak egy kis lakásfelújításon, amelynek általában alapprogramja a lakás teljes vagy részleges kifestése.

A bőség zavarában

Tavasz közepén már sokan gondolkodnak egy kis lakásfelújításon, amelynek általában alapprogramja a lakás teljes vagy részleges kifestése. A tulajdonosok közül nagyon sokan döntenek úgy, hogy szakember helyett ezt a munkát maguk végzik el. A munkafolyamatokat és a praktikákat nem árt tanulmányozni, mielőtt belevágnánk a festésbe, mert egy szarvashiba nagyon kellemetlen eredménnyel járhat. A másik nehézséget az szokta okozni, hogy a festékek gazdag választéka miatt nagyon nehéz eldönteni, hogyan válasszuk ki a megfelelő típust. Persze kérhetünk tanácsot a boltban is, de nem árt megismerkednünk az alapokkal. Cikkemben kifejezetten a falra felvihető festékekkel fogok foglalkozni.

Miért festünk? 

A nagy felületek felújítását a legolcsóbban és a leggyorsabban festéssel érhetjük el. A felújítás során a jól temperált festék eltünteti a hajszálrepedéseket. A festék záróréteget képez a vakolat fölött, hőszigetelő és penészedést gátló hatása van, ezenfelül igen jelentős az esztétikai szerepe az egyes helyiségekben. Egy tisztasági festés valósággal felfrissíti a lakást, ezért higiéniai szempontból sem elhanyagolható tevékenység. 

A beltéri festékeknek a következő elvárásoknak kell megfelelniük: legyen könnyen kezelhető, gazdaságosan felhordható és stabil, valamint számos színárnyalatban lehessen elérni. Ezenfelül olyan speciális igényeknek is meg tudjon felelni, mint a páramentesség, lég- és áteresztőképesség. Korunk elvárása az is, hogy a festék ne tartalmazzon káros anyagot, sőt, a lehető legorganikusabb összetevőkből álljon. A festékek nagy része ezeknek a feltételeknek megfelel.      

Akadnak olyan egyszerűbb felújítási munkák, ahol talán kezdeményezhetünk.

Vizes alapú falfestékek 

A beltéri falfestékeknek három nagy csoportját szokták meghatározni, bár egyikük, az úgynevezett enyves festék szinte teljesen kiszorult a piacról. Ezeket nagyon nehézkesen lehetett felhasználni, ráadásul a mechanikai szilárdságuk sem üti meg a ma megkívánt mértéket.  

A mészfestékek ugyanakkor újra reneszánszukat élik.  A mésznek fertőtlenítő hatása van, ezért egészségügyi hatása sem elhanyagolható. Manapság már úgynevezett bio mészfestékeket is lehet kapni, amelyek ugyanolyan jó légáteresztő, páraáteresztő hatásúak, mint hagyományos társaik. Ezt a festékcsoportot elsősorban szűz falra érdemes használni.

Az ugyancsak vizes alapú diszperziós festékek a legnépszerűbbek, és ezekből lelhető fel a legnagyobb választék a boltokban. A diszperziós festékeket adalékanyagok felhasználásával – az alaptulajdonságaik mellett – számos speciális „tudással” is fel lehet vértezni. Összetevői a műanyag diszpergumok (vinil, akrilát, sztirol, latex), a pigmentek, amelyek a színért felelősek, a töltőanyagok, amik a textúrát határozzák meg, valamint a különböző segédanyagok. Ezeknek az adalékoknak az összességét nevezik diszperziónak, és attól függően, hogy miből mennyi kerül a keverékbe, változnak a festékek tulajdonságai. 

Az ugyancsak vizes alapú diszperziós festékek a legnépszerűbbek, és ezekből lelhető fel a legnagyobb választék a boltokban.

A diszperziós festék előnyei 

Mivel a diszperziós festékek teszik ki a falfestékek nagy hányadát, érdemes egy kicsit részletesebben is foglalkozni velük. Ezeknek a festékeknek nagy előnye, hogy nagyon könnyű velük dolgozni, ezért kisebb gyakorlattal akár magunk is kifesthetjük vele a lakásunkat. A felületük hamar megszárad és stabil, így nem hagy nyomot, ha dörzsölődik rajta valami. Többször átfesthetőek anélkül, hogy a színük változna, ezért egy tisztasági festésre is ideálisak. Jó lég- és pára-áteresztők, nem tűzveszélyesek, nem tartalmaznak káros anyagokat, és hígításuk vízzel történik. A vizes alap az ecseteknek és hosszú életet biztosít, mert a festés után könnyű a szálakból eltávolítani a festéket egyszerű kimosással. 

A festés menete diszperziós festékkel

A diszperziós festékek felhordásánál a felületet alaposan elő kell készíteni. Ennek menete a következő: a régi laza, pergő vakolatot és festékréteget vagy az enyves, csiriz tartalmú festékeket teljesen el kell távolítani. Erre a célra kenőszappanokat árulnak, amelyeknek savtalanító hatásuk van. Ezt bő vízzel vigyük fel a felületre, majd hagyjuk megszáradni. A vastagabb rétegeket spaklival tudjuk eltávolítani. A spaklizás esetenként nagyobb munka lehet, mint maga a festés, és meglehetősen nagy piszokkal, porral jár.   

Egyes diszperziós festékek némileg párazáróak, ezért nem szabad sok réteget felkenni, mert a fal esetleg nem tud megfelelően kiszáradni. Ügyelnünk kell arra is, hogy a festék és a festendő fal, valamint a helyiség hőmérséklete ne legyen alacsonyabb öt Celsius foknál, különben a festék nem tapad meg a felületen. A száradási idő a hőmérséklettől függ, ezért célszerű minimum 18-20 fokos környezet esetén belevágni a műveletbe. Nyári melegben akár 1-2 óra alatt is megszáradhat a felület, és a következő réteg felhordására alkalmassá válik.  

Glettelés, csiszolás, élvédelem, lecsöpögés elleni védelem 

Amire még érdemes figyelni 

Korábban a színezés kényes eljárás volt, rendszerint egy fehér alap festék mellé valamilyen színező pasztát kellett beszerezni, és az ember a falon próbálgathatta, hogy milyen arányú elegy lenne megfelelő. Ez az eljárás azt eredményezhette, hogy az egyes falszakaszoknak más és más árnyalatuk lett, bármennyire is óvatosan és akkurátusan folyt a kevergetés. Ma már számítógépes rendszerek állítják össze a kívánt arányokat, de így is érdemes megnézni egy nagyobb felületen, hogy az adott keverék végül milyen eredménnyel jár. 

A kiválasztásnál ne csupán a termék árát figyeljük meg, mert nem ez határozza meg, hogy mennyibe fog kerülni az anyag a munka befejeztével. Azt nézzük, meg, hogy az adott dobozban lévő festék mennyi négyzetméterhez elegendő és azt vessük össze az árral. Közelítsünk e tekintetben is a minőség felől. Manapság már választhatunk egyrétegű festéket is, amely ugyan első látásra drágább, de csupán egyszer kell a falakat lekennünk vele, így a munka felgyorsul, a befektetés megtérül. 

A festés rendszerint nagy piszokkal jár, és folyton ügyelnünk kell a lecsöpögő foltokra, s olykor még teljes lefedéskor is előfordul, hogy egy-egy folt ott marad a parketta szegélyein, vagy a véletlenül lefedetlenül hagyott tárgyakon. A csepegésmentes falfesték ezt is kiküszöböli, ráadásul ezzel a változattal lehet a legtisztábban lefesteni a mennyezetet is.

A szép és sokáig kitartó festés érdekében alapoznunk kell

 

nyito-lefele-nyil-bibor