A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Porcelán mosdó.

Évszázados mérföldkövek

„Ürítsd ki a fajanszot!” – szólt a kegyelmes asszony parancsa a szobalánynak. A fajansz az éjjeliedény diszkrét elnevezése volt, amely úgynevezett félporcelánból, azaz valóban fajanszból készült el. A porcelánt valamikor a hetedik században fedezték fel a kínaiak, és ezer év elmúltával alapanyaga lett a szaniter termékeknek. A porcelán és a szaniter fogalma közötti nagyon erős kötődés pedig körülbelül száz esztendőre tekinthet vissza. A porcelán tárgyak divatja, amely az elegáns lakásokból, fényűző palotákból nem hiányozhatott, mintegy háromszáz évre datálható, hogy miért, ez egy kis történelemből mindjárt kiderül.   

Mini porcelán történelem

A kínai Honan tartományban, a Tang-dinasztia korában fedezték fel a porcelánt, amelynek alapanyaga a kaolin. Keménységét annak köszönheti, hogy 1100 fokra hevítve úgynevezett mullit keletkezik a kaolinból. Mivel a kaolint csak nagyon magas fokon lehet égethető tömörré alakítani, ezért földpátokkal, vagy mésszel elegyítik, hogy elérjék a porcelánmassza kialakulását. 

A kínai Honan tartományban, a Tang-dinasztia korában fedezték fel a porcelánt.

A kínai porcelánt a kereszteslovagok hozták be Európába, de elkészítésének titkát sokáig nem ismerték. Évszázadoknak kellett eltelnie ahhoz, hogy a kontinensen is előállítsák, ennek az anyagismeret mellett a technológiai lépések ismerete volt a feltétele. Maga a szó is nagyon érdekes etimológiára tekinthet vissza. A porcella latinul fiatal nőstény sertést jelent. Mivel sokáig azt hitték, hogy a porcelán alapanyaga a kaurikagyló, amely a disznó hátához hasonló színű és formájú, így tapadt meg az elnevezés. 

A porcelángyártás első európai központja, ahol a kornak megfelelően viszonylagos tömeggyártás indult el, a németországi Meissen volt. Ez a növekvő gyártáskapacitás adott lehetőséget a királyi és nemesi udvarok számára, hogy jó minőségű porcelán termékekkel díszítsék a palotákat, és felcseréljék étkészleteiket az egyre díszesebb porcelánra. A 19. századi több központú tömegtermelés az anyagot elvitte a polgári otthonokba, és a lassan kialakuló higiénia alapvető anyaga lett.     

A 19. századi több központú tömegtermelés a porcelánt elvitte a polgári otthonokba, és a lassan kialakuló higiénia alapvető anyaga lett.

Nemes tulajdonságai  

Az anyag kemény, vízálló és törékeny. Mikroszkopikus pólusai eleve nehezen nyelik el a vizet, de ezt a máz felhordásával teljesen ki lehet küszöbölni. Felülete teljesen sima, így a tisztítása nagyon könnyű. Ezért is lett ez az anyag a tányérok, csészék, bögrék alapvető anyaga. Nemcsak elegáns a tálalás ezekben az edényekben, de nagyon könnyen eltávolíthatóak róluk az étel által okozott zsíros szennyeződések. 

Ugyanez a tulajdonsága kiválóan kamatoztatható a szaniter termékek esetében is. Ezeknek a fürdőszobai termékeknek ki kell bírniuk a mechanikai igénybevételt, vízállónak vagy vízlepergetőnek kell lenniük és a felületüknek megfelelő keménységgel és karcállósággal kell bírniuk, hogy könnyű legyen tisztítani. Mindezen fizikai tulajdonságok mellett nem lehet magas az előállítás költsége sem, hogy tömegében lehessen gyártani és eladni a belőle készült termékeket. A porcelánnál ezek a paraméterek mind stimmelnek!     

Higiénia és a porcelán

Valamikor a 19. század második felében kezdték az emberek figyelmüket a higiéniára fordítani együtt annak a felismerésével, hogy a városi szenny és a benne megtelepedő baktériumok felelősek a járványokért. A csatornázással együtt növekedett meg az igény a napi tisztálkodásra vonatkozólag, így nagyjából száz évvel ezelőtt jelentek meg a polgári lakásokban a fürdőszobák, és külön helyiségbe költözött az illemhely is. 

A fürdőszobai és toalett termékeket nevezzük együttesen szaniter termékeknek, és ezek száma és minősége folyamatosan bővült az elmúlt évek során. Manapság már nem is lehet fürdő és illemhely nélküli lakást, vagy házat építeni, és vidéken is kopik az ilyen házak száma a felújításokkal, vagy újraépítésekkel.    

Ahol a porcelán örök piacvezető 

A szaniterek családjába a mosdókagyló vagy mosdótál, a vécé csésze, a bidé, a piszoár, a fürdőkád és a zuhany tartozik. 

Noha a mosdót manapság már elkészíthetik műanyagból vagy fémből is, de még mindig a porcelán viszi a prímet. Amellett, hogy kemény, ellenáll a vegyszereknek, bírja a durva súrolást is, esztétikailag is a legmegfelelőbb anyag. A mosdókagylók zöme ebből az anyagból készül, a vécé csészéknél, a piszoráoknál és a bidéknél pedig jóformán nincs is alternatívája. 

A szaniterek családjába a mosdókagyló vagy mosdótál, a vécé csésze, a bidé, a piszoár, a fürdőkád és a zuhany tartozik.

A szaniterkerámia-gyártásban két anyag játssza a főszerepet: a kristályporcelán és a félporcelán, azaz a fajansz, amelynek az Ibériai-félsziget a hazája. Az előbbi a drágább fajta, amely keménységét a magas hőfokon való égetésnek köszönheti. A fajansz olcsóbb, így sokkal elterjedtebb a piacon. Míg a kristályporcelánra évtizedekre ad garanciát a gyártó, a fajanszra általában 5-10 éves garanciával futnak, de gondos használatukkal ennél sokkal többet is kibírnak. 

Az utóbbi évek innovációja volt ezen a területen az a kiégetéses technológia, amellyel porózus- és foltmentes termékeket tudnak előállítani, amelyek nemcsak taszítják, de le is pergetik a vizet. 

A szaniterek tisztításának apró trükkjei

A porcelán szaniter áruk alapvető színe a fehér. A fehér elegáns, esztétikus, utal a higiéniára, és gyakorlatilag bármilyen színnel kombinálható. Természetesen léteznek színezett termékek is a mosdók és a toalett termékek között, de a fehér mindig divatos és trendi marad. 

A fehéren – minden eleganciája mellett – hamar meglátszik a piszok, ami tulajdonképpen a szaniterek esetében nem rossz tulajdonság, így hamar észlelhető, hogy a vizesblokkot takarítani, tisztítani kell. Manapság már tucatszám találunk a háztartási boltokban erre célra forgalomba hozott tisztítószereket, de érdemes tudnunk, hogy sokkal olcsóbb, és legalább olyan hatékony az ecetes tisztítás, amely a vízkőlerakódásokat is eltávolítja. Remek súrolószer az egyszerű mosószóda is, amely még a fugákból is kiveszi a piszkot. A mosószóda-ecet kombóval pedig még a dugulások ellen is eredményesen vehetjük fel a harcot némi forró víz adagolása mellett.

Porcelán szaniterek.

nyito-lefele-nyil-bibor