A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Távol-kelet a lakásunkban

Távol-kelet: utazás saját lakásunkban

A világjárvány egyik nagyon kellemetlen következménye, hogy beszorulunk a közvetlen lakókörnyezetünkbe, és egyelőre nem mutatkozik esély arra, hogy a közeljövőben nagy utazásokat tervezzünk távoli vidékekre annak ellenére sem, hogy most ezek az utak és szálláshelyek megdöbbentően olcsón elérhetők lennének. Az olyan egzotikus országok, mint Kína vagy Japán meglátogatása most még azok számára is nehézséget jelent, akiknek pénzük és idejük is lenne ott turistáskodni. Arra azonban lehetőségünk van, hogy saját lakásunkat rendezzük be a távol-keleti stílusjegyek alapján, így az enteriőr válik egzotikus élmények hordozójává. 

Kínai és japán sajátosságok

A távol-keleti stílus a selyem és porcelán hazájában, Kínában formálódott, majd ezek a stílusjegyek az óceánon át Japánig jutottak, ahol az őslakosok saját ízlésük szerint változtattak vagy módosítottak rajta. Ezért a két országnak vannak közös hagyományai, és eltérő stílusjegyei is.  Tulajdonképpen, ha egymás mellé tennénk két lakásbelsőt, valószínűleg azonnal rájönnénk, hogy melyik a kínai és melyik a japán, holott még egyik országba se látogattunk el. Tudásunkat a filmek, különösen a japán filmművészet alapozta meg. 

A két országnak vannak közös hagyományai, és eltérő stílusjegyei is. 

Az első szembetűnő különbség a színek használatában mutatkozik meg. A kínaiak szeretik az erős színeket, és szívesen élnek a rózsaszín, a bézs, a pasztell, a kék, vagy a jade-zöld színek használatával. A díszítések is sokkal gazdagabbak a japánokénál. A dekorációk és kiegészítők erősen jelen vannak a kínai enteriőrben. A nagyméretű lampionok, az embermagasságú díszes vázák vagy egy rendkívül aprólékosan kidolgozott rézből készült teáskészlet egyértelműen a kínaiak ízlését hordozza. 

A japánok ezzel szemben sokkal puritánabb megközelítéssel élnek. Kedvelik a fekete-fehér színkombinációt, és az egyhangúságot oldó karmazsinvöröset. A tárgyaik feszes egyszerűséggel rendelkeznek, és kerülnek mindent, ami felesleges. Ezért aztán a dekorációk tekintetében legfeljebb egy-egy kép vagy jellegzetes dísztárgy található az adott lakótérben. Ugyanakkor szinte minden lakásban megtalálható a japán kultúra egyik különlegessége, a bonsai. Ezek a miniatűr fák a természet tiszteletét sugallják, és egészen különleges hangulattal ruházzák fel a japán otthonokat. 

Selyem, porcelán, bambusz, rizspapír 

A távol-keleti stílus az alapanyagok tekintetében is érdekes. Kínában a selyem és a porcelán alapvető jelentőségű, és minden háztartásban megtalálható. Manapság már szinte a tökéletest utánzó műselyem is elérhető, de az igazán gazdagok mindig az eredeti selymet használják a kiegészítőkön, a függönyökön vagy a ruhákon. A kínaiak szeretik a szőnyeget, amely valószínűleg mongol örökség lehet. 

Távol-kelet, Kína, porcelán

Jellemző távol-keleti anyag a bambusz, amelyből a kínaiak tapétát és szőnyeget is készítenek, a japánok inkább redőnyként használják ezt a nádfajtát. A japánok szőnyeg helyett gyékényt használnak a padlózat védelme érdekében. Mivel a két nép alapvető terméke a rizs, ezért az ebből készült papír mindkét kultúrában fontos szerepet kapott. A távol-keleti belső tereket paravánnal vagy tolóajtóval határolják, zárják le, és a kereteket egyszerű rizspapírral töltik ki. Mindkét kultúra szereti a nagy, nyitott lakótereket, és ezeket leginkább a tolóajtók segítségével lehet összenyitni. Japánban a kert felé is nagyméretű tolóajtók nyílnak, így jó idő esetén a ház teljesen összeolvasztható a híres japánkertekkel. A rizspapíros ajtók persze nem szigetelnek, de a földrész időjárása nem okoz emiatt problémát, ugyanakkor a visszavonult magánéletnek sem ad valami sok teret. 

Az épületek falát rendszerint fehérre meszelik vagy festik, amely a teret optikailag tágítja. A japánok a padlózatot is világos színű fával borítják. A kontrasztot a bútorok és kiegészítők színe jelenti.   

A távol-kelet bútorai

Az európai és távol-keleti enteriőr közötti legszembetűnőbb különbséget a bútorok jelentik. A mindennapi életnek egy teljesen más filozófiáját ismerhetjük meg a kiváló keleti darabokban. Mindkét kultúra kedveli a tömör, valamint minőségi fát, és ezekből készíti el a bútorait. Ezek jellemzően sötét vagy fekete alapszíneket kapnak. A kínaiak a bútoraikat fényes lakkal fedik be, míg a japánok egyszerű páccal tartósítanak, mert a matt, nyers árnyalatokat kedvelik. A lakótérben csak annyi bútor áll, amennyire feltétlenül szükség van, mivel a rend és a harmónia alapvető szempont a szobai elrendezésben. Kínában ennek akkora jelentősége van, amelyből a feng shui filozófiája és rendszere is kivirágzott. 

A világítást a kínaiak nagyméretű lampionokkal oldják meg.

A bútorok alacsonyak, formaviláguk letisztult. A kedvelt faanyagok a mahagóni, a fekete kőris, a fekete dió, vagy a területen honos wenge. A világosabb bútorokat nyírből vagy bükkből készítik. A japánok legnagyobb tiszteletben tartott fája a cseresznye. A cseresznyevirág motívum akár még a bútorokon is megjelenhet. Dekorációs és használat tárgyaik közül számos készül cseresznyefából. A távol-keleti, de különösen a japán otthonokból hiányzik a szék. Ülőalkalmatosság gyanánt megelégszenek egy speciális párnával, amelyet a térdeplőasztal elé raknak le. Nekünk, európaiaknak ez bizonyára az egyik legszokatlanabb hagyomány, mivel számunkra túl földközeli és kényelmetlen a térdeplő étkezés vagy tanácskozás. Speciális bútor az úgynevezett futonágy, amely egy támla nélküli pihenő alkalmatosság, amelynek nincsenek, vagy csak nagyon alacsonyak a lábai. 

A világítást a kínaiak nagyméretű lampionokkal oldják meg. Ezek színesek és igen mintásak. A japánok ezzel szemben a sejtelmesebb rizspapír lámpákat használnak. A kínai dekorációban fontos szerep jut a sárkánynak, míg a japánoknál a virágok, így a krizantém és a cseresznyevirág motívumok jellemzőek. Mindkét népnél azonos a bambusz, mint törzsmotívum megjelenése. 

Maradjunk a vezérelveknél 

A jellegzetességek ismeretében szerencsére tökéletes kínai vagy japán belsőt teremthetünk, mert a hazai piacon is megtaláljuk a megfelelő bútorokat, kiegészítőket, dísz- és használati tárgyakat. Ha tiszteletben tartjuk ezeknek a népeknek az ősi hagyományait, egészen autentikus enteriőrt varázsolhatunk az otthonunkba.  Ehhez tartsuk szem előtt a legfontosabb vezérelveket: rendezettség, átláthatóság, tisztaság és természetesség. 

Távol-kelet - a jellegzetességek ismeretében szerencsére tökéletes kínai vagy japán belsőt teremthetünk.

nyito-lefele-nyil-bibor