A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Azt a szakértők már régóta mondják, hogy az igazi rezsicsökkenés a modern és tökéletes szigetelés lehetne, de erre nézve az elmúlt évtizedben nem sok program született.

Cunamiként érkező drágulás

Mint látjátok kedves olvasók, nem tudom elengedni a rezsivel kapcsolatos gondolataimat. Annak ellenére, hogy még az ősz elején járunk, már a kutya kemény télre koncentrálok. Egész pontosan arra, hogyan tudunk felkészülni az energia árának döbbenetes megnövekedésére. Nagyon sokak számára szó szerint életkérdés lehet, hogy minél kevesebb gázt vagy áramot fogyasszon, mert a jövedelme egyszerűen nem elegendő arra, hogy a rezsit és a mindennapi betevőt is meg tudja venni. 

Azt a szakértők már régóta mondják, hogy az igazi rezsicsökkenés a modern és tökéletes szigetelés lehetne, de erre nézve az elmúlt évtizedben nem sok program született. Feltehetően az olcsó gáz miatt, és az abból származó nyereségnek köszönhetően a hazai energiaszektornak sem volt érdeke ebbe az irányba elmozdulni. Ugyanez az oka a zöld energiák lassú bevezetésének. A tökéletes házszigetelés nagyon komoly befektetést igényel, s noha lehet rá némi támogatást is szerezni, azért a saját forrásrész még mindig nagyon megterhelő egy ilyen beruházásnál. A szegényebbeket cunamiként érte a hirtelen drágulás. Ezért minden spórolással járó megoldást érdemes tüzetesen megvizsgálni.       

Olcsó megoldások keresése

A társasházak lakói vagy a kiskeresetűek nem fognak tudni nagy szigetelési felújításba belevágni, és erre már az idő sem elegendő. A tél hamar beköszönt. Van néhány olyan megoldás, amivel viszonylag olcsón és gyorsan tudjuk növelni lakóterünk szigetelését. 

A nyílászárók cseréjével sok energiát spórolhatunk, s ebben a Bíborház örömmel nyújt segítséget az érdeklődőknek, de sokak számára még ez az egyébként nagyon hatékony megoldás sem jöhet szóba az anyagiak miatt. Mindenesetre érdemes honlapunkon utánanézni a lehetőségeknek! 

Akadnak olyan megoldások, amelyeket, ha együttesen használunk, akkor jelentősen bent tudjuk tartani a meleget lakásunkban úgy, hogy közben nem fogyasztunk többet a kelleténél.    

Ablakcsere: a szigetelés ugyancsak szakértelmet igényel.

Hőszigetelő függöny

Az ipari létesítmények számára készítették el az első hőszigetelő függönyöket, majd az egyre korszerűbb típusok egyéb közületekben is megjelentek. Különösen ott használták ezeket a függönyöket, ahol a belső tér és a külvilág között nagy volt a forgalom. Hogy a belső tér emiatt ne hűljön ki, ahhoz ezek a speciális függönyök nyújtanak segítséget. 

Manapság már kaphatóak olyan hőszigetelő függönyök, amelyeket kifejezetten magánházak és lakások számára készítettek. A hőszigetelő függöny ötször olyan hatékonyan fogja meg a meleget, mint a hagyományos függönyök. A gyenge minőségű ajtók és ablakok elé is fel lehet szerelni. A bejárati ajtóknál rendszerint félkörös karnisra szokták rakni, hogy az ajtónyitást a nehéz függöny ne akadályozza meg. A függöny két rétegű textíliája közé hőszigetelést biztosító töltőanyag kerül. Az otthonokba szánt hőszigetelő függönyök több dizájnban is elérhetőek, hogy alkalmazkodjanak a lakás belső teréhez vagy megfelelően kiegészítsék az enteriőrt. 

A hőfüggönyökre különböző extrák is rendelhetőek. Ilyen a függönyablak, amin keresztül látjuk, ha valaki áll a függöny mögött. Rendelhető hozzá egy alsó műbőr vagy PVC szegély, amely a sáros cipőtől védi meg a függönyt. 

A hőszigetelő függöny akár egy szezon alatt is behozhatja az árát, és szinte elnyűhetetlen darab. 

Olcsó szigetelés - manapság már kaphatóak olyan hőszigetelő függönyök, amelyeket kifejezetten magánházak és lakások számára készítettek.

Hőszigetelő tapéta

A meleg megtartását segítik az egyre népszerűbb hőszigetelő tapéták. Nagy előnyük, hogy a lakásból szinte semmilyen teret sem vesznek el és nagyon könnyű velük dolgozni. Persze a külső hőszigetelést nem helyettesíti ez a tapéta, de nagyjából 5 százalék energiamegtakarítás elérhető a segítségével. 

Az alátét tapéta belsejében polietilén és sztirol van, amelyet vastag kartonpapírral zárnak le. Ezek az anyagok felelősek a szigetelésért, amely télen melegen, nyáron hűvösen tartja a helyiséget. Az alátét tapéta felrakása megkívánja a zsírmentes, egyenes falat, de a kisebb repedéseket nem kell glettelni előtte, mert vastagsága miatt azokat kitölti. Ennek a tapétának speciális ragasztója van, és a száradási idő nagyjából 24 óra. Ezt követően fel lehet rá tenni a dísztapétát is. 

A hőszigetelő tapéták rendszerint 5 milliméter vastagok, és 500 milliméter szélesek, és ugyanúgy lehet felrakni, mint a hagyományosnak mondott típusokat. Arra kell ügyelni, hogy munka közben állandóan szellőzzön a helyiség, mert a párásodás nem tesz jót a frissen felrakott tapétának. Mivel a tapéta viszonylag vastag, nemcsak hő-, hanem hangszigetelő tulajdonságát is élvezhetjük majd.  Nem olcsó, de nagyon hatékony és szép a parafatapéta, amely viszonylag új termék a tapéták világában. Ezt a típust is hőszigetelőként tartják számon. 

Fólia a radiátor mögött

A gázzal való spórolással foglalkozó cikkemben említést tettem a hőtükör fóliáról. Most egy kicsit részletesebben fejtem ki, hogy milyen előnnyel jár a használata. 

A hőtükör fólia nem engedi át a párát, és a felülete a sugárzó hőt veri vissza. Összességében azt a célt szolgálja, hogy az adott helyiségben a hőmérséklet egyenletes legyen. Telepítése nagyon egyszerű és viszonylag olcsón beszerezhető. A forgalmazók szerint akár 15-20 százalékkal is csökkentheti a fűtés költségeit, de ha ez az érték csak 10 százalék, már akkor is megéri a használata. 

A tetőterek fóliázása mellett nagyon jó szolgálatot tehet a radiátorok mögé felrakva. A radiátor, mivel közvetlenül a fal előtt áll, nagy energiával fűti a hideg falat is. A hőtükör fólia ezt a felesleges hőt visszaveri a lakás belső terébe, így sokkal hatékonyabb és gyorsabb lesz a felfűtés. Csökkenti tehát a hőveszteséget és erősen hozzátesz a kellemes hőérzethez. 

Mi tud az ablakpárna?

Végezetül még egy megoldás, amellyel az ablakból érkező huzatnak vethetünk gátat, és az ügyes kezű háziasszonyok is meg tudják csinálni. Ablakpárnákat a boltokban is lehet kapni. Elsősorban akkor kerülnek a polcokra, amikor a hideg napok közelednek. Ezek a párnák töltőanyagukat tekintve tömör szivacsból vannak, amelyet egy erős és díszes anyagba húznak bele. Az ablakpárna így formálható, fel tudja venni az ívelt nyílászárók vonalát is, és megfogja a huzatot. Különösen ajánlott használata a régi nyílászárók esetében, ahol érezhetően húz be a cúg a szeles napokon. 

A szivacsanyagot önmagában is be lehet szerezni, ezért annak, akinek van varrógépe, kedve és hajlama, saját maga is legyárthatja saját ablakpárnáit, amelyek illeszkednek a szobák arculatához.     

Úgy tartja a mondás, hogy sok kicsi sokra megy. A mi esetünkre ez valóban igaz, és amennyiben a fenti megoldásokat egyszerre tudjuk alkalmazni, azzal érezhetően csökkenteni tudjuk lakásunk energiaigényét, s ez majd számláinkon is pozitív mértékben jelenhet meg. Van még időnk és lehetőségünk, hogy felkészüljünk a hideg napokra.

Szigetelés - az ablakpárnák töltőanyagukat tekintve tömör szivacsból vannak, amelyet egy erős és díszes anyagba húznak bele.

 

nyito-lefele-nyil-bibor