A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Spórolás a gázzal - termosztát.

Vége a boldog békeidőknek

Nagyon úgy tűnik, hogy örökre vége szakadt a boldog rezsicsökkentéssel könnyített életünknek. A szakértők szerint az energia ára már sohasem lesz olyan alacsony, mint akárcsak 2-3 évvel ezelőtt volt. Az orosz-ukrán háború az energiaellátást is veszélyezteti, minden bizonnyal nagyon kemény tél elé néz egész Európa. A fosszilis energiahordozók hiánya a gazdaságban is jelentős fékezőerőt jelent.

Noha a Bíborház blogja elsősorban az építőiparról és a lakberendezésről szól, kiemelten kezelve a nyílászárók kérdését, de nem mehetünk el szó nélkül a kialakult helyzet mellett, hiszen a fűtés ugyanúgy az otthoni létünk része, a fűtőberendezések pedig fontos gépészeti eszközeink. Nem beszélve róla, hogy ha a gázzal való spórolásról beszélünk, akkor bizony a nyílászárók szigetelésére is ki kell térnünk. Márpedig a gázzal gáz van már most is, és nem tudhatjuk, mi vár még ránk. 

Drámai gázhelyzet

A magyarországi gázhelyzet azért nagyon komoly, mert a háztartások nagy részében a fűtést ez az energiahordozó szolgálja ki. Évtizedeken át ez volt az olcsó fűtőanyag, ezért nem meglepő, hogy ahol csak lehetett, átálltak a gáztüzelésre az emberek. Márpedig egyik napról a másikra nem lehet új energiaforrásra átállni még akkor sem, ha a gáz ára a hétszeresére növekedett. Arról nem is beszélve, hogy nem láthatjuk előre azokat a folyamatokat, amelyek hosszú távra tervezhetővé tennék lakásunk megfelelő fűtésének biztosítását. Az azonban bizonyos, hogy a zöld alternatíváknak sokkal nagyobb teret kell majd nyitni. 

A gáz-problémát az is fokozza, hogy Magyarországon nagyjából 7 hónapon át kell a háztartásokat felfűteni, igaz nem mindig ugyanazzal az intenzitással. Sajnos, a hideg napok legkésőbb októberben megérkeznek, és muszáj lesz befűteni. A lakások energiafelhasználásnak 70 százalékát a fűtés teszi ki, és az már most látható, hogy a kormány által megállapított átlagos fogyasztási átlag alatt nagyon nehéz lesz megmaradni. Minden apró trükkre szükségünk lehet, mert a túlfogyasztást hétszeres áron kell kifizetnünk.        

Mennyit ér a minőségi szigetelés?

A fogyasztás csökkentésének leghatékonyabb módja a szigetelés. Miután az áremelések drasztikus gyorsasággal érkeztek, arra már nem igazán van idő, hogy belevágjunk a házunk teljes szigetelésébe. Annak meg, aki társasházban lakik, egyébként sincs módja rá. Mint ahogyan az sem lehet alternatíva, hogy átáll fatüzelésre. Ez utóbbi gondolat egyébként is az utópiák világába tartozik, mert a megnövekedett kereslet áruhiányt és hatalmas áremelkedést hozott a tűzifa esetében. 

Az ablakcsere azért válhat szükségessé, hogy a lakás energiahatékonyságát tudjuk a modern, jól szigetelő nyílászárókkal biztosítani.

A szigetelés viszonylag gyorsabb és elérhetőbb módja a nyílászárók cseréje, amennyiben azok régi típusúak. A Bíborház szakemberei sok esetben mérnek be olyan bejárati ajtókat és ablakokat, amelyek az úgynevezett K-10-es kategóriába tartoznak, tehát gyakorlatilag csak a bejáratot takarják, de az energia nagy része kiszökik a szabadba. A minőségi nyílászárókkal nagyon jelentősen lehet csökkenteni a fűtésre szánt energia mennyiségét, egy K10-est K1-re cserélve, a bevitt energia csaknem a tizedére! csökkenthető. Nem érdemes sokat várni a cserével, mert a befektetés akár már ebben a fűtési szezonban is megtérülhet.   

Ideális hőfokok

Érdemes megnézni azokat az ajánlásokat, amelyek az egyes helyiségek hőfokigényét taglalják. A nyugat-európai országok zömében sokkal alacsonyabb hőfokban élnek az emberek annak ellenére, hogy sokkal több pénzük lenne a rezsire. Sajnos hazánkban mindezidáig elég nagy lábon éltünk. Akadnak olyanok, akik annyira felfűtik a lakást, hogy pólóban és rövidnadrágban élik benne az életüket. 

A nappaliban elegendő 21-22 fok, a konyhában 19-20 fok, a hálóban 17-18 fok, a kamrában 14-17 fok. Csak a gyerekszobában szükséges a 22-24 fok. Télen kint és bent is melegebben kell öltöznünk. Vegyünk fel kényelmes melegítőt, ha kell öltözzünk alá – a réteges öltözködés a lakásban is kívánatos. Vegyünk a lábunkra meleg zoknit, mert a meleg levegő felfelé száll. A padló közelében mindig hidegebb van, és lábtól lehet jobban fázni. A téli időben a meleg szőnyeg leterítése is hasznos lehet ugyanúgy, mint egy zárt melegebb papucs használata. 

Akinek gázkonvektora van, azoknak nagyjából a 3-as állást kell beállítaniuk, ez jelenti a 20 fokos tartományt, amennyiben a gáz fűtőértéke rendben van. Amikor a lakást elhagyjuk, elegendő a fűtést 15 fokra tenni. Alacsonyabb hőfoknál a felfűtés már jelentős energiával járna. Az ideális hőfok beállításával rengeteg gázt tudunk megspórolni. 

Spórolás a gázzal - érdemes megnézni azokat az ajánlásokat, amelyek az egyes helyiségek hőfokigényét taglalják.

 

Praktikák a spórolás jegyében 

Lássuk az egyéb praktikákat, amelyekre nagy szükségünk lehet. Alapnak mondható, hogy az egyes helyiségeket szeparáljuk el, azaz csukjuk be az ajtót. Amikor süt a nap, akkor semmiképpen se akadályozzuk meg a sugarakat abban, hogy egy kicsit felmelegítsék a lakást. Estére fordulva viszont engedjük le a redőnyt, és ha beszerzünk egy hőszigetelő függönyt, akkor megint sokat tettünk azért, hogy a meleg ne szökjön el. 

A konvektorok és fűtőtestek esetében a téli szezon előtt végezzük el a karbantartást, hogy jól üzemeljenek. A hőszivattyús fűtésnél a szűrőket cseréljük le. A fűtőtestek mögött okos megoldás lehet egy hőtükörfólia felszerelése, amelynek segítségével további 5-6 százalékot spórolhatunk. A fűtőtesten soha ne szárítsunk ruhát, és semmivel se takarjuk el a fűtőfelületet, ami megakadályozná a hősugárzást. 

Az okos termosztátok felszerelésével hajszálpontosan beállíthatjuk a hőmérsékleteket, és egy ilyen eszköz előbb-utóbb arra is rááll, hogy mikor kell lejjebb venni a rendszert, vagy mikor lehet a felfűtést leállítani, miközben a hőmérséklet még tovább nő a lakásban. 

Szinte minden egyes ezzel foglalkozó oldalon és szakanyagban kitérnek a párásításra is. Egy párologtató nagyon kellemessé teheti az alacsonyabb hőmérsékletű szobát is, mert javítja a hőérzetünket. 

Ügyes megoldás lehet az is, ha a radiátorszelepeket a kazánhoz közeledve kissé lefojtjuk, így a fűtővíz java teljesen végig fut a rendszeren, és nem fordul meg idejekorán. Ezzel a trükkel optimálissá tehetjük a radiátorok üzemelését. 

Amennyiben nincs lehetőségünk a nyílászárókat jobb minőségűre cserélni, akkor is lehet időszakos szigeteléssel élni. A szivacs nem túl hatékony, de a gumi és habalapú szigetelők alkalmazása eltömítheti a nagyobb réseket. 

A hálószobában megfelelő lehet a 17-18 fok. Ilyenkor érdemes réteges takarózással és esetleg egy melegpárnával rásegíteni az alvásra. Nagyon hasznos zoknit húzni, ami rengeteget segít az éjszakai hőérzetünkben, és persze célszerű egy vastag pizsamát felvenni és ha kell, aláöltözni. Akad olyan, akinek a feje szokott fázni, de erre egyszerű orvosság egy kötött sapka használata.

Spórolás a gázzal - a hálószobában megfelelő lehet a 17-18 fok. Ilyenkor érdemes réteges takarózással és esetleg egy melegpárnával rásegíteni az alvásra.

Szellőztetés és energiakombináció               

A lakást télen is szellőztetni kell, különben megáll benne a rossz levegő, és beindul a penészedés. A téli szellőztetés akkor hatékony, ha 5-10 percnél nem tart tovább, és ezt több alkalommal megismételjük. Eközben a radiátort le kell kapcsolni, mert az érzékelők azonnal beindulnak és iszonyatos energiával dolgozni kezdenek – na ez az, amire viszont semmi szükségünk sincs! 

Az energiakombináció lehet még egy jó megoldás a hétszeres gáz ár kivédésére. Manapság már beszerezhetőek árammal működő, de nagyon energiatakarékos hűsugárzók, amelyeket pontosan be lehet programozni, és akár a falra is fel lehet szerelni. A falról történő hősugárzás sokkal hatékonyabb is, mivel nem a padlónál méri a levegő hőmérsékletét. Ezek a hősugárzók nagyon szép kivitelűek, informatívak és körülbelül 20-25 négyzetméternyi területet fűtenek be. Figyelve a gáz- és villanyórát lehet sakkozni a fogyasztással, és inkább az áramot lépjük túl valamicskét, mivel annak ára csak kétszeres, és nem hétszeres szorzóval emelkedik.    

Az energiakombináció lehet még egy jó megoldás a hétszeres gáz ár kivédésére.

 

nyito-lefele-nyil-bibor