A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Az ökoházak nagy csoportjának legegyszerűbb típusát az alacsony energiájú házak alkotják.

Az ökoházak megszületésének alapvető okai

Bolygónk védelme egyre nagyobb figyelmet kap az élet szinte minden területén. Az ipari forradalom óta ami rosszat csak el lehetett vele szemben követni, azt az emberiség el is követte. A túlnépesedés mellett a légkörbe eregetett szennyezőanyagok, a műanyagok tengere, a kiirtott erdők sokasága és még számtalan egyéb káros tevékenység oda vezetett, hogy a kék bolygó súlyos betegség tüneteit hordozza. 

A megavárosok betondzsungelei jelentősen hozzátesznek a klímaválsághoz, és ez újragondolásra késztette a mérnököket, hogy milyen energiatakarékos otthonokat lehetne megvalósítani. A házak építése, fenntartása és elbontása ugyanis a hagyományos technológiák mellett jelentős környezetszennyezéssel jár. Így született meg az ökoházak koncepciója, amely tulajdonképpen egy összefoglaló neve azoknak az épületeknek, amelyek sokkal kisebb környezetterheléssel járnak.      

Hagyományos anyagok és forradalmi technológiák

Az ipari forradalom előtt az emberek a bio építészet útját járták, és csak olyan anyagokat használtak fel, amelyek a természetben megtalálhatóak voltak. Ezek a természetes anyagok, a fa, a föld, a kő, az üveg, az agyag, a gipsz, a kerámia és számos növény, így a fű, a nád, a sás stb. voltak. 

Az ipari forradalommal együtt megjelent a vasbeton, a műanyag és számos olyan építőelem is, amelyet mesterségesen állítottak elő (pl. azbeszt). A mesterséges anyagok tömeggyártása ugyan elősegítette a világvárosok rohamos növekedését, de eltüntette a zöldterületeket, az oxigént adó növények tömegét is.  Ezeknek a gigavárosoknak óriási az energiaigényük, amelyeket aztán leginkább fosszilis energiahordozókkal elégítenek ki. 

Az építészet egyszerre fordult vissza a hagyományos, természetes anyagok felé és a modern technológiai megoldásokhoz, amelyek a megújuló energiák maximális kihasználására törekedtek. Ebből az irányvonalból fejlődtek ki az ökoházak csoportjai, amelyeket érdemes egy kicsit közelebbről is megismernünk.     

Mostanában talán a leggyakrabban a passzívház kifejezést lehet hallani, és hazánkban is az e kategóriába tartozó házak vannak az ökoházak élvonalában.

Az ökoházak nagy típusai

Az ökoházak nagy csoportjának legegyszerűbb típusát az alacsony energiájú házak alkotják. Ezek a házak a hagyományos házakból is kényelmesen kialakíthatóak egy komplexebb felújítás során. A cél az, hogy a háznak minél alacsonyabb legyen az éves energiafogyasztása, amelyet modern nyílászárók cseréjével, hatékonyabb szigeteléssel el lehet érni. Az első generációs alacsony energiaszintű épületek még hét liter (hét köbméter)/négyzetméter energiaigényűek voltak, manapság már ez az érték négy liter alá esett.     

Mostanában talán a leggyakrabban a passzívház kifejezést lehet hallani, és hazánkban is az e kategóriába tartozó házak vannak az ökoházak élvonalában. Ezeknek a házaknak a fajlagos fűtési igénye a töredéke a hagyományos lakóterekhez képest. Ez az érték nagyjából 15 kWh/m2. Egy ilyen érték eléréséhez a ház minden falának és minden nyílászárónak jól szigeteltnek kell lennie, és ezt még egy technológiai újdonsággal is meg kell fejelni, amit hővisszanyerő szellőztetésnek hívnak. Ez egy olyan mesterséges szellőztetési rendszer, amely ugyan drágábbá teszi az építkezést, de biztosítja a lakás szellőzését úgy, hogy ahhoz nem kell ablakot nyitni egyetlen helyiségben sem. Érthető, hogy ez a megoldás a fűtésszámlákon igazi rezsicsökkentéssel jár. Hazánk geopolitikai helyzetében erre sokkal jobban kellene figyelnünk a jóval kevesebb gázfogyasztás érdekében.      

Egy ilyen passzívház 20-25 százalékkal kerül többe jelenleg, mint egy korszerű, de hagyományos épület, és a becslések szerint az árát 10-15 év alatt tudja behozni. A passzívház gyakorlatilag teljesen kizárja lakóit a külvilágtól, így az ott lakó a természet zajait vagy a kukáskocsi hajnali zörgését sem fogja hallani.

Ökoház - egy passzívház 20-25 százalékkal kerül többe jelenleg, mint egy korszerű, de hagyományos épület.

Az aktívházak még egy lépést tesznek a klímasemlegesség felé, mivel ezek az épületek akár több energiát is termelhetnek, mint amennyire szükségük van, és ezt a többletet egy megfelelően kiépített hálózaton értékesíteni is tudják. Az aktívház villanyórája két irányba fordult attól függően, hogy éppen energiát fogyaszt vagy táplál, és ideális esetben még bevételt is tud generálni a kapacitásaival. Ehhez a legmodernebb napelemes és szélturbinás technológiákat veszi igénybe, vagy a geotermikus energiákat aknázza ki. Nálunk ezeknek a házaknak még nincs nyoma, mivel a megépítésük a mi éghajlatunkon egyelőre nem térülne meg.     

Az úgynevezett autonóm ház jelenti a csúcsot, ahol maga az épület is olyan anyagból van, amely elbontáskor lebomlik vagy újrahasznosítható. Érdekességkén említem meg, hogy a fémvázas, elszállítható szerkezetek még a fánál is klímabarátabbak, hiszen nem kell erdőt irtani, és az elemek újra és újra felhasználhatóak. Az autonóm ház már teljesen független a közművektől, mégis minden szolgáltatással rendelkezik. Igényeit a hulladékhasznosításból és a természet megújuló energiaforrásaiból nyeri. Összegyűjti a csapadékot és tiszta, iható vízzé alakítja, de még a szürke vizet is hasznosítja. Ezek lesznek valószínűleg a jövő házai, és az építőanyagok felhasználásában is majd a természetes anyagokra fognak támaszkodni.  

Hajdani megoldások új technológiákkal ötvözve     

Az útkeresés számos iránya közül kiemelkednek azok, amelyeknél a hagyományos, természetes körülményekre támaszkodó építési technikákat ötvözik a modern technológia vívmányaival. 

A szolárházak esetében a napenergia leghatékonyabb kihasználása a prioritás. Az északi népek ügyeltek arra, hogy házaik déli tájolásúak legyenek annak érdekében, hogy minél több természetes fény jusson a lakótérbe. A déli oldalon ezek a házak nagy üvegfelületekkel rendelkeznek, míg az északi oldalra semmilyen nyílászárót sem építenek. Magyarországon sem véletlenül alkalmaztak kiugró tetőket, amelyek egyszerre védték a házat a nap sugaraitól és az esővíztől, lévén a legtöbb ház vályogból készült egykoron. A vályogra a legnagyobb veszélyt a víz jelenti.      

Ökoház - a szolárházak északi oldalára semmilyen nyílászárót sem építenek.

Izgalmas kísérleti projektek a domb- és földházak, melyek ugyancsak az ősi építkezési megoldásokat újítják fel. Ezeket a természetből kiaknázott építkezési technikákat organikus építészetnek nevezik.  Olyan területen, mint például Ausztrália, ahol a nyári hőség elviselhetetlen, az őslakóktól kölcsönzött földbe épült ház gyakorlatát ültették be. A föld hőtömege támogatja a belső terek állandó hőmérsékletét anélkül, hogy energiazabáló klímaberendezéseket kellene beépíteni. Az ottani vörösföldben található vasban gazdag homok tökéletes hőszigetelő. 

A dombházak tulajdonképpen a barlangházak modern típusai. Különlegességüket az adja, hogy a föld, amely takarja a házakat, gazdag növénytársulásoknak is otthon ad, így a ház és környezete szimbiózisban él, különös hangulatot adva az épületeknek. Kicsit olyanok ezek a házak, mint a hobbit lakok a Gyűrű urában. 

A föld hőmegtartó képességén alapul a Perdu névre hallgató különleges, földalatti lakóház, amelyet olyan technológiákkal láttak el, hogy a ház fogyasztása a nullával egyenlő. A ház közepén egy üvegátrium áll, amely a természetes fényt közvetíti a belső terek felé. 

Kazahsztánban épült meg az a napelemes ökoház, amely centrumában egy hatalmas fa áll. A házat úgy tervezték meg, hogy egy henger veszi körbe a fát, és a szintekre csigavonalban lehet feljutni. Az épület tetejéről elképesztő látványban lehet részünk, hiszen az erdőt körös-körül madártávlatban szemlélhetjük.  

Az ötletek tárháza úgy látszik kifogyhatatlan, és ez némi biztatást jelent a jövőre nézve, hiszen az ökoházak gyarapodása a Föld és az emberiség hosszú és egészséges életéhez járulhatnak hozzá.

Ökoház - a dombházak tulajdonképpen a barlangházak modern típusai.

nyito-lefele-nyil-bibor