A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Ablak biztonság

Akinek egyszer is betörtek a lakásába, nem kell ecsetelni, hogy a biztonság milyen fontos dolog. A nyári szezon a betörők nagy időszaka, de nem nyugodhatunk meg a többi évszakban sem. A lakások esetében a betörő az ajtón hatol be, míg a házakat elsősorban az ablakon keresztül tudja betámadni. A betörők leginkább a földszinti ablakokat, a pinceablakokat, a tetőablakokat, a ledobónyílásokat, erkélyajtókat és erkélyablakokat használják ki. Ezért nem mindegy, hogy milyen ablakokkal látjuk el otthonunkat.

Többrétegű védelmi vonal

A bűnüldözés régóta tudja, hogy a betörő mindig a leggyengébb pontokat keresi a behatoláshoz, és az átlagos próbálkozások nem haladják meg az öt percet. Amennyiben sokkal több időt kell szánnia arra, hogy bejusson, inkább félbehagyja a próbálkozást, mert nagyon megnő a lebukás veszélye. Ezt az információt szerencsére a gyártók is tudják, s ezért ötletes megoldásokkal vértezik fel a termékeiket, hogy megóvjanak minket a nem kívánt látogatótól. Az a jó megoldás, ha többrétegű védelmi vonalat tudunk felállítani, s ezért az ablak minden részét el tudjuk látni biztonsági elemekkel.

Kezdjük a vasalattal

A betörők egyik technikája a felfeszítéses behatolás. Ezt nehezíti meg, vagy teszi lehetetlenné a betörésbiztos vasalat, amelyet minden ablakhoz be lehet építeni. Ablakvasalaton a teljes zárszerkezetet, az ablakpántot és a nyitószerkezetet értem. A biztonságos vasalat akár az egész ablakkeret mentén funkcionál, így csaknem falbontással felérő művelettel lehet kimozdítani a helyéről. A keretben kifeszítés elleni elemeket építenek be. A gombafejű csapok teljesen leszorítják a keretet.

Ablak biztonság

 

Ha ilyen kerettel találkozik a betörő, még mindig megpróbálhatja az ablak zárszerkezetét megbontani. Itt léphet közbe a védelem újabb eleme, a blokkolási funkcióval ellátott kilincs. Ez megakadályozza, hogy a vasalatot kívülről manipulálják, ugyanakkor a lakókat az ablak nyitásában-csukásában semmi sem akadályozza meg. A biztonsági kilincs a kisgyerekes családokban is nagyon hasznos, mert megakadályozza azt, hogy a kíváncsi csemete kinyissa az ablakot, s azon átmásszon. Az ilyen több ponton automatikusan záródó kilincseket rejtett kivitelezéssel készítik el, s ez esztétikai szempontból sem lényegtelen.  A biztonsághoz hozzájárulnak még az integrált szellőztetőrendszerek is, amelyek teljesen zárt ablak mellett is friss levegőt engednek be.   Erre is érdemes figyelni, mert egy szellőzésre kitárt ablakon át könnyen besurranhat a betörő.

Az üveg, ami ellenáll

Persze, egy biztonságos vasalat még nem jelent garanciát arra, hogy a rossz szándékkal érkező ne próbálkozzon tovább, hiszen ott van a legnagyobb felület, az ablak üvege. Amennyiben a szokásos üvegezéssel van ellátva, a betörő hamar felismeri, hogy annak kivágásával, vagy óvatos betörésével bejuthat a lakásba. Szerencsére az üvegipar sem hagyta válasz nélkül ezt, így egy újabb védelmi vonalat húzhatunk otthonunk és a tolvaj közé. A védelmet behatolásgátló biztonsági üveg és a biztonsági fólia teremti meg.

Ablak

Forrás: https://www.flickr.com/photos/dphiffer/13920217/in/photolist-2ekZK-86utgV-c931nJ-oWaps3-F4VE-swouv-anLmZA-r6dbQ7-dpUD85-4xt7q-dxQYn3-5sBKWw-8HWGVJ-q2KTi-5twfm7-EXVnyL-4VBJfa-sX1iFN-4QnD3W-9wSRyx-HUuPbA-4fuL2D-PEvFYW-54UZk7-6wj7h2-4PR6mE-8xKh-FHMMR-e3oWZP-bsJgaD-DcamXh-86uu5R-UeNGi-ZjBB57-bpxMGd-a53kGm-5gchMP-c5aJa-bvNp9X-9KkT8K-86uCJ6-4M8PB-5nFfnw-4CjJa-ub8e3-JvZf5s-Yg3atZ-ouLMC-rvuM6-vktM2

Manapság már olyan üvegeket tudnak gyártani, amely nem hogy egy kődobással, de még egy méretes robbantással sem törhetőek elemeire. Egy házat persze nem kell a D-osztályba sorolt, robbanásbiztos üveggel ellátni, elegendő egy B-osztályú betörésgátló üveg is. Ezt úgy tesztelik, hogy egy 2 kg tömegű baltával ütik meg az üveget, és ezt annyiszor teszik meg, amellyel egy 40 x 40 cm-es nyílást ki tudnak ütni. Az ütések száma határozza meg, hogy bekerülhet-e a B-osztályozásba a termék. Azt hiszem, nem kell bizonygatni, hogy egy ilyen besorolásba került üveg az ablakunkban nagyon megnyugtató lehet.

És ez minden! Tovább növelhetjük a védelmet biztonsági fólia alkalmazásával. Ezt a fóliát poliészter filmrétegek alkotják, amely a teljes ablakfelületet erősíti. Azért fékezi a betörő behatolását, lassítja a bejutását, mert az üveg a széttörése után sem esik szét, hanem egészben marad, így nem lehet rajta áthatolni. Nem lehet átdobni kővel vagy más súlyos tárggyal sem. A fóliát persze megpróbálhatja átszakítani a betörő, de az meg ugyanolyan munkaigényes, mintha egy rácsot fűrészelne át. Nem éri meg a fáradságot. A fóliát még riasztóvezetékkel is elláthatjuk, amely széttöréskor bejelez.  A fóliák alkalmazása nem fogja, vagy szűri meg a fényeket, csupán a mechanikai erősítésért felelős.

Ablakfólia

Egyéb védelmi vonalak

Akinek a fenti megoldások mindig nem elegendőek, azok kombinálhatják a hagyományosabbnak mondott praktikákkal a nyílászárók védelmét. Kaphatóak biztonsági zárakkal ellátott zsalugáterek, zsalúziák és redőnyök is. Ezek több kitolódó, aktív biztonsági csappal és kiemelés ellen védő biztonsági horoggal vannak ellátva, így a behatolást ugyancsak megnehezítik. Ezeket a termékeket akár elektromos rendszerrel is elláthatjuk és távolról is működtethetjük.

Családi házak vagy földszinti lakások ablakait célszerű rácsokkal is ellátni. Sajnos a rácsok egy kicsit minket is fogva tartanak, nem túl esztétikus egy ilyen ablakon át nézni a külvilágot, de a biztonság érdekében muszáj kompromisszumot kötnünk. Ha már berácsozzuk az ablakunkat, az olyan erős legyen, hogy a szokásos eszközökkel ne lehessen meghajlítani, széthúzni és az egyes rudakat egymástól elválasztani, a kapcsolatok pedig hegesztéssel készüljenek el. A fémrudak átmérője minimum 10 milliméter legyen. A rácsokat a falazatba a kerethez hegesztett csapokkal rögzítsük.

Ha minden elemében felvértezzük az ablakainkat, minimálisra csökkenthetjük annak a veszélyét, hogy azon keresztül nem várt látogató érkezik.

nyito-lefele-nyil-bibor