A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Manapság már mert rendelkezésünkre áll a természeteshez csaknem megszólalásig hasonló műfű.   

Ahová lépünk, ott fű terem? 

Kevés természetesebb és felszabadítóbb élmény van, mint amikor egy nyári reggelen (vagy alkonyatkor) a friss füvön lépdelünk mezítláb. A fűszálak lágyan meghajlanak a lábunk alatt és természetes szőnyeggé válik a mező, a rét. A levelek hűvösen és puhán simogatják a talpunkat. 

Ezt az élményt a természetben sajnos nem mindenhol kaphatjuk meg, mert egy remek pázsitnak számos igénye van a talaj összetételétől kezdve a rendszeres vízmennyiségig, napfényig. Előfordulhat, hogy egy méretes kerttel rendelkezik a házunk, ám egy szép gyepet sehogy sem tudunk rajta kialakítani. Manapság már nem kell emiatt kétségbeesni, mert rendelkezésünkre áll a természeteshez csaknem megszólalásig hasonló műfű.   

A műfű félévszázados történelme

Vannak, akik a műfű hallatán azokra a korai termékekre gondolnak, amelyek hazánkban valamikor a 80-as években jelentek meg. Azok a műanyag termékek szúrósak és könnyen porosodóak voltak, ráadásul alig hasonlítottak a természetes gyepre. 

Az első próbálkozások az Egyesült Államokban történtek meg a múlt század hatvanas éveiben. 1965-ben egy stadionban kísérleteztek műfüves borítással, mert az élő növényzet nem maradt életképes. Ez a műfű nejlonszálakból állt, amelyet hablemezen szőttek át. Ez a típus inkább egy szőnyegre hasonlított, és a sportolóknak nagyon kellemetlen horzsolásokat okozott. Ráadásul nem volt olcsó a termék és a természetes fűre sem hasonlított. 

Az úgynevezett harmadik generációs műfű már nagyon hasonlít az igazira.

Az 1970-es években változott a technológia, a fűszálakat polipropilénből készítették, amely már kevésbé volt durva, és valamivel élethűbb is volt. Bizonyos sportágakban ezt már előszeretettel használták, de például a labdarúgásban még mindig gondot okozott, hogy a gurított labda nem úgy viselkedett, mint az igazi gyepen. 

Az úgynevezett harmadik generációs műfű már nagyon hasonlít az igazira. Ennek a szálait polietilénből gyártják, ami sokkal puhább, fűszerűbb, mint a korábbi változatok, és sokkal több méretben lehet kivitelezni. 

Milyen előnyei vannak a műfűnek?       

Mielőtt felsorolnám az előnyöket, szeretném leszögezni, hogy a kiváló minőségű műfüvet vettem alapul. Aki ilyen termékben gondolkodik, ügyeljen arra, hogy ne valami bóvlit vásároljon. Ennél a terméknél érdemes a csúcsminőségből válogatni. 

Alapvető előnye, hogy tulajdonképpen bárhol lefektethetjük. Nem muszáj feltétlenül csak a kertben gondolkodnunk. Telepíthetjük a teraszra, egy panelház erkélyére, udvarokba, játszóterekre vagy akár egy étterem kerthelyiségébe is. A talaj minősége, a napfény és a víz mennyisége teljesen érdektelen. 

A műfüvet erkélyre is lerakhatjuk.

A gondozására sem kell ügyelnünk úgy, mint az igazi fű esetében. Nem kell locsolni, nyírni, trágyázni, és ha valahol véletlenül megsérül, könnyen kipótolhatjuk egy darabbal. Nem okoz gondot az esőzés sem, mert a műfű vízáteresztő réteggel rendelkezik. Arra kell ügyelni, hogy a betonra lefektetett gyepnek legyen egy kis esése, hogy a víz távozni tudjon. A műfű száradása nagyjából negyedóra, és zömük olyan memóriaszállal rendelkezik, hogy lépteink nyomán ugyanúgy kiegyenesedik, mint az igazi.

A telepítése nagyon egyszerű, és azonnali eredménnyel jár. Értelemszerűen a fűmagokból kisarjadó termésre várni kell, és előfordulhat, hogy nem kapunk egységes gyepet. A műfű „örökzöld” és hosszú élettartamú. A minőségi termékeket nagyjából 10-15 évig lehet használni.  

A műfű az UV-sugárzásnak is ellenáll, és a beruházás 1-2 év alatt megtérül, hiszen nem kell nyírni, öntözni, a foltokat újraültetni – egyszóval igazi lusta kertészeknek való darab. A termékválaszték is egyre bővül, s manapság 7-60 cm közötti szálmagasságú darabok közül választhatunk. A minőségi műfüvek megszólalásig hasonlítanak az igazira: vehetünk olyan típust, amelybe még száraz szálakat is szőttek, és teljesen olyan, mint egy nyári gyep. Ezt a gyepet azonban sosem fogják feltúrni a vakondok. Manapság már olyan műfüvet is vehetünk, amelyet kifejezetten házi kedvenceink, leginkább a kutyák számára fejlesztettek ki. 

A műfüvek két sztenderd szélességben kaphatók.

A műfű telepítése és takarítása     

A műfüvek két sztenderd szélességben kaphatók: 2 méteres és 4 méteres méretben választhatunk. A kiválasztott és méretre vágott terméket érdemes lefektetés előtt kiteríteni, és megvárni, míg a feltekercselés hullámai megszűnnek. Nagyon egyszerű méretre vágni, ehhez elegendő egy sniccer vagy egy éles olló. Akinek legalább közepes a kézügyessége, nyugodtan lefektetheti saját maga is, de vannak olyan cégek, amelyek nemcsak árulják a terméket, de vállalják a nagyobb méretű lefektetést is. 

A műfű alá nagyon hasznos lefektetni egy 10 centiméter vastag murva réteget, mert ez biztosítja a rugalmasságot, a vakond elleni védelmet. Függőleges felület esetén szükség van még egy speciális ragasztóra is a rögzítéshez. A telepítés ideális hőkörnyezete 10-30 Celsius fok között van, ezért nagy hidegben vagy kánikulában inkább foglalkozzunk mással. 

A tisztítása is pofonegyszerű. Elegendő hozzá egy porszívó, amely a beltéren lefektetett darabok portalanítására való. A kültéren inkább a lehulló levelek, ágak szennyezik a gyepet, ehhez egy lombseprűs takarítás is tökéletes lehet. Ha csak a koszt akarjuk eltávolítani, slaggal tehetjük meg ugyanúgy, mintha igazi füvet locsolnánk. 

A műfű ma már kiváló alternatívát jelent környezetünk természetessé varázsolásában, és a jövő innovációinak köszönhetően egyre valósághűbb és felhasználóbarát típusok jelenhetnek meg a piacon.  

A műfüvet bárhol lefektethetjük.

nyito-lefele-nyil-bibor