A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Téli kert - a téli hónapok is bőven adnak munkát annak, akinek fontos, hogy tavaszra szép és felkészített kert várja. 

Pattanjunk fel a hintaszékből!

Azt gondolhatnánk, hogy télen a természet az igazak álmát alussza, így annak, akinek kertje van, tulajdonképpen nem is maradt semmi teendője, ha már az őszi munkákat elvégezte. Azonban a téli hónapok is bőven adnak munkát annak, akinek fontos, hogy tavaszra szép és felkészített kert várja. 

Ezért aztán nem érdemes hónapokon át a kandalló előtt pipázgatni a hintaszékben, hiszen vár ránk a munka! Hogy mit lehet, mit tanácsos az úgynevezett csendes hónapokban elvégezni, azt ebben cikkben mutatom be röviden. 

Eljött a tervezés ideje! 

A téli hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy megtervezzük a kertünket a következő szezonra. Ilyenkor már nagyjából kialakult a korábbi tapasztalatok alapján, hogy milyen növényeket szeretnénk ültetni, mely fák várnak kivágásra és mi kerüljön azok helyére. Talán azt is tervbe vettük, hogy sövénnyel támogatjuk meg a telek határait. Egyszóval, jöhet egy kis kertmérnökösködés!

Ehhez nincs másra szükségünk, mint egy tiszta papírra, ceruzára, radírra és persze egy mérőszalagra. Mielőtt papírra vetnénk az elképzeléseinket, tegyünk egy sétát a téli kertben egy szép, tiszta napon, és mérjük le azokat a pontokat, ahová az új jövevényeket szeretnénk ültetni. A sziklakert tervét is ilyenkor dolgozhatjuk ki. Ügyeljünk arra, hogy a friss facsemeték a lehető legjobb helyre kerüljenek. Ne legyenek túl közel sem a házhoz, sem egyéb épületekhez, sem a kerítéshez. Olyan helyre se ültessük, ahol a virágágyásokra idővel nagy árnyékot bocsátana a fa. Amennyiben gyümölcsfát ültetünk, azt csakis olyan helyre, ahol könnyen meg tudjuk közelíteni a későbbi szüretek idején, és lehetőleg ne a szomszéd kertjébe potyogjon a majdani termés nagy része. 

Remek és igen hasznos időtöltés a kertes gazdák számára az előzetes tervek kidolgozása, ráadásul megmozgatja a fantáziánkat is ez a tevékenység. 

Irány a szerszámoskamra! 

Ha már a mérőszalaggal úgyis kint járunk a téli kertben, akkor nézzünk be a szerszámoskamrába is. Két fontos teendőnk lehet a téli időszakban ebben a helyiségben. Tarthatunk egy általános rovancsot, és rendet rakhatunk, eközben pedig karbantarthatjuk a szerszámainkat.

Jellemző szokott lenni, hogy a kert intenzív időszakában a kamrában felbomlik a rend, és télidőben megint mindent rendszerezhetünk, kidobhatjuk a kacatokat, a lejárt vetőmagokat, vegyszereket stb. Jobb ezt ilyenkor elvégezni, mint a munka dandárjának idején. 

Az is kellemetlen tud lenni tavasszal, ha konstatáljuk, hogy a metszőollónk életlen, az ásó nyele elrepedt. Ha azonban télen ezeket a szerszámokat rendbe tesszük, akkor nem tavasszal kell kapkodva megoldani a problémát. Télen sokkal kényelmesebben szerezhetjük be a még kellő szerszámokat, gépeket, ráadásul ilyenkor a legtöbb kerti bolt jelentős árengedményeket ad. 

Ha még nem víztelenítettük az öntözőrendszert, azt még a fagy beállta előtt muszáj megtenni, ha nem akarunk nagyon sok pénzzel járó javításokkal és beszerzésekkel kezdeni a kerti szezont. A tökéletesen rendberakott szerszámoskamra nagyon megkönnyíti majd az életünket a kertben. 

Fészer - szerszámok tárolása.

Palántázás, tárolás

A téli időszak a legalkalmasabb arra, hogy megvegyük azokat a magvakat, amelyeket el szeretnénk tavasszal ültetni. Az okos kertész februárban már a melegben, napfényes helyen megkezdheti a palántázást. A vetőmagok csomagolásán minden információ rendelkezésre áll ahhoz, hogy időben és megfelelő módon ültessünk a palántázó cserépbe. Ezt a munkát még a városi lakásban is el lehet végezni, amennyiben hétvégi telkünkön fogunk majd ültetni. 

A gyökérzöldségek tárolását ugyan már ősszel meg kell oldani, de amennyiben enyhe az ősz és a kora tél, akkor ez a tevékenység is belefér a téli csendesebb napokba. Ilyenkor lehet megfelelően száraz helyen teleltetni a sárgarépát, a burgonyát, az almát, a körtét, a káposztát, a tököt, a babot, és a hagymaféléket. Amellett, hogy sokáig friss vitaminforráshoz juthatunk télen, rengeteget spórolhatunk a saját források felhasználásával.    

Ásás és metszés

Sokan feledkeznek meg arról, hogy milyen fontos szerepe van a téli kertben az ásásnak. Amikor a hőmérő nem esik fagypont alá, akkor célszerű egy talajlazító ásással felkészíteni a kertünket a tavaszi ültetésre. Erre a munkára azért van szükség, mert a téli csapadék és a hó súlya összetömöríti a talajt, minek következtében a növényeknek egy sokkal vastagabb masszívumot kell áttörniük a gyökereikkel, amely elveszi az energiáikat. Az ásással azonban a kiemelt talajt átjárja a levegő, a rögöket pedig a fagy megbontja, így egy tökéletes összetétel alakul, amelyben a csírázó növények pompásan érzik magukat. 

Sokan feledkeznek meg arról, hogy milyen fontos szerepe van a téli kertben az ásásnak.

Ugyan nem tipikus a metszés télen, de a fagymentes napokon vannak olyan növények, amelyeket már metszéssel is megújíthatunk. Ilyen a szőlő, az őszi málna, a füge vagy a lilaakác. Csakis éles metszőollóval dolgozzuk, hogy a vágás vékony és egyenletes legyen. A szépen metszett ágakon a seb előbb begyógyul, mielőtt a kórokozók megtámadhatnák. A tél második felében érdemes már az oltóvesszőket is vágni.       

Igazi téli munka a favágás 

A tél a legalkalmasabb a favágásra. Ilyenkor a fában alaposan lelassul az élet, a nedvek is elapadnak, a lombkorona helyét csupán a száraz ágak töltik ki. A kerti fák kivágása több oknál fogva jöhet szóba: előfordulhat, hogy a fa beteg és a betegségét a kert többi fájának is továbbadhatja, az is kivágásra való ok, ha a fa már elöregedett, termése életereje elapadt. 

Sajnos egy fa veszélyessé válhat úgy is, hogy egy nagyobb vihart esetleg már nem bírna ki, vagy a gyökerei kezdik aláásni a járólapot, közeledve a ház alapjaihoz. Ilyenkor ítéletet kell mondani fölötte, de azt is térképezzük fel, hogy mekkora fába akarjuk a fejszénket vágni. Előfordulhat, hogy a mérete miatt már szakemberre van szükség, aki megfelelő felszereléssel és szaktudással tud megszabadítani minket a nem kívánt fától. 

Amennyiben kisebb fával van dolgunk, akkor is kezdjük előbb a nagyobb ágak lefűrészelésével, és ügyeljünk arra, hogy merre fog dőlni a fa. Amennyiben ezeket figyelmen kívül hagyjuk, az jobb esetben azzal jár, hogy a ledőlő fa valamit összetör, rosszabb esetben súlyos baleset lehet a favágás vége. Amikor a törzset kivágtuk, akkor a csonkot ássuk körbe, és mozgatással emeljük ki úgy, hogy a gyökerei is kiszakadjanak a földből. A gödröt termőfölddel temessük be, de érdemes fertőtlenítőt is szórni a földbe, és egy-két évig azt a területet pihentetni, mielőtt újra használatba vennénk. A feldarabolt törzset és ágakat feldarabolva célszerű egy száraz helyen tárolni legalább egy évig, hogy aztán tűzifaként hasznosuljon. 

Akadnak olyanok, akik a fa csonkját meghagyják és arra asztallapot szerelnek, így kialakítva egy kerti asztalt vagy virágállványt. Ilyenkor a gyökeres kimozgatás munkáját megspórolhatjuk.   

A tűzifával való fűtés nem kényelmes dolog, hiszen a rönköket fel kell szalagfűrésszel kisebb hasábokra vágni, majd következik a fejszés darabolás

Védelem a fagy ellen      

Bár hazánkban már egyre enyhébbek a téli napok, de éjszaka még komoly fagyokra lehet számítani. A fagyra érzékeny növényeket ilyenkor kupacolással tudjuk megvédeni a károktól. A kupacoláshoz a legalkalmasabb a szalma, de használhatunk nyesedéket és komposztot, mulcsot is. A rágcsálók ellen hálóval, nádfonattal védekezhetünk. A fagyérzékeny rózsatöveket egy lefelé fordított vödörrel takarhatjuk be a nagyon hideg napokon. Ne feledjük ezeket a cserepeket, vödröket levenni, ha a fagynak vége, mert a tövek igénylik még a téli nap halvány fényét is. 

A kerteket megközelítő utat rendszeresen jégteleníteni kell. Ügyeljünk rá, hogy ez véletlenül se a közutakra alkalmas só legyen, mert a hólével a só bemosódik a talajba, ami azt tönkreteszi. A hamu tökéletes a kerti járdák jegének felolvasztására és kiváló talajjavító anyag is. 

Amint a fentiekből látható a gondos gazdáknak télen sem kell unatkozniuk, és szépen, ráérősen fel tudnak készülni a tavaszi zsongásra. Jó munkát kívánok!       

nyito-lefele-nyil-bibor