A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Redőny vagy reluxa: ahogy visszatérnek a szép, tavaszi napok, úgy válik egyre fontosabbá lakásunk árnyékolása.

Napsugárzásra felkészülni! 

Ahogy visszatérnek a szép, tavaszi napok, úgy válik egyre fontosabbá lakásunk árnyékolása. A nyár ugyan még látszólag messze van, de olykor a kánikula és az erős napsugárzás előbb érkezik, mintsem azt gondolnánk. Ezért nem árt, ha jó előre körülnézünk a piacon a megfelelő termék kiválasztása érdekében.

Az árnyékolók legismertebb és talán legnépszerűbb családja a reluxa, valamint a redőny. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hogy redőny vagy reluxa lesz számunkra az igazi, érdemes megvizsgálni milyen előnyökkel rendelkezik egyik is, másik is.   

Telepítés – hely és felszerelési viszonylatok

Az árnyékoló felszerelésének helye szerint megkülönböztetünk kültéri, illetve beltéri árnyékolókat. A redőnyöket kizárólag az ablakok külső felülete elé lehet felszerelni, ezért bizonyos épületek esetében, például toronyházak ablakaira nem könnyű őket telepíteni. A reluxák ezzel szemben beltéren szerelhetőek fel. Általánosságban elmondható, hogy a reluxák felszerelési ideje nagyjából harmada-negyede a redőnyének. Telepítési idő tekintetében tehát egyértelmű a reluxa fölénye.      

Redőny vagy reluxa: a két termékcsalád anyagát tekintve nem mutat nagy különbséget.

Mi a helyzet az anyagok tekintetében?

A két termékcsalád anyagát tekintve nem mutat nagy különbséget. A termékek fő eleme, a lamella rendszerint műanyagból, fából vagy alumíniumból készül. Az anyagok felhasználási gyakoriságában már nagyobbak az eltérések. A reluxák zömmel műanyagból készülnek, sokkal kevesebb a fa, vagy a fémlamellás változat. Ennek egyik legfőbb oka, hogy beltérben az árnyékolónak nem kell ellenállnia a szélsőséges időjárásnak, és így a nagyon olcsó műanyag verziót választja a legtöbb vásárló. Fából készült reluxát ráadásul nem érdemes olyan helyiségben használni, ahol megjelenhet a pára – így a fürdőszobai vagy konyhaablak esetében a műanyagot kívánatos használni. 

Alumínium reluxát pedig olyan helyen nem érdemes használni, ahol az ablakok közvetlen és erős napfényt kapnak, mivel a fém hamar átmelegszik, és bár árnyékoló szerepét betölti, de a helyiség felmelegedését inkább növeli. 

A redőnyök esetében az anyagválasztás más elveken alapul. Mivel a redőny kültéri egység, ezért az időjárás és a mechanikai erőhatások ellen is védekeznie kell. Az alumínium lamellák szinte mindent kibírnak és távol tartják a betörőket is. A műanyag redőnyökhöz vastagabb lamellák kellenek, de így is sokkal könnyebben mennek tönkre, mint a fém vagy a fa változatai. A fából készült redőnyök emelhetik a ház külsejének látványát.      

A behúzott reluxa mellett érzékelni tudjuk a külvilágot, és nem keletkezik bezártság érzésünk.

Redőny vagy reluxa – melyik az elsötétítés bajnoka? 

Lássuk, hogy fő funkciójukban, azaz az árnyékolásban mi a különbség a két termékcsalád között! Amennyiben teljes elsötétítésre vágyunk, akkor a redőny az ideális választás. A lamellák tökéletesen kizárják a fényt, így a hőszigetelésben is jelentős szerepük van. A reluxa nem tudja ezt produkálni, csupán szűri a fényt. Nem véletlen, hogy a reluxát leginkább az irodaházak használják, ahol valamennyi természetes fényre mindig van igény. Ugyanakkor a lemezek szögének állításával a fény-és árnyék arányát kedvünk szerint állítgathatjuk. Míg a teljesen lehúzott redőny a külvilágot teljesen kizárja, addig a behúzott reluxa mellett érzékelni tudjuk a külvilágot, és nem keletkezik bezártság érzésünk. Ugyanakkor úgy nézhetünk ki az utcára, hogy onnan senki sem lát be. A tökéletes sötétséget kedvelők redőnyt fognak szereltetni a lakásukba, míg a derengő fény pártolói reluxát.  

Szigetelés, betörésvédelem   

Védelem szempontjából ugyancsak a redőny a győztes. Az alumínium redőnyök nagyon eredményesen tartják vissza az ablakon behatolni próbáló betörőket. Ilyen védelemmel a reluxa nem bír. A redőny sokkal hatékonyabb a hő- és hangszigetelés területén is. Egy teljesen lehúzott redőny télen akár 20-25 százalékkal is képes csökkenteni az energiafelhasználást azzal, hogy kint tartja a hideget, felfogja a szelet. Az utcai forgalom zaját is el tudja nyelni bizonyos mértékig a redőny, így a forgalmas helyen lévő ingatlanok esetében igen jó választás lehet.    

Redőny vagy reluxa: az utcai forgalom zaját is el tudja nyelni bizonyos mértékig a redőny.

Redőny vagy reluxa – további összevetések

Az árnyékolástechnika folyamatos fejlődésével megjelent a motorizáció, és a polgári felhasználásba is begyűrűzött az ipari automatika. E tekintetben nincs jelentős különbség reluxa és redőny között, mert mindkettőt el lehet látni azokkal az eszközökkel, amelyek az árnyékolás finomhangolását és időzítését lehetővé teszik. Korábban a reluxa jelentős előnnyel bírt az esztétika területén, mert minden színben beszerezhető volt, míg a redőny nem. Manapság ez különbség is elolvadt valamennyire, de egy igényes és ízléssel megválogatott reluxa még most is hangsúlyt adhat az adott enteriőrnek. 

A reluxa meghibásodás esetén könnyebben javítható, mint a redőny, illetve költözés esetén könnyen leszerelhető és áttelepíthető. A redőny jellegéből fakadóan komolyabb szerelési munkálatokat kíván meg, és több helyet igényel, mint a reluxa. A reluxának ugyanis nincs szüksége tokra, ellenben a redőnynek igen. Árérzékeny vásárlók viszont még akkor is a reluxa mellett fognak dönteni, ha egyébként számukra a redőny lenne az ideális árnyékolástechnikai megoldás. 

Mindkét árnyékolót meg kell tisztítani olykor-olykor, és a reluxa bizony könnyebben takarítható, mint az ablak külső részén elhelyezkedő redőny, pedig az több piszkot vesz fel emiatt. 

Összefoglalva elmondható, hogy a redőny vagy reluxa csata általánosságban nézve döntetlenre áll, de az egyes felhasználóknál mindig az fog diadalt aratni, amely jobban kiszolgálja az adott igényeket.

Redőny vagy reluxa: mindkét árnyékolót meg kell tisztítani olykor.

nyito-lefele-nyil-bibor