A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Lakástextíliák

A textíliák hangsúlyos szerepe

A munkahelyünk mellett az otthonunkban töltjük el időnk nagy részét. Míg a munkahely enteriőrjét nem válogathatjuk meg, addig lakásunk arculatát kedvünk és ízlésünk szerint alakíthatjuk ki. Előfordulhat, hogy egy ideig kedvelt szobabelsőt megununk és szeretnénk a lakást átöltöztetni. Ennek a legolcsóbb módja, ha a lakástextíliákat cseréljük ki, módosítva a színvilágot és az anyagok textúráját. 

Mivel a nagy felületek színvilága fejti ki a vizuális hatást, ezért a függönyök, a párnák, a szőnyegek és a bútorok drapériája meglehetősen hangsúlyos, csakúgy, mint a falak és a padló színe. Ha nem akarjuk a teljes szobát átfesteni, akkor a lakástextíliákkal lehet jelentős hangulati módosításokat elérni. Arra kell csupán ügyelnünk, hogy ezek a lakástextíliák harmonizáljanak a fal és padló színeivel.  

Trükkök a függönnyel 

Talán a legnagyobb változást a függönyökkel lehet elérni, mivel igen nagy felületen jelennek meg. Amellett, hogy alapvető funkciójukat: a takarást, az árnyékolást és az elsötétítést biztosítják, nagyon sokat változtathatnak a lakás arculatán. Amikor tehát a látvány vagy stílusváltás mellett döntünk, érdemes a függönyökkel kezdeni.

A függönnyel rengeteg trükköt meg lehet csinálni. A színe, a mintázata, az esése, a hossza és az anyaga igen domináns lehet. Ráadásul még a tér optikai érzetét is befolyásolhatja, hogy mi lóg az ablakunk előtt. 

Amennyiben kicsi, vagy viszonylag alacsonyabb lakásban rakunk fel függönyöket, akkor érdemes függőleges csíkozású és világos típusokban gondolkodni. A széles ablakok esetében jobban érvényesül, ha a függöny a földig ér, míg a keskeny, magas ablakoknál a párkánynál húzzuk meg a függöny végvonalát. Ügyeljünk arra is, hogy az egymás mellett lévő ugyanazon méretű ablakokra ugyanolyan függöny kerüljön. 

A tágas terekben bátran használhatunk nagy, geometrikus mintákat, míg a kis lakásokban az apró minták érvényesülnek, mert nem nyomják össze optikailag a teret. 

A függönyök kiválasztása természetesen attól is függ, hogy milyen stílusú enteriőrben gondolkodunk. A szín és az anyag döntő fontosságú lesz. Egy bohém, játékos és vidám szobabelsőnél az élénk színű függöny is remek lehet, de ügyeljünk arra, hogy a további textilekkel együtt ne csináljunk zűrzavart. Érdemes a színeket komplementer módon válogatni úgy, hogy a két szín közül csak az egyik legyen domináns, míg a másik egészítse ki azt. 

Az uralkodó széljárás felvetheti azt a problémát, hogy a széllel támadott oldalon milyen legyen az ablak speciális funkciója. Függöny, lakástextíliák.

Harmónia stílusba öntve – igazodási pontok

A stílusok esetében a függöny típusa nagyon hangsúlyos lehet, csakúgy, mint az a karnis, amelyre felrakjuk. A minimalista stílusú lakásbelsőkben egyszínű, letisztult függöny kerülhet. A mediterrán stílus kedveli a meleg színeket, a sárgát, a barackot, a meleg zöldet és kéket. Ezek közül választhatjuk ki a fő színt. A vintage környezetbe inkább a pasztellszínek illenek, és a természetes, nyersebb anyagok. Egy indiai, kínai hangulathoz a selyem illik leginkább, és ott akár a vörös is jól érvényesül. 

Könnyebb a dolgunk, ha még a lakás nincs bebútorozva. Ilyenkor azt kell megvizsgálni, hogy meleg vagy hideg padlóburkolat borítja-e a helyiségek, milyen színű a fal vagy a tapéta. Ezután azt kell fontolóra venni, hogy a választott stílushoz mely színek és árnyalatok illenek, és mindezekkel együtt jól fogjuk-e érezni magunkat az így kialakított környezetben. 

Amennyiben a lakás berendezésének és a nagy bútorok kárpitjának cseréjén gondolkodunk, akkor ezek legyenek először beszerezve, és ezután alkalmazkodjanak a textíliák. Véletlenül se akarjuk a gombhoz kiválasztani a kabátot! 

A sötétítő függönynél tartsuk szem előtt az ökölszabályt: a színe feltétlenül harmonizáljon a szőnyeggel és a bútorzattal.  

Díszpárnák főszerepben

Szinte hihetetlen, de néhány jól kiválasztott díszpárnával teljesen átalakíthatjuk a szoba hangulatát. Ezek huzata lehet a kárpitozással és a szőnyeggel azonos és ellentétes színű is, azaz sokkal nagyobb a szabadságunk a választásnál. 

Egy monokróm lakásbelsőt hihetetlenül fel tud dobni néhány élénk színű, de sima párnahuzatba csomagolt darab. Ebben az esetben is érdemes ügyelni arra, hogy maximum két színt válasszunk, de talán még jobb megoldás, ha egy vezérszínünk van, és annak árnyalataival játszunk. A szürke lakásbelső esetén a sárga vagy a vörös nagyméretű díszpárna feloldja az unalmat. Játékosan használhatunk kis és nagy mintás párnákat, viszont törekedjünk rá, hogy ugyanazon színekből épüljenek fel ezek a minták. A színválasztás esetén alapvető, hogy a sötét tereket világos, míg a bevilágított helyiségeket élénkebb vagy sötétebb párnákkal dobhatjuk fel.    

Ne feledjük el azt sem, hogy a párna nemcsak látványelem, de a kényelmünket is szolgálja, azaz használati tárgy is. Nem mellékes éppen ezért, hogy az adott környezetbe milyen anyagú párnát választunk. A lágy és puha kanapéhoz fényes selyempárnák passzolnak. Egy boronaház bőrbútoraihoz valamilyen szőrmés huzat passzol, de megállja a helyét a kordbársony díszpárna is.   

Alkalmazkodjanak tehát díszpárnáink a kívánt stílushoz. A skandináv a fehéret, halványsárgát, szürkét, a bézst vagy a barnát igényli, és ugyanezekkel a párnákkal a loft stílust is belakhatjuk. A shabby chic az élénk, virágmintás párnákért, a habos-babos textúrákért rajong. A sor stílusonként a végtelenségig folytatható.   

A narancssárga két szín elegyéből áll, ezért nagyon sok árnyalata van. Lakástextíliák.

A markáns szőnyegek

A lakástextíliák közül a szőnyegek kiválasztása a legnehezebb dolog. Ennek az az oka, hogy minden berendezéshez illenie kell. Amikor tehát egy meghatározó méretű és mintájú szőnyeget választunk, akkor csak ezután érdemes a függönyt, a párnát és az egyéb kiegészítőket kiválasztani. A padlószőnyegeknél nagyon ajánlott az egyszínű használata, mert ellenkező esetben nagyon szűk határok közé szoríthatjuk még a bútorválasztást is. 

Az is igaz ugyanakkor, hogy egy jó szőnyeggel csodákat művelhetünk. Az indiai vagy az arab stílusban gondolkodóknak a perzsaszőnyeg kötelező darab, de az elegáns angol nappalikból sem hiányozhat egy nagyméretű értékes példány. 

A szőnyeg esetében azt is érdemes megjegyezni, hogy jelenlétével térelválasztó, tértagoló funkciója is van. Egy látványos szőnyeg feloldhatja a lakás egyhangúságát, viszont a mintás bútorokhoz az egyszínű darabok passzolnak. A szőnyeg mérete is fontos szempont. A nappaliban nagyméretűnek kell lennie, míg a dohányzó- vagy az étkezőasztal alá egy azzal azonos méretű szőnyeget kell választani. 

A szőnyeg-kérdés persze azok számára, akik porallergiában szenvednek, nem lehet kérdés, hiszen nekik ez a lakástextília nem ajánlható. 

Trend és stílus viszonya

A lakástextíliák esetében is kialakult a divat, így minden évben megismerkedhetünk a legfrissebb trendekkel. Ezek persze csak útmutatók, hiszen nem minden trend igazodik az általunk kedvelt stílushoz. A függönyök esetében például a 2022-es évben a modern, letisztult, valamint a geometriai mintás függönyök törtek előre, valamint a természetes anyagok. Ez a trend a modern, a skandináv vagy a loft stílus számára mond sokat. 

A francia és glamour stílus is előnyben részesül a szezonban, mivel a földig érő, pocsolyában összegyűlően hosszú függönyökből láthatott sokat a nagyérdemű a lakástextíliák kiállításán.  

A stílus kedveli a szőnyegek használatát – rendszerint a kézzel szőtt perzsa dívik ott, ahol ezt a lakói megengedhetik maguknak.

nyito-lefele-nyil-bibor