A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Ha hihetünk a történészeknek, akkor legalább 2000 éves hagyománya van a szaunázásnak

„A földön két szentély van, a templom és a szauna.”

A gőzben ejtőzésnek évezredes története van

A japán Jigokudani Monkey Park makákói világhíresek lettek, miután felfedezték, hogy a téli időszakban imádnak termálfürdőbe járni. Télen bizony nekünk, embereknek is jól esik a meleg, sőt néha a forró gőz égető simogatása is.  

Ha hihetünk a történészeknek, akkor legalább 2000 éves hagyománya van a szaunázásnak, és az északi népek mellett a törökök, a szkíták, a rómaiak is hódoltak ennek a szenvedélynek. Az aztékok számára az izzasztó fürdő egyfajta kultikus helynek számított, és asszonyaik ebben a forróságban vajúdtak. Indiában a gőzölést nem kevés vadkendermaggal tették még kellemesebbé, meglehet, inkább e magok hatása miatt kedvelték e sajátságos szaunát.    

Európában az 1936-os berlini olimpián feltűnést keltett a finn atléták teljesítménye, akik eredményeiket többek között a szaunázással magyarázták. Ezt követően kezdtek egyre többen érdeklődni a szaunák iránt, s ma már egy wellness fürdő sem lehet meg szaunák nélkül. 

Szauna-helyzet hazánkban

Magyarországon a török hódoltság óta nagy jelentősége van a gyógyfürdőknek, ezért nem meglepő, hogy nyitottak voltunk a szaunázásra is. A szauna használatának jól ismert előnyei vannak. Méregteleníti a szervezetet, ellazít és karbantartja a testünket, de még a megfázás kezdődő tüneteit is legyűrhetjük a forró, kamillás gőzben. 

A rendszerváltást követően kialakult egy módosabb réteg, akik az otthonaikban sem akartak ebből az élményből kimaradni. Ekkor kezdtek nálunk megépülni az első házi szaunák. Hazánkban nagyjából csak az anyagiak szabnak határt ennek a piacnak, hiszen egy jó minőségű szauna be- vagy megépítése sok pénzbe kerül. Hogy nem mostanában fog növekedni a házi szaunák száma, arra sajnos mérget vehetünk, hiszen ennek a helységnek a felfűtése nem kevés energiát igényel, azzal meg most komoly bajok vannak. 

Bízzunk benne, hogy a sötét felhők egyszer majd elvonulnak, és az életszínvonal is emelkedni fog. Ebben az esetben akár még meg is közelíthetjük a finneket, akiknek a lakásában vagy házában természetesnek számít a szauna jelenléte.   

A szauna használatának jól ismert előnyei vannak.

Szauna fajták

Három fajtája ismert a szaunáknak, és ezek mindegyikét el lehet készíteni magánházakban is. A legismertebb az úgynevezett finn szauna. Berendezésének nagyrészét lucfenyőből készítik, ezért nagyon jellegzetes illata van még akkor is, ha semmilyen aromát sem használnak benne. A lucfenyő azért ideális a szauna borításához, mert ez a fa elnyeli a nedvességet, viszont nagy a hővisszaverő képessége. Ezt a szauna fajtát közel 90 fokra hevítik fel, és a fenyőlécekkel borított fűtőtestre párologtatásra használt köveket helyeznek. Ide csepegtetik a különböző, légutakat tisztító, a belső szerveket is átjáró készítményeket. Mivel folyamatos a hőség, ezért a finn szaunát szívbetegeknek és keringési rendszer problémákban szenvedőknek nem ajánlatos használni.

A gőzszauna egy igazán ősi típus. A hódoltság kori törökök is a gőzölés örömeit élvezték. A gőzszaunában a közel százszázalékos páratartalom okozza az intenzív izzadást, melyet egy gőzgenerátor állít elő. A gőzszaunában emiatt nincs szükség olyan magas hőfokra, mint a finn társában. Elegendő a helyiséget 40-50 fokra felmelegíteni. A gőzszaunákat jellemzően csempével borítják, mert a gőzt és a lecsapódó vízpárát a kerámia viseli el a legjobban. A házi gőzszaunákat fűtőtestek melegítik fel úgy, hogy továbbadják a hőt a felette elhelyezett köveknek. Ezeket a köveket vízzel kell lelocsolni, amelyből gőz fejlődik. A gőzszaunák a legalkalmasabbak a légúti bántalmak kezelésére, ezért kamillás és egyéb párlatokat kevernek a fejlődő gőzhöz. 

A gőzszaunák a legalkalmasabbak a légúti bántalmak kezelésére, ezért kamillás és egyéb párlatokat kevernek a fejlődő gőzhöz. 

Korszakunk legmodernebb szaunája az infra hullámokra épít. Két nagy előnye van az infraszaunáknak: sokkal kevesebb energiabefektetés kell az üzembe helyezéséhez, valamint sokkal több salakanyag távozik a szervezetből általa. Míg a hagyományos szaunát használat előtt mintegy 40 percen át kel előmelegíteni, addig az infra néhány perc alatt használhatóvá válik. Az infra hullámok belülről melegítik a testet, ezért tisztítja aktívabban a szervezetet.   

Szauna a lakásban és a kertben

A házi szauna telepítése nem kis vállalkozás, és megfelelő térre van szükség hozzá, mivel a szauna kabin csak az egyik terepe e tevékenységnek. Szükség lesz még egy zuhanyzóra is, és sokak szeretik a tevékenységet kiegészíteni egy hidegvizes merüléssel, amihez egy merülőfürdőre lesz szükség. A finnek ez utóbbit hagyományosan egy dézsával oldják meg, vagy eleve egy patak, folyócska mellé telepítik a szaunaházat, ahol egy ugrással pezsdíthetik a vérüket. 

A szauna tervezésénél figyelembe kell venni, hogy várhatóan hány ember fogja egyszerre használni a helyiséget. Ne feledjük, hogy a szaunázás inkább szociális tevékenység, mint a magányos meditálás terepe, bár lehet ez is, az is. Elmagányosodó korunkban a szauna remek lehetőséget nyújt egy különleges együttlétre barátokkal, ismerősökkel, családtagokkal. Sokkal fesztelenebb légkörben lehet beszélgetni még a kényesebb témákról is. A finnek ugyanakkor a napi munka utáni stressz oldására használják a szaunát, s ilyenkor a magányos meditáció is jól esik. 

A tervezésnél figyelembe kell venni a víz- és elektromos vezeték útját és annak kapacitását, mert mindkét erőforrást igényli a szauna. Az sem mellékes, hogy a szaunából kilépve hamar a zuhanyhoz jussunk úgy, hogy közben a szauna ajtaját lezárjuk. Az energia akkora érték, hogy azt nem szabad kiengedni egy óvatlan szellőztetéssel. 

A házi szauna telepítése nem kis vállalkozás, és megfelelő térre van szükség hozzá, mivel a szauna kabin csak az egyik terepe e tevékenységnek.

Nagyon fontos gondoskodni a megfelelő légelvezetésről, hiszen a forró, zárt térben lévő emberek meglehetősen sok széndioxidot bocsátanak ki, amelyet egy falba épített szellőzőrácson át lehet gyorsan kiengedni a szabadba. A rossz szellőzésű szauna többet árthat, mint gondolnánk. 

Kertes házak esetében arra is lehetőség van, hogy a szauna egy kis, különálló házban kapjon helyet valahol a telek egy jól elérhető pontján. Ilyenkor persze az áramot és a vizet el kell oda vezetni, és a házikóban a szauna kabin mellett kap helyet a zuhanyzó, a merülő, azaz egy előtérre is szükség lesz. A szaunaházban szakember segítségével kell telepíteni a kályhát és a hozzá kapcsolódó kéményt, hogy elkerüljük a baleseteket.    

Karbantartás, tisztítás  

Természetesen a szaunát is karban kell tartani, de tulajdonképpen ez művelet meglehetősen egyszerű. Az egyik legnagyobb veszély a gombásodás, ezért a szaunát rendszeresen szellőztetni kell az üzemidőn kívül. A tisztítás sem okoz gondot. A lucfenyő és a csempe borításnál is elegendő a szappanos vízzel való lemosás, hiszen ezt a helyiséget senki sem használja sáros cipővel, sőt a házi szaunában egy törülközőn kívül más nincs is az emberen. A fával borított szaunákat sose tisztítsuk vegyszeresen, mert az kikezdi az anyagot. Amennyiben sérült felületet találunk, csiszolással korrigálhatunk, vagy nagyobb sérülésnél egyszerűen ki kell cserélni a faelemet. A szaunaköveket általában 6-10 évente cserélik. 

Csodás dolog otthonunkba úgy megérkezni egy stresszes, fárasztó nap után, hogy tudjuk, vár minket az enyhet adó és felüdítő szauna. Talán egyszer náluk sem lesz luxus ez a helyiség a lakásban. 

Szauna

 

nyito-lefele-nyil-bibor