A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Víz hátán lebegve a természet lágy ölén – ez az úszóház

A rendszerváltás óta számos divat, trend és stílus jelent megy Magyarországon, és ez alól úgy látszik már nem kivétel az úszóház sem, amelynek nagy hagyománya van Hollandiában, Angliában, Franciaországban és az Egyesült Államokban. Egy igen híres francia színész, Pierre Richard is egy ilyen úszóházban él a Szajnán, akkor nem is lehet olyan rossz ötlet egy vízben lebegő lakásban élni.

Úszóház versus lakóhajó

Fontos különbség van a fenti címben szereplő két típus között. Az úszó házakat ne tévesszük össze a hajón lévő otthonokkal, vagyis a lakóhajókkal. Az úszó házakat a mederhez rögzítik, nincs motorjuk, így ezeket nem lehet navigálni sem. Míg a lakóhajóknak az a legfőbb funkciója, hogy a helyét változtatva él benne a gazdája, addig az úszóházat fixen rögzítik egy csendes, széltől mentes, de nagyon szép környezettel rendelkező vízpart mellé. Az úszóház felépítése után úszómű besorolást kap, egész pontosan lajstromszámot, amelyet 10 évente kell megújítani. Az úszóház rendszáma U-betűvel fog kezdődni. A lakóhajó ezzel szemben vízi közlekedési eszköz, és pontosan olyan szabályok vonatkoznak rá, mint egy jachtra.

Melyek az úszóház felépítésének lépései?

Víz hátán lebegve a természet lágy ölén – ez az úszóház

Mielőtt taglalnám, hogy mennyi mindent lehet egy úszóházban megvalósítani, s melyek azok a különlegességek, amelyekre ügyelni kell, nézzük meg, hogy melyek egy úszóház építésének lépései, mert azok sem mindennaposak.

Először is el kell döntenünk, hogy szeretnénk egy úszóházat. Az úszóházzal gyakorlatilag a természet kellős közepébe helyezzük az életünket, hiszen egy olyan platformon fogunk élni, amely a vízen áll. Ez első látásra nagyon romantikus és megnyugtató lehet, de számba kell vennünk, hogy hazánkban erre nem mindenhol fogunk kikötőt találni, ahol a megfelelő infrastruktúra és a dokk is rendelkezésre áll. Ha a mindennapi életünk ettől a kikötőtől távol zajlik, akkor csakis nyaralóként jöhet számításba az úszóhajó.

De menjünk tovább! Házunk megtervezéséhez hajómérnökre lesz szükségünk, akinek elegendő tapasztalata van a területen. A hajómérnök megtervezi a ponton létesítményt és a felépítményt. A ponton fogja képezni házunk alapját. A ponton készülhet hajógyárban, vagy egy már előre gyártott elemet vehetünk meg készen. E közben be kell nyújtani a terveket a Hajózási Felügyeletnek. A Felügyelet tartani fog egy parti szemlét, és ha mindent rendben talál, kiadja az engedélyt az építésre. Érdemes tájékozódni, hogy melyek azok az alapfeltételek, amelyek nélkül nem kapunk „lakhatást” az úszóházunkra! Ha minden rendben van, akkor következhet a felépítmény megépítése. A tervek alapján ráépítik a házat a pontonra, bekötik az áramot, a csatornát, és berendezik a házat. Végül megkapjuk a lajstromszámot a vízművünkre.

számba kell vennünk, hogy hazánkban erre nem mindenhol fogunk kikötőt találni

Ház a vízen!

Mint a fentiekből is látható, nem kicsi az a fa, amibe a fejszénket vágjuk, amikor úszóházat akarunk építeni, de cserébe páratlan élménnyel fogunk gazdagodni. Egy igazi házba, így az úszóba is be kell vezetni a közműveket, és ez megrostálja azokat a helyeket, ahová úszó otthonunkat telepíthetjük. Az a helyzet, hogy Magyarországon ennek a Tisza-tó környékén és a Tisza csendes öbleiben van már kiépített tere, és hagyománya. Különös módon a Dunát még nem fedezték fel erre a célra, mint ahogy egyéb nagyobb álló vizeinket sem. Ha körülnézünk ebben a témában, azt fogjuk látni, hogy az említett területeken találunk lehetőséget házunk kialakítására. Ennek az az oka, hogy az első úszóházakat turisztikai célból építették meg, és a vállalkozók nyomására épült ki az az infrastruktúra, amihez a házakat kapcsolni lehet. Idővel, amennyiben az úszóházakra megnövekszik az igény, nyilván más vizeket is bevonnak majd a használatba.

Hogy néz ki egy úszóház? Tulajdonképpen nem sokban különbözik egy földre épített lakóháztól. Az alapot azonban egy masszív ponton adja majd, és a közműveket rugalmas csőhálózaton keresztül tudjuk majd bevezetni. Mivel a vízben lebegünk, ezért gondolnunk kell a nagyobb hullámzásra is, hiszen a felépítmény rugalmasan kapcsolódik a talapzathoz. Ennek megfelelően a bútorokat rögzíteni kell, és állólámpával se nagyon tervezzünk. Ezen felül minden helyiséget beépíthetünk a konyhától a hálószobákig, ugyanúgy, mint egy rendes épület esetében.

Magyarországon ennek a Tisza-tó környékén és a Tisza csendes öbleiben van már kiépített tere

Az úszóházakra még nagyon jellemző, hogy széles, körbejárható szintje van, és a körbe futó teraszhoz a centrum, ahol a helyiségek találhatóak több ponton csatlakozik. Az úszóházban élők célja ugyanis a természethez, a vízhez minél közelebb lenni. Ezért a teraszon lehet étkező, napozó, de akár még egy nyílt tűzhelyes konyha is. A helyiségek ablakai a kajütablakokra emlékeztetnek, hogy az életérzés teljes legyen, így tehát kerek ablakokon keresztül látunk rá a külvilágra. A legtöbb úszóhajón arra törekszenek, hogy a helyiségek úgy helyezkedjenek el, hogy a vízre a benne lévők rá tudjanak látni.

Mit kóstál egy úszóház?

Akinek kedve szottyanna egy úszóházat beszereznie, most joggal mondhatja, hogy minden nagy szép és jó, de vajon mekkora befektetéssel kell számolni egy úszóház építésénél. Tulajdonképpen erre adekvát választ nehéz adni, mert, ahogy a hagyományos ingatlan árak között nagy a szórás, ugyanez igaz az úszóházakra is. A legolcsóbb, nullafokozatú úszóházat úgy lehet összedobni, hogy a platform fölé egy lakókocsit, vagy lakókabint szerelünk fel. Ezt néhány millióból ki lehet hozni, de nyilván ennél többet, szebbet szeretne az ember, ha már egyszer belevág a projektbe.

Egy 11 méter hosszú 4 méter széles szigeteléssel ellátott sztenderd úszóházat néhány éve 15 és fél millió forintért kínáltak. Ebben hálószoba, konyha, fürdőszoba volt tervezve, s noha ezekben is az alapokat kínálták, de ezek az alapok is megfelelnek a helyiségek rendeltetésének. Természetesen mindenféle extrákkal is fel lehet tupírozni az úszóházat, ezzel együtt annak árát is. Egy fullos, nagyméretű, akár 160-200 négyzetméteres úszóház simán elérheti a százmilliós „álomhatárt”, igaz, abban a jakuzzitól a kandallóig a legkülönfélébb extrákat rendelheti meg a tulajdonos.

"úszó" ház

nyito-lefele-nyil-bibor