A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A márvány mellett utat tör magának a mészkő

A divat és a világjárvány sodrásában 

A nagy világjárvány miatt a fürdőszoba szerepe jelentősen felértékelődött, mivel sokkal többet és alaposabban kell tisztálkodnunk, mint azt esetleg korábban tettük. Ezt érzékelve a gyártók új ötletekkel álltak elő, amelyek a korábbi trendekre ráerősítettek, sőt módosították azokat. A 2021-es esztendő fürdőszobájának stílusa sok szép és praktikus ötlet mellett néhány meghökkentőnek tűnő megoldást is hozott.    

Tér és természet

A jelszó a természetesség, sőt egyenesen a természet közeliség, valamint a nagy, külvilágra nyitott terekben fogalmazódott meg. 

A természetes anyagok felhasználása már korábban is trendnek volt mondható, de most már szinte tobzódnia kell napjaink fürdőszobájának a kő, a fa, az agyag és a beton alapanyagokban, vagy legalábbis azok utánzatában. Olyan organikus textúrákat ötvöz magába ez a helyiség, amely leginkább a vizes élőhelyekre hajaz. Ezért a párakedvelő futónövényeknek is szerep jut itt. 

Anyag szempontjából a másik véglet a márvány feltétlen uralma, amely letisztult eleganciát kölcsönözhet az enteriőrnek. A fehér-fekete márványkollekciók – noha nem éppen olcsók – nagyon népszerűek lesznek.    

A trend másik hangsúlyos filozófiai eleme a tér megnövelése, annak egyenesen a külvilág felé való legnagyobb kinyitása. Ennek megfelelően a fürdőszoba hatalmas ablakokat kap, hogy a kertet, vagy a kinti világot közelebb érezhessük. A zuhanyzó fölötti rész nagyméretű bevilágítót kaphat, így este, diszkrét fényben akár a fejünk felett előbukkanó csillagokat is észlelhetjük. Ez a nyitottság nem áll meg pusztán a nyílászárók méretének megnövelésénél. 

A tervezők továbbléptek, és minden felesleges falat igyekeztek lebontani a fürdőben, hogy a teret tágítsák. Sőt, odáig jutott a dolog, hogy az elképzelések szerint a fürdőszoba és a háló közötti területet is összenyitják, hogy egyetlen helyiségbe olvasszák össze a pihenés és relaxálás funkcióit. Ez a 2021-es trend talán legmeghökkentőbb jelensége, ugyanis nem mindenki szereti a fürdést összekeverni az alvással, de a nagy nyílászárók által kapott nyitottság sem feltétlenül kedvez egy olyan intim tevékenységnek, amely közben meztelenek vagyunk. 

a fürdőszobát egyre többen nyitják össze a hálószobával, vagy a nappalival

Burkolatok és színvilág

Világos, hogy a természetesség jegyében a burkolatok is követik a gondolatmenetet. A már korábban megfogalmazott anyagok természetesen mind kivétel nélkül víz- és páratűrő típusok, és minőségi darabok. Akár a fa is uralkodó lehet, hiszen a padlózatot beburkolhatjuk teljesen vízhatlan, a fára tökéletesen hajazó laminált padlóval, és a falak fókuszpontjai is kaphatnak ebből a burkolatból. Akinek ez kissé túlerőltetett, még mindig választhat a rusztikustól a teljesen letisztult dizájnig a csempék közül. A színvilág ugyancsak a természet jegyében fogant: uralkodóak lehetnek a bézs, a barnás, a cser vagy a gombás árnyalatok, de márvány esetében dönthetünk úgy is, hogy a minimalista dizájn felé megyünk el, amelyben a fehér játssza a főszerepet. 

A csempék rendszerint nagyméretűek, így a fugázás is sokkal kevesebb lesz a borításokon, ami nemcsak látványos, de megkönnyíti a takarítást is. Ezek a méretes darabok igazi luxust közvetítenek, amelyhez ragyogó párosítás lehet a kőből vagy agyagból készült anyagok. 

A metro csempe sem megy ki a divatból, de napjainkban a világos vagy fehér, esetleges a klasszikus mintájú darabok tartoznak a trendbe. 

Ugyan nem beszélhetünk klasszikus fürdőszobai burkolóanyagról az egyes festékek esetében, de azoknak az innovatív festékeknek, amelyek minden párával dacolnak, egyre hangsúlyosabb lesz a szerepük. Egy-egy kiemelt falfelület üdítő világos árnyalataival jól oldhatja például a fehér rideg eleganciáját.  Ugyanide tehetőek azok a tapéták is, amelyeket kifejezetten a vizes blokkokba álmodtak meg a tervezők. 

Ez lesz a trend 2021-ben: a zöld szín uralkodó lehet a fürdőszobában is.

Szaniterek és bútorok  

A fürdőszoba egyfajta éteri lebegésben kínálja fel magát. Ehhez az úgynevezett lebegő bútorok használata lesz az ideális megoldás. Egyetlen bútordarab sem terpeszkedik el a padlózaton, hanem egy bizonyos, és célszerű magasságban kerül felszerelésre. Az egyes elemek ráadásul számos módon kombinálhatóak, illetve méretezhetőek. A lebegő bútorok lehetővé teszik a szerelvényekhez való könnyű hozzáférést, valamint a takarítás (felmosás) kényelmesebbé tételét. 

A kád és a zuhanyzó továbbra is önálló egységként funkcionál majd leginkább, de míg a zuhanyzó mérete a különböző luxusszolgáltatások miatt megőrzi, vagy esetleg még növeli is méretét, addig a kádak helytakarékosabb megoldásra váltanak. Úgy kínálják fel a megszokott kényelmet, hogy közben kisebbek lesznek. Ezúttal is működik az önálló kád, mint funkcionális dísztárgy, ám a lapos fenekű változatok törnek az élre a korábbi hajlított társaikkal szemben. A fali mosdó sem lehet egy súlyos doboz. Ehelyett tiszta és légies formájában szerelhetjük fel. 

A kád kellemes, meleg vízében elnyújtózni, különösen télvíz idején tényleg mennyei!

Végezetül – fények minden mennyiségben

A trendi fürdőszoba a természetes és mesterséges fények árjában úszik. Megjelennek a nagyméretű, erős fényű fürdőszobai csillárok, amelyek a tér optikai tágításáért is felelősek. A fürdőszobai szekrények, így a pipere szekrény vagy a gyógyszeres szekrény háttérvilágítást kap. 

Ugyanez vonatkozik a tükörre is, amelyek között a legnépszerűbbek a világító modellek lesznek. A tükrök szinte izzásban lévőnek tűnnek ezzel a megoldással, és a lebegő bútorok között mintegy az úszó tükör illúzióját képesek kelteni. 

Ezek a háttérből érkező erős fények arra is képesek lehetnek, hogy fókuszfényük kiemelje a helyiség egy-egy izgalmasabb területét.

A LED-világítás a spot lámpákat kezdi megelőzni.

nyito-lefele-nyil-bibor