A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A sziklakert pazar látványt tud nyújtani, a maga természetességével.

Álmaink ideális kertjében

Az ember is a természet alkotása. Ezt igazolja az a tény, hogy mindenki szereti a kertet. Akinek nincs, az álmodozik róla, akinek van, rendszerint sokat foglalkozik vele. Persze a kert mindenkinek mást jelent. Van, aki csak egy szép zöld gyepre vágyik, mások a gyümölcsfák nyári terméséért vannak oda, és akad, aki inkább egy medencét telepít a területére. 

Sokak számára jelent a kert egy szívet és lelket gyönyörködtető területet, ahová el lehet bújni, ahol ismét a természet részeivé válhatunk. Egy látványos kerti tó tökéletes relaxációs lehetőséget nyújthat, s ha e mellé még egy gyönyörű sziklakertet is tudunk építeni, akkor az a kert szinte biztosan meg tudja növelni az energiáinkat és az életerőnket. 

Ne vágjunk bele felkészülés nélkül

A sziklakert pazar látványt tud nyújtani, a maga természetességével, miközben élénk színű virágok, növénytársulások virítanak a sziklák közötti területeken és a repedésekben. Mintha csak a természetet járnánk, pedig csak a teraszig kell kimennünk az élményért.

Sokan döntenek úgy, hogy egy sziklakertet alakítanak ki a házuk mellett, s ennek megalkotását a legtöbben saját erőből kívánják megvalósítani, mondván, hogy nem lehet az olyan nehéz. Jó, ha tudjuk, hogy a sziklakert építésének is megvannak a maga szabályai, szakmai fogásai. Nem mindegy, hogy a telek melyik részére tervezzük, hogy milyenek a talaj adottságai, milyen felépítésű kertet szeretnénk, s milyen virágok pompázzanak majd ebben az általunk emelt különleges műtárgyban.

Sokan döntenek úgy, hogy egy sziklakertet alakítanak ki a házuk mellett.

Terület és szikla választás

A sziklakertnek az az ideális, ha kellő benapozás éri, és viszonylag távolabb helyezkedik el a lombos fáktól, mert azok árnyékot vetnek és a lehulló levelek, gallyak beterítik a területet. A talaj szerkezete sem mindegy: az a legjobb, ha kellően laza, mert a víz az ilyen földben lévő hajszálerekben egészen mélyre tud lehatolni. Kerülni kell az olyan területet, ahol a föld kemény és a víz megállva pangani kezd. Ügyelni kell a fagyzugos zónákra is, amelyekben a növények tönkremennek. Sík terepen célszerű a telek valamelyik sarkába tervezni a sziklakertet, és fel kell készülni rá, hogy tetemesebb földmunka vár majd ránk. 

A sziklakert alapanyaga a szikla. Hogy mekkora és milyen sziklákat választunk, az elsősorban a sziklakert méretétől függ. Sziklákat beszerezhetünk kőbányákból, vagy vásárolhatunk kertészeti boltban. A bányajárás nehézségét az okozza, hogy a legtöbbje magánkézben van, míg a kertészeti kövek pénzbe kerülnek. Jó lehet – amennyiben szeretjük a kerekded formákat – a folyópartokon gyűjteni a nagyobb darabokat.    

A szikladomb építése

A sziklakertnek alapot kell ásni, és a talajt el kell látni a megfelelő vízelvezetőkkel. Az alap legalább 40-50 centiméter mély legyen és erre kerüljön egy 10-15 centi vastag vízáteresztő réteg – ez lehet murva vagy apróra zúzott kő. Amennyiben a talaj agyagos, ez a réteg lehet akár 30-40 centi is. 

Ezután a sziklákból meg kell alkotni a domb szerkezetét. Természetesen alulról haladunk felfelé, és a legnagyobb sziklák alulra kerülnek. Ügyelni kell arra, hogy a sziklák a használt méretek ellenére a természetesség látszatát keltsék. Ennek érdekében hagyjunk a földnek itt-ott több területet, és a sziklák formája is legyen változatos. 

A kialakult sziklatömbre fog kerülni a termőföld. Kialakíthatunk teraszos típust, de akár egy olyan tájképi sziklakertet is építhetünk, amely felhasználja a kert meredekségének adottságait. A termőföldet alaposan le kell döngölnünk, és legalább egy hónapig érdemes állni hagyni a szikladombot, hogy a föld teljesen szétterüljön, és mélyen beüljön. 

Csak ezután kezdjünk a növények ültetésébe, és használjunk talajtakarást. Erre azért van szükség, hogy míg a növények besűrűsödnek és elterjednek, addig a takarás védje a talajt a kiszáradástól. Erre a célra érdemes fenyőkérget vagy annak őrleményét felhasználni. A takarásra jó az aprószemű kavics is, bár kissé tájidegen látványt nyújt.   

A sziklakerti növényeknek széles a tárháza.

Virág a sziklák között

A sziklakerti növényeknek széles a tárháza. A tájolásra kell figyelnünk, hiszen egy déli fekvésű sziklakertbe szárazságtűrő növényeket érdemes ültetni, míg egy olyan területen, ahol kevés a napsütés, olyan virágok ültethetők, amelyeknek kisebb a fényigényük. 

Érdemes figyelembe venni a növekedési ütemét az egyes növényeknek, és annak alapján kell az egyes szintekre elhelyezni őket, mivel egy gyorsan növő faj elnyomhatja a lassabban fejlődőt. Emellett arra is törekedni kell, hogy a kisebb vízigényű fajok legyenek a sziklakert legmagasabb pontján, mivel a víz onnan folyik el a szikla lábához. Amennyiben kötött a talaj, a pangó víz ellen is védekezni kell. 

Általános szabályként elmondható, hogy a magasabbra növő típusoknak kell a szikla aljában helyet találni, hogy a felette ültetett alacsonyabb virágok is érvényre tudjanak jutni. Ha ezekre odafigyelünk, akkor már csak ízlésünkön múlik, hogy milyen színvilágban akarjuk feldíszíteni a sziklát. 

Egy jól megépített sziklakertnek is szüksége van vízre, gyomlálásra és trágyázásra. A kisebb sziklakerteket locsolókannából vagy tömlőből is meglocsolhatjuk, míg a nagyobb területen terpeszkedő sziklakertek esetében az automata öntözés típusaiból érdemes választani. Ez lehet csepegtetéses, szórófejes vagy mikroszórós eljárás. Ez utóbbiaknál addig, amíg a növényzet nem lesz elég buja, az öntözőrendszer látható, ami rontja a természetesség élményét. 

Gyomtalanítani heti rendszerességgel érdemes a sarjadás időszakában. Lehet, hogy fárasztó, de a legjobb, ha kézzel tépjük ki tövestől a gyomot. A rendszeres művelet megvédi a sziklakereti növényeket az agresszív fajoktól. Egy gondosan megépített sziklakertben 2-3 évente elegendő trágyázni, de az egyes növények minden szezonban kaphatnak fajtájuknak kedvező tápoldatot. 

A profik még azt is meg tudják tervezni, hogy tavasztól őszig minden hónapban legyen olyan növény, amely virágba borul, így mindig van valami színes élmény a sziklakertben.        

Végül egy kis balesetvédelem

Sziklakert építésének ügyében számtalan cikk és videó áll rendelkezésre, amelyek támaszt nyújtanak az építéshez. Ne feledjük, hogy nehéz sziklákkal, kövekkel fogunk dolgozni. A balesetek elkerülése érdekében jó, ha munka közben odafigyelünk az ezzel kapcsolatos tanácsokra is.

A kövek mozgatásához használjunk bőrkesztyűt, és amennyiben alakítani kívánjuk a követ, akkor feltétlenül legyen rajtunk védőszemüveg, hogy a felpattanó szilánkoktól megvédjük magunkat. A sziklák emelgetését egyenes háttal végezzük, elkerülve a gerincfájdalmakat. A sziklákat óvatosan rakjuk le, és vigyázzunk az ujjainkra. A sziklák válogatása közben az adott darabot mindig a legstabilabb oldalára fektessük le. 

A beépítés során ügyeljünk a domb statikai szempontjaira is, és ahol gyengébb pontot érzékelünk, ott helyezzünk el nagyobb, nehezebb sziklákat és a földet alaposabban döngöljük le. 

Jó munkát kívánok! 

Sziklakert építésének ügyében számtalan cikk és videó áll rendelkezésre

nyito-lefele-nyil-bibor