A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Fürdőszoba

Mint azt már sok olvasóm tudja, a tervezés a lelke mindennek, ami a lakásunkkal kapcsolatos dolgokat illeti, legyen az akár a teljes ingatlan, vagy csak a nappali árnyékolása. A konyha mellett talán a legprofibb tervezést a fürdőszoba követeli meg, mert egyszerre kell az igényeket, a méreteket összehangolni a gépészeti megoldásokkal, valamint a speciális lakberendezési praktikumokkal.

Alapvető fürdőszoba tervezési szempontok

A fürdőszoba esetében elsősorban a rendelkezésünkre álló tér jelenti az alapokat. A lakások esetében ez jórészt adott, mivel a víz- és csatornahálózat átszerelése egy másik helyiségbe sok esetben nem lehetséges, vagy túlságosan drága lenne. Ilyenkor azzal gazdálkodhatunk, amink van, tehát egy lakás vásárlásakor azonnal fel kell tudnunk mérni, hogy ez a helyiség elegendő lesz-e a család létszámát és igényét tekintve. Ha túl kicsi ez a helyiség, okosabb, ha másik ingatlant keresünk. Házak esetében már a tervezésnél be tudjuk kalkulálni a fürdőszobát használni fogók létszámát és fürdőzési szokásait, s úgy készülhet el a fürdőszoba, hogy abban minden beleférjen.

Napjainkra a fürdőszobával kapcsolatos szokások jelentősen megváltoztak, ezért ennek a helyiségnek is egyre nagyobb teret kell biztosítani, hogy elférjenek benne a kötelező dolgok mellett (mosdó, kis szekrény, kád és/vagy zuhanyzó) olyan spa és egyéb elemek, amelyek a relaxációt, a regenerálódást vagy kényelmet biztosítják. Mivel a természetes fénynek nagy jelentősége van, ezért érdemes ablakot, vagy üvegtéglás falat is tervezni a fürdőszobához.

Fürdőszoba

Néhány gondolat a kötelező szaniterekről

A mosdó, kád, zuhanyzó, esetleg a WC a fürdőszoba kötelező tartozékának tekinthető. A hajdani egyen termékek kora rég lejárt, és óriási választékból szemezgethetünk. Egy korábbi cikkemben már összevetettem a kád és a zuhany közötti különbséget, mert bár mindkét termék a tisztálkodást hivatott elősegíteni, de mégis annyira más a megközelítésük, hogy vannak kifejezetten kád vagy zuhany pártiak. Kis helyiségben pártok ide vagy oda, valószínűleg a zuhany marad egyetlen praktikus megoldásnak, nagy területen viszont még döntenünk sem kell, lehet ez is, az is. Mostanában divatos lett dizájn kádat venni és a fürdőszoba közepén elhelyezni. Ehhez persze megfelelő térre van szükség, és egy ilyen megoldásnál a kádparavánt nem használhatjuk.

A mosdók esetében is lényeges szempont, hogy hányan fogják használni. Ha nagy a család létszáma, minimum ikermosdóban kell gondolkodnunk, hogy egyszerre két fő is tisztálkodni tudjon. A mosdó és környé­ke igazi kis szentély lehet, és annak is kell lennie, hisz itt kezdjük el és fejezzük be a napot. Nem mindegy tehát, hogyan van beépítve, mennyi holmit tudunk tárolni a környezeté­ben, mint ahogy a sem, hogy milyen a megvilágítása.

Fürdőszoba

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jeanne_Lanvin%E2%80%99s_Bathroom.jpg

A kiválasztást meghatározza a fürdőszoba stílusa, színvilága, a burkolat mintája és a többi berendezési tárgy (kád, zuhanykabin) for­mája. Akkor lesz egységes a helyiség képe, ha minden összecseng.  Választhatunk hagyományos, úgynevezett saját lábon álló mosdót, amelynek lábazata eltünteti a szifont és a vezetékeket is. Az ilyen mosdót ál­talában érdemes frekventált helyre tervezni, és esetleg kiemelni úgy, hogy köré más színű burkolatot ter­vezünk.

Manapság egyre divatosabbá válnak az úgynevezett teletetős mosdók, amelyek egybe vannak öntve a pulttal. Ez a megoldás, amellett, hogy elegáns, azért is lett népszerű, mert nagyon könnyű a mosdót tisztán tartani. A beépített mosdó teljesen belesi­mul a pultba. Formája és mérete le­hetővé teszi, hogy akár egyenes pultba, akár sarokba be lehessen tervezni. Körülötte is és alatta is rengeteg tároló helyet lehet kialakítani.

A pultra épített mosdó bár tetszetős megoldás, de sajnos macerás a tisztítása, mivel a teljes mosdótestet is rendszeresen tisztítani kell. Van, aki visszanyúl a gyökerekhez, és a régies hangulatú, ám modern technikával felvértezett hátfalas mosdóra szavaz. A hátlapra szerelt fali csaptelep régi falikutak hangulatát idézi, de a mosdó és a köré tervezett bútor letisztult for­mája minimalista dizájnt hozhat ottho­nunkba.

Fürdőszoba

Forrás: https://www.flickr.com/photos/palaismed/5555874693/in/photolist-9sXiYZ-6an3Ny-4if1Cb-bB2EQG-55vY2u-7C34xb-6hXETP-5reHhA-bX2aib-4yNjGp-5Sm8HM-7K1dVN-FqvHn-5raqLD-Lmp3t-7BYfHR-bd4jaz-663CPE-cerqRd-9w4sQ9-5reQ65-6Dif56-9CHox8-gi5VjD-bX2anm-6PkZsc-5ra8Qx-7kVL6U-6AcSM-HaCdt-5d1RzB-9z6to5-9b3N69-69hH3K-2HP8k5-89g8bu-8Exuzs-5wzhKZ-33Winr-FHc9C-au8YgA-fKBRrK-rj3wK3-3G8KrG-5ravtz-89cSn2-6sHJdS-rykmff-5repx1-5zvJKW/

Tárolók, szekrények, és ami ezeket körbeveszi

Ha valahol, akkor a fürdőszobában igazán fontos a szekrények és a tárolók szerepe. Elképesztően sok kisebb dobozzal rendelkező tárgy gyűlik fel a fürdőszobában kezdve a szappantól, a borotván át a különféle testápolókig és vegyszerekig. A szekrényeknek és tárolóknak ezért nagyon pontosan meg kell határozni a helyüket arra is ügyelve, hogy az oda benyúló jobb vagy balkezes-e. Ráadásul a családtagoknak külön-külön is meg teremteni azokat a tárolókat, ahol csak az ő egyedi dolgaik, kis titkaik vannak elhelyezve.  Amennyiben kisméretű a fürdőszoba, úgy akár annak ajtajára is helyezzünk el akasztókat, ahol pl. a fésűk tárolására használható, füles tartókat el tudjuk helyezni.

Fürdőszoba

Ne feledkezzünk meg a világításról és az optikai hatásokról sem. A mosdó fölötti tükör akkor az igazi, ha szélessége nagyjából megegyezik a mosdó szélességével, és nagyon jól megvilágított. A tükör, vagy tükrök szerepe nemcsak arra korlátozódik, hogy megnézzük magunkat benne reggelente, de okos elhelyezésükkel optikai tértágítást is elérhetünk a segítségükkel.

Amennyiben lehetőségünk van rá, a mosógépnek találjunk egy mosókonyhányi részt, hogy ne a fürdőszobából vegyen el területet. Ez azért is fontos lehet, mert a fürdőszobában, vagy fürdő-WC kombinációs helyiségben a tevékenységeket nem lehet kényelmesen megosztani. Végezetül – bár a téma kimeríthetetlen volta miatt koránt sem teljes a mai cikkem – egy hangulatjavító ötlet. Ne feledkezzünk meg a fürdőszobai növényekről sem! Ha csak tehetjük, helyezzünk el párakedvelő növényeket olyan sarkokban, ahol a fürdőzésünket nem akadályozzák, de látványuk feldobja az enteriőrt és hangulatunkat, valamint a keletkezett párát felszívva megakadályozza a helyiség penészedését is.

nyito-lefele-nyil-bibor