A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A trópusi fáknak van néhány közös jellemzője, amelybe beletartozik a wengé is.  

Trópusi és egzóta

A bútorfákkal foglalkozó sorozatban ezúttal egy trópusi egzóta fával ismerkedünk meg. A trópusi fáknak van néhány közös jellemzője, amelybe beletartozik a wengé is.  

A trópusi fák örökzöldek, így egész évben fotoszintetizálnak. Emiatt nincsenek évgyűrűik, hanem növekedési zónákat lehet a felfedezni a keresztmetszetükben. A trópusi fák hatalmas méreteket érhetnek el, nem ritka a 15-25 méteres ágtiszta, hengeres és egyenes magasság sem, és az 1 méteres átmérő. 

A wengé a rózsafák csoportjába tartozik, és nem nő akkorára, mint trópusi társai. Magassága nemigen haladja meg a 20 métert, és a feldolgozható magasság nagyjából 8 méter. Az egzóta fák – így a wengé is – egész évben növekednek, és kültéri felhasználásra rendkívül alkalmas fák, mert ellenállnak az időjárásnak, a rovaroknak és a gombáknak.  

Egy trópusi fa felfedezése és végnapjai

A wengé Afrika esőerdeiben él, legnagyobb termőterülete a Kongó-medence, így nem véletlen az sem, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaság exportálja belőle a legtöbbet, de Tanzániában és Mozambikban is fellelhetőek nagyobb csoportokban.

A helyiek ugyan mindig is felhasználták ezt a fát, de komoly irtására csak akkor került sor, amikor megnövekedett iránta az európai kereslet. A fa kiváló tulajdonságaira Louis Thollon és Pierre Savorgnan de Brazza figyelt fel 1883-ban. Ezt követően egyre nagyobb ütemben folyt a kitermelése úgy, hogy a kivágott erdőségek helyére mezőgazdasági terményeket ültettek. Nem véletlen, hogy napjainkra a rendkívül veszélyeztett fajok csoportjába került, és igen drága faanyag lett. 

A wengé Afrika esőerdeiben él, legnagyobb termőterülete a Kongó-medence.

A wengé tulajdonságai

A fának 10-12 milliméteres szürke, szürkés rózsaszín kérge van. Amikor a fát megvágják, mérgező, élénkpiros nedvet választ ki. A fa emiatt allergén hatású lehet az arra érzékenyek számára. A feldolgozáskor kesernyés szagot áraszt, és egyeseknél szem- és bőrirritációt okozhat, előfordulhatnak hasi görcsök is. 

Lombkoronája is jellegzetes és dekoratív. A fa ifjú kori lombja gömbalakú, majd idővel ernyővé formálódik át. A dzsungelben járók felismerhetik arról is, hogy a fa körül lehullott levelek nagyon sokáig megőrzik friss, élénksárga színüket.   

A fa a gesztje miatt vált rendkívül érdekessé, mert frissen kivágott példánya fakóbarna, ám a száradás során egyre sötétebb árnyalatot vesz fel. Egy idő után feketebarnáig érik, és a gesztben felbukkan a keskeny, finom erezés. A wengé tehát egyenes rostú fa kétszínű struktúrával. 

A fának nagyon kevés ellensége van – leszámítva az embert. A fúrókagylók és néhány féregfajta tudja a fát megtámadni, megbetegíteni. 

A wengé kemény, nehéz fa, amelynek rendkívül jók a mechanikai tulajdonságai. Rugalmas, jól hasítható, és annak ellenére, hogy kemény, igen jól és könnyen megmunkálható. A fűrészelésnél kell nagyobb energiaráfordításra számítani. Csavarozásnál és szegecselésnél előfúrása szükséges. Mivel durva a struktúrája, ezért felületkezelése és enyvezése nehézkes. 

Feldolgozáskor rendkívül esztétikus étcsokoládé színre vált, amelyen finom fekete-barna és sötétlilás erek találhatók. 

A wengé a lakberendezésben   

Annak ellenére, hogy a wengé szerepel a CITES II, és az IUCN vörös listáján mint veszélyeztetett faj, a mai napig is folyik a kitermelése, mert nagyon keresett a világpiacon. 

Afrikai hazájában előszeretettel használják fel bútorok gyártására. Nagyon sok afrikai luxusszállodának a berendezési tárgyai, szobabútorai és dekorációs tárgyai készülnek ebből a sötét fából. A Kongón úszó turistahajók berendezése is gyakorta wengéből készül, de találkozhatunk vele vonat vagonoknál és azok berendezéseinél is. 

A wengé kemény, nehéz fa, amelynek rendkívül jók a mechanikai tulajdonságai.

 

Mivel színes rajzolatú fa, ezért egyike a legszebb dekorációs műbútorasztalos fáknak. Tömörfaként és furnérként is forgalmazzák. Gyönyörű intarziákat készítenek belőle, de a szokványos bútorok kínálatában (fiókos szekrény, komód, vitrin, hintaszék stb.) is találkozhatunk wengéből készült termékekkel. 

Keménysége, alaktartóssága okán szerkezeti faként is használják: készül belőle lépcső, korlát és nagyon értékes parketta. A napjainkban népszerű minimál dizájnú lakások esetében előszeretettel alkalmazzák a wengé bútorokat a bézs színnel párosítva. Ilyenkor a falakat és a nyílászárók tokozását festik bézs színre.     

Ha az interneten körülnézünk, azt tapasztaljuk, hogy számos bútort hirdetnek wengéből. Található kombinált szekrénysor, nappaliba való média szekrény, hálószobabútorok, franciaágyak, komódok stb. Figyeljünk arra, hogy sok esetben a wengé csupán a színvilágot jelöli, nem a bútor anyagát! Amennyiben a szokásos bútorárakkal találkozunk, biztosak lehetünk benne, hogy a fa nem wengé, mert az bizony az átlagos árakhoz képest sokkal magasabb. 

Mire használják még? 

A wengét őshazájában a fafaragók és képzőművészek nagyon kedvelik, és számos szobrot, műalkotást készítenek belőle. Nagyon jellegzetes afrikai motívumok, álarcok, növények és egzotikus állatok szerepelnek ezeken a szobrokon, amelyek kiváló dekorációként szolgálnak egy afrikai (szafari) stílusú enteriőrben. Nem könnyű ilyen szobrokat beszerezni és az áruk is borsos, de rendkívül exkluzív darabnak számítanak. 

A wengé keménysége egyéb használati tárgyak esetében is jól jön. Különleges késeknek a nyelét készíthetik ebből a fából, és ezek a kések a nagyértékű darabok közé sorolhatóak. Ereje okán fegyvermarkolatokat is készítenek belőle. Sporteszközöket is gyártanak wengéből, elsősorban billiárd dákókat és egyéb ütőket. Dekorációs szerepe mellet ajándéktárgyak és laboratóriumi felszerelések készülnek a világ legsötétebb fájából, amellyel csupán az ébenfa van versenyben. Mivel keményfa, ezért a hangszerek gyártásánál is szerepet játszik. 

A wengé Európába csak lassan érkezett el, és a belőle készült bútorok egyfajta státuszszimbólumnak tekinthetőek. Az egzóta fák – így a wengé – felhasználása nálunk nem kifizetődő, mert nem tűri a mi éghajlatunkat. Hazánkban sokkal költséghatékonyabb és környezetkímélőbb a fehér akác, amelyet akár kerti bútorként is hasznosíthatunk.  Ennek ellenére szobai bútorként a wengé őrzi magas presztízsét.      

Wengé dekoráció

nyito-lefele-nyil-bibor