A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Okosok földjén

Modern korunk világát nyugodtan nevezhetnénk az okosok földjének is. Az informatika és automatika fejlődésével egyre több okos eszközt készítenek mindannyiunk örömére. Az okos mobil eszközök után okosak lettek a karórák, a televíziók, a mérlegek, a hőmérők, de még az ablakokból is be lehet már szerezni okosat, ahogy ezt egy korábbi cikkemben megírtam. Az okos eszközök beköltöztek a lakásunkba, és a különböző háztartási eszközeink, így például a hűtőgép is megokosodott.  

Végül ez a nagy okosság elérte a lakberendezés, a bútorok világát is. Egy másik cikkemben beszámoltam az okoságyakról, amelyek kényünket-kedvünket szolgálják, és várható volt, hogy egyéb bútoraink is mesterséges intelligenciát kaphatnak idővel. Így is lett, hiszen már asztalból is lehet okosat vásárolni, s ezen asztalok között igen fontos szerepe van egy magyar innovációnak.  

Asztal, amelyet a hosszas ülés ellen fejlesztettek ki

Az okosasztalok családjának többsége érdekes módon az ülőmunka káros hatásainak kiküszöbölése érdekében született meg. 

Modern világunk „dohányzása” a napi 10-12 óra ülőmunka. Egyre többen végeznek ülőmunkát, mivel tevékenységük a számítógéphez köti őket. Nagy előnye a fejlődésnek, hogy kialakulhatott az informatika által az otthon végezhető munkák sokasága, ami azonban a hosszantartó ülés káros hatásaival jár. 

Mivel manapság már mindenkinek van számítógépe, amely mellett akár órákat is eltölthet, ezért nem kell sokat mesélnem a nyak-, hát- és derékfájásról, amelyet ez a tevékenyég okoz. Az emberek nagy többsége ráadásul nem tudja, hogyan kell megfelelően ülni ahhoz, hogy ezeket a kellemetlen kísérőjelenségeket hosszabb ideig elkerülje.  Az okosasztal többek között arra is alkalmas, hogy a hozzátartozó ülőegységet tökéletesen be tudjuk állítani.      

Ülés mint veszélyforrás 

A tartósan folytatott ülőmunka alattomos, mert – ha lassan is, de előbb-utóbb az egészségre káros eredményekkel jár. Az ülés miatti gerinc- és deréktáji problémák mellett ez a „tevékenység” felelős a szív- és érrendszeri betegségekért is, mivel a tétlenségre fogott szervezetben lelassul a vérkeringés. Az ülés következtében a mellkas összeszorul, amely idővel nehéz légzéshez, gyors kifulladáshoz vezethet. 

Az ülőmunka másik kísérőjelensége az elhízás vagy a pocakosodás, mivel a test nincs kitéve semmilyen általános erőfeszítésnek sem. Az elhízás akár kórossá is válhat, amely viszont már sokkal több egyéb, és súlyosabb betegség kialakulásához vezethet. Az irodai munkából az emberek általában autójukba szállnak és úgy érkeznek haza, vagyis még a közlekedés is ülve zajlik, amelyet aztán a tévé előtti ücsörgés tetőz be. 

Statisztikailag kimutatták, hogy 40 százalékkal nő a szívbetegség kockázata, 90 százalékkal csökken szervezet zsírlebontó képessége, és nő a daganatos betegségek kockázata annál, aki egész nap ül, és nem tart időnként 10 perces szünetet, amelyet állva, sétálva, magát kicsit megtornáztatva tölthetne el. Aki az irodai munkáját állva végzi el úgy, mint egykor a szerzetesek, akik a kódexeket másolták, azoknál a daganatos betegségek kockázata 25 százalékkal csökkent, óránként 50 kilokalóriával többet égetnek el a zsírháztartásukból és izmaiknak aktivitása 2,5-szer nagyobb, mintha ülnének. Nem véletlen tehát az olyan okosasztalok megszületése, amelynél a dolgozó inkább áll, mint ül.

Magyar innováció      

Örömtelinek mondható, hogy az okosasztalok első generációjánál egy igazán ígéretes magyar fejlesztéssel találkozhatunk. Ez az asztal hidraulikus mozgatórendszerrel rendelkezik, amelyet mechatronikai mérnökök fejlesztettek ki kétéves kísérletezés során. Ez a mechnika lehetővé teszi, hogy az asztalt optimálisan tudja beállítani a használója. Egy alkalmazás ráadásul azt is figyeli, hogy mennyi időt töltünk el ülve, és egészségünk érdekében jelzi, hogy mikor kell állva folytatnunk a munkát. 

Orvosi megfigyelések alapján kiderült, hogy pár órányi állással is sokat javíthatunk egészségünkön, mert ilyenkor elegendő energiát égetünk el. Egy kis mozgással mindezt megspékelve a túlsúlyunkból is lefaraghatunk. 

Természetesen az okosasztal tudása itt nem áll meg. A beültetett fitnesz modulja segítségével személyre szabott tornagyakorlatok állíthatók össze, mégpedig olyanok, amelyeket akár irodai munkakörnyezetben is el lehet végezni. Az asztalba beépített szenzor méri a levegő minőségét, és gyenge értéknél jelez, hogy szellőztetni kell. Az asztalnak ez a képessége talán egyeseket megmosolyogtat, de aki szellemi munkát végez, az nagyon jól tudja, hogy teljesítménye mennyit tud romlani egy rossz levegőjű légtérben. 

Az asztalhoz kifejlesztett applikáció segítségével mobilról is mozgatható az asztal, és a mobil az okosasztalon vezeték nélkül is tölthető. Az asztalhoz tartozik zárható biztonsági fiók, exkluzív LED-es világítórendszer, bluetooth kihangosító rendszer, de még aromaterápiás párologtató is. Az ülés pozícióhoz pedig gerincbarát lábtartó is rendelhető. 

Egyéb okosasztal megoldások

A magyar okosasztal piaci vetélytársa Apple-gyökerekkel rendelkezik. Az amerikai versenytárs asztala tulajdonképpen nem sokban tér el a magyartól. Ez az asztal rezgéssel figyelmezteti használóját a túl sok ülésre, ugyanúgy elektronika vezérli a beállításokat. Annyiban más talán, hogy memóriája révén idővel megtanulja használójának beállítási preferenciáit, és ehhez igazítja magát. 

Egy másik érdekes innováció inkább a szórakozás és az élmény felől közelíti meg az okosasztal fogalmát. Egy gyártó cég a dohányzóasztalok új generációját okosította és dizájnolta meg. A tervezők igyekeztek sokkal több funkcióval ellátni ezt a bútordarabot. Míg korábban a dohányzás és kávézás mellett legfeljebb csak arra volt jó a dohányzóasztal, hogy tévézés közben a lábunkat feltegyük rá, most már a szórakozás és élmény új perspektíváját tudja nyújtani.

Ez az okos dohányzóasztal egy kis bárszekrényt is tartalmaz a belsejében, amelyből hűtött italokat lehet elővenni. A funkció akkor éri el a maximumát, amikor a barátainkkal meccset nézünk és sörözgetünk. A modern bútordarab LED-világítással rendelkezik és bluetooth segítségével nemcsak a LED-ek erejét és színét, de a zenét is lehet vele szabályozni, mivel az okos asztalka egyben zene lejátszására is alkalmas. Az asztal tetejébe integrált érintőfelülettel vezérelhető az egész rendszer, és természetesen innen is tölthetjük a mobilunkat. Kicsit úgy néz ki ez az okos dohányzóasztal, mintha a Star Trekből lépett volna elő. 

Mint a fentiekből látható, az okosság lassan teljesen életünk részévé válik, csaknem minden eszközünk kiegészülhet számos olyan funkcióval, amelyről egy évtizede még legfeljebb csak álmodtunk. Abban is biztosak lehetünk, hogy itt még közel sincs megállás, és világunkat egyre inkább behálózza majd a mesterséges intelligencia.

Ezek az eszközök mind a kényelmünket szolgálják és növelik az életünk minőségét, csak nekünk is okosan kell használni ezeket a lehetőségeket.  

nyito-lefele-nyil-bibor