A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Üvegbeton, a zseniális magyar találmány

https://www.flickr.com/photos/eager/15761737981

Kis hazánk sok nagyszerű tudóssal büszkélkedhet, akik nemcsak maguknak, de Magyarországnak a hírét is messze földre elvitték. Jedlik Ányostól Szent-Györgyi Alberten át Rubik Ernőig szerencsére hosszú azoknak a sora, akik felfedezéseikkel, találmányaikkal jobbá, gazdagabbá és kreatívabbá tették a világot. Ráadásul a magyar lelemény szinte minden tudományterületen megmutatkozik, így az építőiparban is született egy olyan, nagy visszhangot kiváltó találmány, amely nagyon gyorsan világhírnévre tett szert. Losonczi Áron üvegbetonjának jelentőségét két tény is alátámasztja: egyfelől a rangos nemzetközi díjak tömkelege, másfelől a szabadalom ellopására tett kísérletek gigavállalatok részéről. Szerencsére ez utóbbi végére pontot tett egy nagy visszhangot kiváltó, és sikeresen lezárult per, így remélhetően nem próbálkoznak más vagyonos cégek visszaélni az erejükkel.

Hogyan nyert új értelmet az üvegbeton fogalma?

beton

Korábbi cikkemben már bemutattam a beton rövid történetét, amelyben fordulópont volt a vasbeton technológia megjelenése. A beton stabil anyag, de minél nagyobb és szilárdabb épülethez kellett, annál több kellett belőle. Amellett, hogy nem rendelkezik fényáteresztő képességgel, nagy tömege miatt szükséges volt valamiféle könnyűszerkezetes, kis sűrűségű anyag feltalálása is. Ekkor kezdtek el kísérletezni az üveg és a beton összeházasításával.

Egészen az 1920-as évekig üvegbeton fogalom alatt a betonba beillesztett üvegtégla testeket értették. Az amerikai Bill Price, a Hustoni Egyetem professzora a ‘80-as években kezdte meg kísérleteit, amelynek célja, hogy a beton fényáteresztő képességgel is bírjon. Elképzelése alapján a még meg nem szilárdult betonba üvegszál adalékot kevert, ám a végeredmény nem lett tökéletes. Ezt a technikát fejlesztette tovább a magyar Losonczi Áron, aki huszonnégy évesen szinte berobbant a találmányával.

Losonczi építészhallgatóként egy stockholmi posztgraduális képzésen vett részt, amelynek az üveg az építészetben volt a témája. Itt kapcsolta össze az üveget a betonnal, és fordította le az építészet „nyelvére”. Losonczi optikai szálak sokaságát öntötte betonba.  A hihetetlen vékony szálak sűrűn elhelyezve pontonként továbbítják a fényt, lehetővé téve azt, hogy a beton átlátszóvá váljon. Mivel a hajszál méretű optikai szálak teljesen belekeverednek a betonmasszába, így a szemlélő egy egyöntetű betonfelületet lát, ellentétben az eddig ismert üveg-beton megoldásoktól. Ezzel a magyar feltaláló egyszersmind megteremtette az üvegbeton új fogalmát.

vasbeton

Mi az a LiTraCon, és hol használják?

A szabadalmaztatáskor a termék új nevet kapott, mégpedig angol neve után: a Light Transmitting concrete (világítótestek) mozaikjából állt össze a ma már világszerte ismert LiTraCon, az üvegbeton, amelyet a Time Magazin a 2004-es esztendő legnagyobb találmányai közé sorolt, s amelyet a világ legjelentősebb kiállításain is bemutattak. Jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy washingtoni National Building Museum állandó gyűjteményében is szerepel egy üvegbeton fal, mely Csongrádon készült 2003 nyarán.

A termék felhasználása sokrétű lehet, alkalmazható az építészet, a design különböző területein, de leginkább belsőépítészeti elemek alapanyagaként szolgál, sőt ékszereket, lámpákat is készítenek belőle. Az egész világon keresett termék lett, számos betonipari vállalat is érdeklődik utána.

betonba beillesztett üvegtégla testeket

 

Noha egészen nagy tömbök is kialakíthatóak az üvegbetonnal, a belső építészeti megrendelések jelentik még a legnagyobb tételt a LiTraCon számára. Sok recepciós- és bárpultot készül, de egyre több magánlakásban is megjelenik a termék például nappali és fürdő közötti térelválasztó falak esetében. A cég kültéri világító beton utcabútorokat is gyárt, többek között a Budapest szívében lévő Erzsébet téri padokat is ők készítették. Ezeket a padokat naponta ezrek látják és használják. Az üvegbeton sok művészeti projektbe is bekerült, főleg kültéri szobrokhoz szállítanak darabokat. A Nagykovácsiban álló kápolna fény-keresztje ugyancsak üvegbetonból épült meg.

Folyamatos innováció

Losonczi cége Csongrádon folytatja a kutatásokat, és ezek eredményeként újabb és újabb termékek kerülnek kifejlesztésre. A Litracon pXL-ben egy speciális műanyag csapokból álló idom vezeti a fényt. A felületen szabályosan megjelenő fénypontokra, a pixelekre utal a termék neve, az XL pedig azt jelöli, hogy egészen nagyméretű idomok is készülhetnek belőle. Az ebből készült falak akár képernyőként is funkcionálhatnak, mivel lehetőség van a pixelekből egyedi minták, feliratok, logók kialakítására, akár színekkel kombinálva is. A termékben az a fantasztikus, hogy nemcsak sík lapok, hanem íves felületek, több lapból álló térbeli idomok, üreges testek, hasábok is egyben önthetőek a forradalmi technológia segítségével.

Üvegbeton, a zseniális magyar találmány

https://www.flickr.com/photos/eager/15144196843/in/photostream/

Losonczi a nagy mellett a kicsire is figyel. Talán furcsán hangzik, de az üvegbeton bekerült az ékszergyártás alapanyagai közé. Egy debreceni ékszertervező, Faludi Gabriella ötlete adta ehhez a lendületet. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy aki személyesen látott már ilyen anyagból készült ékszert, egyből beleszeretett és többségében már vásárolt is.

A cég most arra törekszik, hogy tömegtermékké tegye az üvegbetont. Szeretnének piacra dobni egy építőblokk-rendszert pXL-ből. Ezek hasonlóak lesznek alakjuk és méretük okán, mint az üvegtégla: kis elemméret, standard elemek. A tervek szerint ezeket az elemeket egyszerű építési folyamattal lehet beépíteni, tehát saját kőművesünk, burkolónk is fel tud majd húzni egy falat belőle. A standard elemméretnek köszönhetően drasztikusan csökkenthető a termék ára, így bárki számára elérhető lesz ez a nagyszerű magyar találmány, az üvegbeton.

nyito-lefele-nyil-bibor