A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A vitrin nem csupán a vidéki élethez passzol.

 

Üveg új szerepkörben

Az üvegről egy korábbi cikkemben már megemlékeztem. Az ókori időktől napjainkig ez az anyag is nagyon sok változáson ment keresztül. Tudjuk azt is, hogy az üveg játszotta a főszerepet abban, hogy megjelenjenek a 17. században a vitrinek. Ez a bútordarab azóta is szolgál minket, de az üveg története folytatódott. 

Korunkban már egészen különlegesen edzett üveget is tudnak gyártani, nem meglepő, hogy a bútoripar újra felfedezte magának az üveget. Nemcsak tükrös felületű bútorok készülnek, hanem teljes egészében üvegből épített bútorcsodákat is kiállítanak a legnagyobb bútorgyártók. Arra voltam kíváncsi, hogy milyen bútorok készülnek üvegből, milyen előnyei és hátrányai vannak az üvegbútoroknak, milyen stílusban érzik otthon magukat és kinek ajánlhatók ezek az üvegcsodák.  

Térhódítás a lakberendezésben

Az üveg fokozatosan épült be a bútoripar alapanyagai közé. A már említett vitrineket azok a bútorok követték, amelyekre tükröket szereltek. Elsősorban a fürdőszobai szekrény, a gardrób bútorokba épített egész alakos tükör, vagy a hálószobában elhelyezett tolóajtós ruhásszekrény öltött magára tükörborítást. Ezek a tükrök a síküveg gyártásnak a mesterremekei, de éppolyan tulajdonsággal bírnak, mint az összes többi tükör: könnyen törnek, karcolódnak. Az ilyen üvegből bútorokat, munkaasztalokat gyártani nem lehet. 

Következő lépésben az üveg nagy franciaablakokra és a mennyezetre került. Ezek már olyan üvegpanelek, amelyek nagyobb méretük ellenére is képesek voltak megfelelő szilárdságra és be lehetett építeni anélkül, hogy megrepedtek volna. Az eredményként kapott élmény a kiváló kilátás és a természetes fényekben tobzódó nappali. 

Az üveg térelválasztó szerepét a belsőépítészet tudja kiaknázni igazán. Az üvegtéglák mellett ma már nagy, erős és színes, mintás térelválasztó üvegfalakat is be lehet szerezni. A színes üvegezés újabb lehetőséget adott a lakberendezőknek. A színes üvegen áthatoló napfény játékát ismerjük a gótikus templomok festett ablakainál. Ugyanez játszódik le akkor, ha a fény a színes térelválasztókon tűz át.

Az üvegbútorok világa

A nyomtatott üveg különösen praktikus konyha és zuhanyozó esetében, ahol hátfalakat lehet építeni belőle.  Az edzett üvegek manapság már 4-5-szörös erősségűek, mint a hagyományos üvegek, s ezekből már kialakíthatóak olyan felületek, amelyek az ütést is jól bírják. Az üvegbútorok elsősorban dizájnbútorok, amelyek különleges alakjukkal és látványukkal hódítanak.    

Bútorok üvegből

Amikor a piacon körülnézünk, azt látjuk, hogy üveg alapanyagot egyre több bútortípusnál kezdenek alkalmazni. Egy időben nagyon divatosak voltak az üvegből készült dohányzóasztalok, melyeknek összekötő elemei és kerete valamilyen fémre alapozott. Ezek az asztalok különböző formavilággal elérhetőek manapság is. Elmozdulva a tégla és négyzet formától kerek, ovális és hajlított típusok közül válogathatunk. 

Az üveg a hagyományos polcok alternatívájaként is megjelent. Népszerűségét az üvegpolc annak köszönheti, hogy általa egyfajta lebegő hatást lehet elérni, mivel a színtelen változatai szinte beleolvadnak a falba, ahová felszerelték azokat. 

A konyhabútorok esetében az üvegvilágot azzal is csillogóbbá és káprázatosabbá tették, hogy az üvegtáblákat erős fényű spotlámpákkal világítják meg. Ugyanez igaz az üveg-fém anyagra alapozott vitrinek esetében. A piacon elérhetőek üvegre épült kisszekrények, éjjeliszekrények, sőt komódok is, és a hálószobában már nemcsak tükörborítású a gardrób, hanem anyagának nagy része készülhet edzett üvegből.   

A huszadik század elején kezdett a bútordarab megjelenni a vidéki portákon is.

Üvegbútorok és stílusok

Az üvegbútoroknak hideg csillogása van. Amennyiben üvegből rendezzük be a nappalinkat, akkor egyfajta kristálypalota hatást érhetünk el. A térben ezek a bútorok szinte lebegni fognak, optikailag növelik is azt a környezetet, ahol állnak, ugyanakkor hidegérzetet kelthetnek. Sokakat zavarhat a fények váratlan támadása is, ami a felületekről pattan vissza. 

Az üvegbútorok hidegét mindenképpen oldani szükséges olyan kiegészítőkkel, amelyek a meleg érzetért felelősek. Helyezzünk el ülőgarnitúraként bársonnyal bevont kanapét és fotelokat, tegyünk meleg színekben pompázó kispárnákat, plédeket és terítőket az üvegvilágba, vagy rakjunk le süppedős, meleg szőnyeget, hogy feloldjuk az üveg ridegségét. 

Amikor üvegbútort választunk, akkor el is köteleződünk olyan stílus mellett, ahol ezek a bútorok jól érzik magukat. Elsősorban a minimál dizájn kedvelői választanak egy-egy érdekes üvegből készült dizájnbútort. A high-tech stílusban is erős szerepe lehet az üvegnek, amelyet a különböző műfényekkel erős megvilágításba lehet helyezni. A retro stílus kedvelői is választhatnak – elsősorban kisebb üvegszekrényeket. Találhatunk olyan matt, vagy nyershatású üvegasztalkát, amely a vintage stílusban is megállja a helyét. Ma már a konyha munkapultja is lehet üvegből, mert a technológia biztosítja a tökéletes ütésállóságot.      

Az üvegbútorok hidegét mindenképpen oldani szükséges olyan kiegészítőkkel, amelyek a meleg érzetért felelősek.

Előnyök és hátrányok

Az üvegből készült bútorokkal kapcsolatban – mielőtt megvásárolnánk egy szép darabot – érdemes megnézni, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek. 

Előnyként mondható el a vonzó megjelenés. A nappaliban álló üveg dohányzóasztal mindenkinek odavonja a tekintetét. A fent említett stílusok esetében mindenképpen stílust erősítő darabok. Színek és formák tekintetében elképesztően széles a választék, csak tudjunk dönteni. Az edzett vagy üvegszálas technikával készült üvegek gyakorlatilag elpusztíthatatlanok, és minőségüket, fényüket generációkon át megőrizhetik. Az üvegbútorok takarítása egyszerű, csak egy puha rongy kell a por eltávolításához. Az üvegbútorok optikailag tágítják a teret és fénnyel árasztják el a helyiséget. 

Lássuk az ellenérveket is. Az üvegbútorok nem tartoznak az olcsó kategóriába. Speciális kialakításukat bizony meg kell fizetni. A strapabíró üvegek súlya nem lebecsülendő, ezért egy kisasztalnak is érezhető súlya van. Az üvegbútorokat ugyan könnyű tisztítani, de az minden esetben rendszeres elfoglaltság lesz. Noha az edzett üveget nehéz eltörni, de a karcolásra így is érzékeny marad. A karcolást utólagos csiszolással is nehéz eltávolítani.

Az üvegbútorok hideg hatását mindenképpen oldani kell még akkor is, ha high-tech stílusban gondolkodunk. Az üvegen megcsillanó fények nem mindenkinek okoznak örömet, a kósza fénypászták bánthatják a szemet. Előfordulhat, hogy az előre eltervezett helyről a szemet bántó fények miatt kell a bútort áthelyezni máshová, ahol esetleg nem lesz igazán jó helyen. Az üvegpultok és üvegasztalok esetében az ottani tevékenység sokkal nagyobb zajjal jár, hiszen minden kanál, lerakott porcelántányér sokkal nagyobbat koppan, nyikorog az üvegen. Igaz, ezt a zajt egy terítővel el lehet hárítani, de akkor meg minek van üvegből az az asztal vagy munkapad? 

Az előnyök és hátrányok összevetéséből én azt olvasom ki, hogy a kevesebb több lehet. Nem célszerű üvegbútorokkal telepakolni a lakást. Elegendő egy-egy különlegesen kialakított kisbútor beszerzése, mert az illeszkedő stílusban már az is elegendően erős hatással bír, biztosan nem keletkezik ízlésficam, és a pénztárcánkat is megkíméljük. Összefoglalva: nincs semmi baj az üveggel, ha csínján bánunk vele a bútorok esetében. 

Az üvegbútorok nem tartoznak az olcsó kategóriába.

nyito-lefele-nyil-bibor