A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Sokan teszik fel a kérdést, hogy egy bizonyos összegből milyen mértékű felújítás finanszírozható.

Állami támogatás és kedvezmények

Az utóbbi években egyre nyomasztóbbá váló lakhatási válságra válaszul a kormány több, kedvezményes konstrukcióval válaszolt. Az új lakások építéséhez 5%-os áfát vezettek be, de még ennek az összegnek a visszaigénylésére is lehetőség van. A falusi CSOK arra is megfelelő, hogy az azt igénybe vevő bővítse, korszerűsítse a lakóépületét. A többgenerációs CSOK-ot pedig tetőtér beépítésre, vagy emeletráépítésre lehet felhasználni. 

A legújabb konstrukció pedig már kifejezetten a felújításokat célozza meg. A hárommillió forint értékhatárig elérhető konstrukció a felújítási költségnek maximum az 50%-át fedezheti. (Erről a hitelről korábban már részletesen írtam, ezért itt most nem térek ki a részletekre.) 

Sokan teszik fel a kérdést, hogy egy bizonyos összegből milyen mértékű felújítás finanszírozható, és mondjuk ez a hárommilliós állami támogatás, a saját forrással együttesen 6 milliós büdzsé mire lehet elég?           

Hibák, amelyeket el kell kerülni

Mielőtt részletesebben megnéznék az egyes pénzügyi keretekre szabható felújítási csomagokat, érdemes azt is megvizsgálni, hogy milyen szarvashibákat követhetünk el a munkálatok előtt, közben és után. 

Már a felújítás során alapos pénzügyi kalkulációt kell végeznünk, hogy a tervbe vett munkálatok anyag- és munkaköltsége mennyit fog kitenni. Az az általános tapasztalat, hogy a szorosra vett tervezés szinte biztosan pénzügyi buktához fog vezetni, mert a munkálatok során kiderülhet, hogy több egyéb feladatot is el kell végezni a tervezetthez képest. Időközben drágulhat az anyagok ára, vagy „beleszeretünk” egy drágább anyagba, terméke stb. A szűkre szabott költségvetést ezért célszerű megszorozni kettővel, és az így kapott összeg lesz a tényleges megvalósítási keret. A munkamenetet is alaposan át kell gondolnunk, nehogy a végére kerüljön egy olyan feladat, ami miatt a korábban felújított területet fel kell bontani. Ugyancsak fontos, hogy alapos, átgondolt döntést hozzunk az anyagok kiválasztásában. Itt is érvényes a tétel: az olcsóbb akár sokkal drágább is lehet. 

A felújítás előtt a szakember kiválasztása ugyanolyan fontos, mint az alapanyagoké.

A szakember kiválasztása ugyanolyan fontos, mint az alapanyagoké. Amennyiben kellő referencia nélkül vállalná el valaki a megbízást, ráadásul a piaci árnál sokkal olcsóbban, éljünk a gyanúperrel, és keressünk más, kellő szakértelemmel rendelkező kivitelezőt. Ha megtaláltuk a megfelelő szakembert, akkor pedig kössünk vele szerződést az összes munkafázisra vonatkozólag. Sajnos, sokan jártak úgy, hogy a szaki felvette az előleget, majd nyomtalanul eltűnt. A szerződéses munka csak látszólag drágább, mint egy szóbeli, bizalomra építő megbízás. 

Pénzügyi csomagok – felújítási lehetőségek             

Vajon mit lehet kezdeni egy 300-500 000 forintos kerettel? Sokan vágnák rá, hogy nem sokat, pedig ebből a kis összegből is fel lehet dobni a lakást. Egy tisztasági festés, vagy a nyílászárók mázolása ebbe a keretbe belefér, különösen akkor, ha magunk adjuk hozzá a munkaerőt, vagy legalábbis egy részét. A megújult falak, ajtók és ablakok tökéletesen felfrissítik a lakást. Amennyiben ügyes kezűek vagyunk és kedveljük a tapétát, akkor a nappalinkat, vagy a hálónkat dobhatjuk fel egy divatos tapéta felrakásával. 

Egy tisztasági festés, vagy a nyílászárók mázolása kisebb költségkeretbe is belefér.

Az ajtók mázolása mellett arra is van lehetőség, hogy szebb és divatosabb kilincseket tegyünk fel, a festésnél pedig adódig a lehetőség, hogy a régi villanykapcsolót vagy konnektort kicseréljük szebbre és korszerűbbre. 

A festés amúgy minden helyiségre kiterjedhet, így akár a régi csempéket is lefedhetjük a konyhában vagy fürdőszobában. Amennyiben ezekben a helyiségekben festünk csupán, futhat a régi csaptelepek cseréjére is a keretünkből.    

Dönthetünk úgy is, hogy a régi parkettát csiszoljuk újra, esetleg lefesthetjük a padlólapot. Az is sokat dobhat a lakáson, ha szép és az enteriőrhöz illő kiegészítőket szerzünk be, esetleg egy szép szőnyeget fektetünk le a nappaliban.  

Nagyobb fába vághatjuk a fejszénket, amennyiben 1,5-2 millió forintos büdzsével gazdálkodhatunk. Egy ekkora összeg alkalmas arra, hogy az egyik helyiséget teljesen felújítsuk. Rendszerint a fürdőszoba vagy a konyha teljes nagygeneráljára kerül ilyenkor sor. A konyha teljes burkolati cseréje mellett szóba jöhet egy új konyhabútor, vagy valamilyen modern konyhai eszköz beépítése is (tűzhely, elszívó, hűtőszekrény). 

Nagyobb fába vághatjuk a fejszénket, amennyiben 1,5-2 millió forintos büdzsével gazdálkodhatunk.

A fürdőszoba esetében is a burkolati felújítás viheti a prímet, de új, és szép szaniterek is bekerülhetnek ebből az összegből ide. 

Ez a pénzügyi keret már alkalmas lehet a nyílászárók csaknem teljes kicserélésére is. A régi ablakokat felválthatjuk a jó szigetelésű, energiatakarékos típusokkal, és talán még egy szebb és biztonságosabb bejárati ajtó is belefér a költségvetésbe. Amennyiben az ablakok cseréje nem szükséges, de az árnyékolók hiányoznak, ebből a keretből ez bőven megoldható lehet. 

Sokkal nagyobb ívű tervek megvalósítására ad lehetőséget egy 5-6 millió forintos keret. Ez az az összeg, amely a legújabb lakásfelújítási konstrukció mentén „kimaxolható”. Ekkora összegnél olyan projektet is elkezdhetünk, amely évtizedekre szólóan meghatározza otthonunkat. Belekezdhetünk egy teljes gépészeti rekonstrukcióba, amelyben a teljes fűtésrendszert korszerűsíthetjük. A ház teljes szigetelésére is sor kerülhet, csakúgy, mint egy tetőtér beépítésére. 

Válaszfalat bonthatunk, kialakítva egy konyhaszigetet, vagy étkezőt, de akár egy teljes homlokzati felújításra is futja a keretből. Amennyiben a nappalit szeretnénk felújítani, nemcsak a festés és a burkolás jöhet szóba, de a teljes bútorzat megújítása sem lesz lehetetlen. 

Amennyiben el tudunk menekülni a nagy felfordulás elől, akár a ház vagy lakás komplex elektronikai megújítása is szóba jöhet. Ebben az esetben a régi, és tűzveszélyes vezetékek cseréjére, új konnektorok, kiállások elhelyezésére, a lámpák és fénytestek helyének újragondolására és beszerzésére is lehetőségünk van. 

Ez az összeg elegendő lehet a tetőzet javítására és a cserepek cseréjére. Akár egy kisebb, különálló garázs kialakítására is futja, vagy a már meglévő garázs kapujának cseréjére, gépészetének korszerűsítésére.

Nagyobb költségkeretbe komplex felújítás is beleférhet.

nyito-lefele-nyil-bibor