A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Az ablak választásakor feltétlenül érdemes szakember segítségét kérni. Nyílászáró.

A titok nyitja: a rendszeres karbantartás

A főcímben lévő kérdésre tulajdonképpen egyetlen mondatban lehet válaszolni. A titok a rendszeres karbantartás. Igaz ez a bejárati ajtóra ugyanúgy, mint a beltéri ajtókra, de nem kivétel ez alól a fa-, alumínium vagy műanyag ablak sem. 

A frissen és szakszerűen beszerelt nyílászárókat jó ideig használhatjuk a nélkül, hogy bármit kellene csinálni velük. Anyagától függően azonban előbb-utóbb érzékelni fogjuk, hogy nem úgy működik, vagy nem úgy néz ki, mint új korában. Érdemes azonban megelőzni ezt a felismeréssel egyenlő pillanatot és megfogadni a gyártók tanácsát. 

A rendszeres karbantartás minden eszköz és gép esetében garantálja a hosszabb élettartamot, és ez igaz a nyílászárókra is, amelyben számos precíz, de kopó alkatrész működik, nem beszélve azokról a típusokról, amelyek jelentős faanyagot tartalmaznak.   

Vasalatok karbantartása

Minden nyílászáró alapegysége a vasalat, amely bonyolult acélszerkezetekből áll. Legyen az az ajtó vagy ablak, mindnek van vasalata, melyhez hozzátartoznak a pántok és a sínek is. 

Ezek az alkatrészek kapják a mindennapos terhelést, és emiatt – noha szívós és kemény anyagból vannak – egy idő múlva kopni kezdenek. Ennek jól hallható jele a nyikorgás, jól érzékelhető tünete a korábban oly könnyedén működő nyílászáró akadozó mozgása. 

Érdemes a tünetek előtt kezelésbe venni ezeket a területeit a nyílászárónak. Az évenkénti két olajozás tökéletesen elegendő. Ehhez a legjobb a műszer vagy varrógép olaj, de sokan esküsznek a WD40 márkajelű olajra is. Ezeket olyan kiszerelésben is be tudjuk szerezni, amelynek a végén vékony tű segíti a kenőanyag adagolását. 

A legáltalánosabb és legelterjedtebb megoldás, hogy a lakók virágokat helyeznek el az ablakpárkányon.

A WD40 igazából akkor alkalmazandó, amikor a vasalatok nagyon koszosak, és teljesen elfogyott a szerkezetek közötti kenőanyag. Ebben az esetben egy fémporral teli ragacsos réteg keletkezik, amely akadályozza a könnyű, folyamatos működést. Ezt az olajat ilyenkor érdemes belocsolni a résekbe, majd a kilincset vagy az egyéb mechanikus szerkezetet néhányszor megmozgatni. Amikor az olaj ezzel a ragacsos anyaggal együtt kifolyik, azt egy puha ronggyal azonnal el kell távolítani, hogy ne koszoljuk össze a nyílászáró felületét. 

Miután az összeszáradt fémport így eltávolítottuk, akkor jöhet a finom műszerolajozás. A kenés és beinjektálás után megint mozgassuk meg a szerkezeti elemeket, hogy a kenőanyag szétterüljön a fémelemeken. Amennyiben ezt a műveletet évente kétszer elvégezzük, a kopó alkatrészek életét jelentősen meg tudjuk hosszabbítani, ami a mai korszerű nyílászárók esetében nagyon fontos szempont.   

Tolóajtóknál és az ablakoknál a teljes szerkezethez vezetősín is tartozik. Ezek a sínek az idő során megtelhetnek szennyeződéssel, amelyek a sínben gördülő finom kerekek mozgását akadályozzák. Amikor a vasalat karbantartását végezzük, érdemes ezeket a síneket is kitakarítani. Ehhez elegendő lehet egy megfelelő méretű ecset. Ilyen sín található a faajtók szárnyain is, és az eljárás ugyanaz, mint az ablak esetében. A csúszó alkatrészeknél egy kis olajozás sem árt. 

Az ajtónyitások miatt idővel kissé elállítódhatnak a csavarok és szükségessé válhat az ablak és ajtószárnyak utólagos állítása. Erre a modern ablakok esetében lehetőségünk van. A művelethez a termékkel együtt megkapjuk a megfelelő imbuszkulcsot is. Ez az eszköz lehetővé teszi a finomhangolást, amely egy bizonyos határig kiigazíthatja a nyílászárót. Amennyiben ez a megoldás már nem segít a rések eltüntetésében, akkor szakemberhez kell fordulni. 

Az uralkodó széljárás felvetheti azt a problémát, hogy a széllel támadott oldalon milyen legyen az ablak speciális funkciója.

Tömítőanyag ápolása  

Minden nyílászáró rendelkezik tömítőanyaggal, amely segít a szigetelésben. Ezek megtalálhatóak nyílászárók fa- vagy műanyag elemei és az üveg találkozási pontjainál. Anyaguk gumi, vagy műanyag, és a szigetelés mellett a zajtalan záródásért is felelősek. 

A tömítőanyagnál is megfelelő az évi két alkalommal történő ellenőrzés. Amennyiben a szilikoncsík megtört, vagy levált, a sérült részt el kell távolítani, és friss szilikonnal kell tömíteni a hiányzó szakaszt. 

Érdemes megelőzni a tömítés rongálódását, hogy elkerüljük a fenti műveletet. A gumitömítéseket parafinolajjal, vagy szilikonos kendővel töröljük át finoman. Az eljárás során a gumi megőrzi rugalmasságát és nem válik töredezetté. 

Ha azt látjuk, hogy a gumi kicsúszott a profil nútjából, akkor azt azonnal nyomjuk vissza a helyére, ellenkező esetben az biztosan sérülni fog. 

A faanyag ápolása              

A fából készült nyílászárók különleges ápolást igényelnek, különösen akkor, ha ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Nagyon sokan e miatt választják inkább a műanyagból készült típusokat. A fa azonban természetességével sokak kedvence, nem beszélve róla, hogy bizonyos épületek esetében – például rönkházaknál – egyszerűen nem lehet műanyag bejárati ajtót és ablakokat felszerelni, mert annyira elütnek a ház stílusától, jellegétől.

A belső ablakpárkányokat a mechanikai sérülések mellett a nagy hőtől kell megvédeni. Bútorválasztás. Kisállat.

A fa érzékeny az időjárásra, a víztől vetemedik, rossz esetben rohad, a napsugárzástól pedig repedezik és fakul. A fa nyílászárókat 4-6 évente, az erősebb időjárási hatásoknak kitetteket 2-3 évente alaposan le kell kenni. A gyártók a fa nyílászáróikhoz rendszeresítenek valamilyen ápolószer családot, és jól tesszük, ha ezt megvásároljuk, és úgy járunk el, ahogy a kezelési útmutató tanácsolja. 

A fa nyílászárót a védőrétegek felhordása előtt alaposan le kell tisztítani. Ezt egy puha ruhával és gyengébb hatású mosószeres vízzel hatékonyan megtehetjük. Ezután töröljük szárazra a felületet, majd felkenhetjük a gyártó által javasolt lazúr réteget. A lazúrt először alapozóként vigyük fel, majd száradás után vékonyabb rétegben újra kenjük át a felületet. A száradás történjen nyitott állapotban, és ügyeljünk arra, hogy a védőfesték ne folyjon be a mechanikus elemekbe. 

A fa nyílászárók esetében figyelni kell arra is, hogy víz és pára ne érje folyamatosan, mert az teljesen tönkreteheti. 

A beltéri ajtók nem olyan kitettek, mint az ablakok és a bejárati ajtó. Itt inkább csak a rendszeres takarításra kell ügyelni. Elegendő egy száraz, puha rongy a por eltávolítására, és a minőségi fából készült darabokat valamilyen bútorápoló anyaggal is érdemes áttörölgetni. A komolyabb szennyeződéseket enyhén szappanos, langyos vízzel és puha törlővel távolíthatjuk el. A szakboltokban ehhez a művelethez már be lehet szerezni egy speciális, mikroszálakból álló törlőkendőt, amely remekül eltávolítja a felületi szennyeződéseket. 

A régi beltéri faajtókat célszerű a fa fajtájának megfelelő olajjal átkenni – természetesen egy alapos tisztítást követően -, és nem árt méhviaszos ápolószerrel egy védőréteget is felvinni.

A műanyag nyílászárók karbantartása

A műanyag nyílászárók felületi karbantartása végtelenül egyszerű. Gyakorlatilag csak a bepiszkolódott felületek takarítását kell elvégezni. Arra kell ügyelni, hogy a tisztítószer semmilyen savas vagy durva elemet ne tartalmazzon, mert ezek az anyagok megsértik a felületet. A langyos vizes letörlés ezeknél az ajtóknál és ablakoknál tökéletesen elegendő.

Szakértő segítségével tökéletes végeredményt érhetünk el.

nyito-lefele-nyil-bibor