A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Cserép és napelem házassága

A szeptemberre tervezett cikkeim jelentős része az energetikáról szól, hiszen nyakunkon az energiaválság. Azt már korábban is megállapíthattuk, hogy egyre nagyobb teret kell adni a zöld energiáknak, elsősorban is a napenergiának. A Nap egy gigászi reaktor, amely folyamatosan üzemel még néhány évmilliárdig, így kézenfekvő, hogy ennek energiáját nyerjük ki. Ennek az energiának a tárolása technikailag ugyan még nem megoldott, de a kinyerése egyre hatékonyabb a modern napelemek segítségével. 

A napelemek a házakon már messziről látszanak, hiszen bizonyos fokig kiemelkednek a háztető síkjából és kinézetükben is elütnek a ház cserepeitől. A cserép és napelem kombinálásáról több fejlesztő cég is gondolkodott, s ezen a területen egy magyar innovátornak is jelentős szerep jutott. Manapság már egyre nagyobb piaca van a napelemes tetőcserépnek. Lássuk, mit kell erről a termékfajtáról tudnia annak, aki szeretné a napenergiát az otthonába vezetni!  

Magyar vagy nem magyar? 

Már több mint 10 éve annak, hogy egy magyar elektrotechnikus, bizonyos Tóth Miklós bemutatta találmányát, a napelemes tetőcserepet. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő vállalkozó számos nemzetközi elismerést kapott, és a találmányát ma már egy nagyvállalat forgalmazza. Ennyiben mindenféleképpen magyarnak is mondható a napelemes tetőcserép, de ezzel párhuzamosan több más cég, így a Tesla is kifejlesztette a maga típusát. Magyarországon jelenleg több termékgyártó cserepei közül válogathatunk, ám ezeknek több azonos tulajdonságuk van. 

Én most a magyar forgalmazó által hivatalosan megjelentetett adatokból fogok kiindulni. A magyar termék betoncserépbe integrált napcellákból áll. Nagyjából a konkurencia is valamilyen cserép anyaggal és napcellával dolgozik. A betoncserepes megoldás természetbarátnak mondható, és az elemek, valamint a hagyományos cserepek kombinációjával készült háztetőről csak a szakavatott szem mondja meg, hogy azon bizony napelemek vannak. Esztétikai szempontból a napelemes cserepek egyértelműen megelőzik a napelemeket.     

Specialitások

A betoncserép gyártása energiafelhasználás és környezetterhelés szempontjából kedvező, így a villanyszámla csökkentése mellett annak az otthonnak az ökológiai lábnyomát is csökkenti, ahová felszerelték. 

A hagyományos tetőfedéshez képest azonban némileg más paramétereket kell számításba venni, ezért a napelemes cserepek elhelyezésekor a cég szakemberének együtt kell működnie a tetőfedővel. Mivel nagyobb átszellőzési légrést kell hagyni, ezért a tetőfóliának is hosszabb élettartalmúnak, magasabb minőségűnek kell lennie. A tetőszerkezeti gerendáknak is speciális befogadó méretre van szüksége, ezért az újépítésű házaknál vagy az olyan felújításoknál érdemes a napelemes cserépben gondolkodni, ahol a tetőzetet is felújítják. 

Mielőtt azonban bárki belevágna a projektbe, érdemes egy szakemberrel szemlét végezni, mert ennél a terméknél is vannak ökölszabályok a felhasználhatóságot tekintve. Először is meg kell vizsgálni az ingatlan elhelyezkedését, hiszen a benapozott órák száma döntő fontosságú lehet. Ugyanígy alapkérdés a tető hajlásszöge is. Az optimális a déli tájolás mellett a 35 fokos tető. Ettől a hajlásszögtől nagyjából 5-10 fokkal el lehet térni úgy, hogy a hatékonyság nem csökkenjen nagyon.   

Műszaki paraméterek és a beépítés menete

A napelemes tetőcserepekkel nem lehet az egész házat befedni, mert a szegélyekhez, a kéményhez továbbra is a hagyományos cserepeket kell feltenni. Természetesen a gyártó ilyen cserepeket is készít, hogy az esztétikai hatás tökéletes legyen.

A munka első fázisában tehát a hagyományos tetőcserép kerül a tetőre, majd második lépésben a napelemes tetőcserép. Egy átlagos családi ház energiaellátáshoz nagyjából 6 kWp teljesítményre van szükség. A napelemes tetőcserépből 6 négyzetméternyi kell 1 kWp energiatermeléshez, így könnyen kiszámítható, hogy 25-40 négyzetmétert kell az energiatermelő területnek hagyni. Mivel egy átlagos családi ház tetőfelülete 200-250 négyzetméter között van, így annak alig 15-20 százalékát kell ellátni a napelemes darabokkal. Hogy darabszámban is fel tudjuk mérni a projektet: a családi ház cserepezéséhez kétezer darabra van szükség, de ebből mindössze 300-350 cserépnek kell napelemesnek lennie. 

A cserepes megoldásnak köszönhetően a meghibásodott elemek könnyen cserélhetőek. Egyetlen elem kiesése mindössze 15 Wp energiaveszteséget jelent, ami a teljes energiatermelésnek elenyésző része. A napból gyűjtött energiát ugyanolyan inverter alakítja át, mint a napelemek esetében, és ugyanúgy lehet visszatölteni a hálózatba a többletet. A gyártók rendszerint 20 év garanciát adnak a termékükre. Nagyjából 25-30 évente kell cserében gondolkodni.   

Előnyök és hátrányok

A napelemes tetőcserép legnagyobb vívmánya az esztétikumban rejlik, és persze abban, hogy az ingatlan értéke jelentősen megnövekszik. A napelemes cserép egyszerre tölti be az energiatermelő funkciót és a tetőfedési feladatot. A cserepek tökéletesen ellenállnak az időjárás viszontagságainak, és a hagyományos napelemek beépítéshez hasonló villámbiztonsági eljárásoknak kell megfelelni. 

A szolárcserepek azonban drágábbak a hagyományos napelemeknél, nagyjából háromszor annyiba kerül a telepítésük. Most már úgy alakították a rendeleteket, hogy erre az eljárásra is lehet támogatást szerezni. A különböző gyártók által forgalmazott cserepeket érdemes megvizsgálni, mert nem mindegyik kompatibilis egymással. A 20 éves garancia ugyan remek, de ki tudja, hogy két évtized múlva milyen szabványok mentén lehet cserélni majd a cserepeket. Igaz, hogy ez elmondható a napelemes technikáról is ugyanúgy, ahogy az építészet egészéről.  A háztetők cserepeit is fel kell újítani nagyjából harmincévente, bár a hagyományos cserepek cseréje nyilván sokkal olcsóbb eljárás. 

A szolárcserepek nem törik meg tető szerkezetét, ezért nincs szükség olyan átvezetésekre, amelyek veszélyeztetnék a vízzáró tulajdonságot. Ez a tulajdonság különösen extrémebb időjárási viszonyok között lehet fontos tényező.     

A napelemes tetőcserép bírálói szerint ma még nem annyira hatékonyak, mint a napelemek, és könnyebben fel tudnak melegedni, ami teljesítmény visszaeséssel jár. Ezek a hátrányok a modern jó minőségű és szakszerűen felrakott cserepek esetében már gyakorlatilag eltűnőben vannak. Hátrányként szokták emlegetni, hogy a cserepek között viszonylag kicsi a választék. Ez idővel, ahogy a piac is fejlődik, nyilván meg fog változni, mert már most is változóban van. Ami még az igazi hátrányt jelenti a magasabb ár mellet, az a mikroinverterek beépítésének hiánya, ami miatt a teljes rendszert nem lehet úgy optimalizálni, mint a SMART-rendszerű napelemek esetében. 

A napenergia napjainkban annyira fontossá vált, hogy mind a napelemek, mind a szolárcserepek esetében rohamos és forradalmi fejlesztések várhatóak, ezért az előnyök és hátrányok minden bizonnyal kiegyenlítődnek a jövőben a két terméktípus között. A zöld energia mindenféleképpen utat tör magának, és ennek az új nemzedékek fogják a hasznát látni. 

nyito-lefele-nyil-bibor