A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Amennyiben kevés a pénzünk vagy már túl vagyunk az ajtók, ablakok korszerűsítésén, még mindig ott van egy sokoldalú termék, amelyet több célra is bevethetünk. Ez a csodálatos ablakfólia. 

 

Spórolás a négyzeten

Az utóbbi néhány esztendő sokkal több megpróbáltatással járt, mint a korábbi évtizedek. A világjárványt követő áremelkedés elérte az építőipart, majd megérkezett világunkba az energiaválság, amelyet egyszerre több tényező okozott. 

Manapság már nagyon komolyan kell venni, hogy spóroljunk az energiával, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ne kelljen minden fillérünket a gáz- és villanyszámlára költenünk. Persze az energiacsökkentésnek is megvan a maga ára. A napelemes felújítás sokmillió forintos projektet jelent, ráadásul a szakemberek hiánya miatt ki tudja, mikor kezdődhet el a fejlesztés. A nyílászárók cseréje sem olcsó mulatság, de az mégis gyorsabban és olcsóbban kivitelezhető. Egy komplett cserével jelentős mértékben csökkenthetjük az energiaigényünket.  

Amennyiben kevés a pénzünk vagy már túl vagyunk az ajtók, ablakok korszerűsítésén, még mindig ott van egy sokoldalú termék, amelyet több célra is bevethetünk. Ez a csodálatos ablakfólia. 

Csaknem láthatatlan hővédő pajzs

A korszerű ablakok már nagyon komoly hőszigeteléssel vannak ellátva, sőt, számos egyéb plusz funkcióval is rendelkezhetnek. Alapvetően mégis az a dolguk, hogy a lakásba engedjék be a természetes fényt, miközben elválasztják a belteret a külvilágtól. Az ablakon beáramló fény jó dolog ugyan, de amikor túl sok van belőle, akkor bizony pokollá teheti az életet a lakásban. Ilyenkor vetjük be a különböző árnyékolókat – elsősorban a sötétítő függönyt, a redőnyt vagy a reluxát. Ezeknek egy közös hátrányuk van, mégpedig az, hogy besötétítik a lakást. 

Az ablakfóliák egyik családja éppen erre a problémára kínál megoldást. Ezek a vékony, sokszor láthatatlan anyagok képesek a napfény hőjének 30-80 százalékát is megfogni. A hővédő fóliák emellett csaknem száz százalékban kiszűrik az UV-sugarakat is. 

UV-szűrés: az ablakfóliák egyik családja éppen erre a problémára kínál megoldást.

A magas hőmérséklet elleni védelem előnyeit a klímaváltozás korában nem kell külön ecsetelni, különösen annak fényében, hogy mennyire megdrágult a villamosenergia. Amennyiben ki akarjuk váltani az áramzabáló klímaberendezést, akkor annak leghatékonyabb módja egy prímán szigetelő ablak és a hővédő fólia kombinációja. 

Az UV-szűrés sem elhanyagolható előny. Az általános ablaküveg nem képes kiszűrni az UV-sugarakat. Ezt észleljük, amikor az ablakkal szemben elhelyezett kép fakulni kezd, vagy a rávetülő sugaraktól repedezni kezd a műbőr a kanapén. A bőr halálos ellensége az UV-sugárzás, amely akkor is elér minket, ha az ablak mellett ülünk az íróasztalunknál. A hővédő ablakfólia ezektől a gyilkos sugaraktól is képes megvédeni minket. Olyan, mint egy csaknem láthatatlan hővédő pajzs. 

Védőfóliák a biztonságunkért

Az ablakfóliák másik nagy csoportja az üvegtörés ellen nyújt védelmet. Ezeket összefoglaló néven biztonsági fóliáknak is nevezik. Ezek a fóliák ugyanis sokkal ellenállóbbá teszik az üveget az erőhatásokkal szemben. 

Ahol kisgyerek van a házban, ott ajánlott az ablakokat vagy üveges erkélyajtót ilyen fóliával ellátni annak érdekében, hogy véletlenül se történjen baleset. A gyerekek hajlamosak ugyanis az ablakot az üvegnél benyomva kinyitni. Amennyiben gyenge, vékony vagy sérült az üveg, az könnyen beroppanhat, éles szilánkokat szétszórva. Az ilyen üvegdarabok súlyos sérüléseket okozhatnak. A biztonsági fólia miatt az üveg nem képes szilánkosra törni, és darabjait a fólia, mintegy pókháló, megfogja. 

Ugyanez a hatás érvényesül abban az esetben is, amikor valaki rossz szándéktól vezérelve kívülről akarja betörni az ablakot. A védőfólia – bármilyen hihetetlen is – annak ellenére, hogy vékony, mégis sokkal nagyobb tartást ad az ablaküvegnek, így sokkal nagyobb erő is kell ahhoz, hogy az betörjön. Ez már önmagában is elriaszthatja a betörőt, hiszen tevékenysége hosszabb ideig tart és ráadásul sokkal nagyobb zajjal jár. Amennyiben a bűnöző mégis betörné az ablakot, még mindig nem lesz könnyű dolga a fólia pókháló hatása miatt, mert nem nyílik szabad út a lakásba. Előbb ezt a fóliát kell üvegestül együtt eltávolítania. 

A biztonsági ablakfólia használatát különösen azoknak lehet ajánlani, akik nem szeretnének rácsokat felszerelni az ablakaikra. Noha a rács is növeli a biztonságot, azonban a bentlakó számára egyfajta börtönélményt is jelenthetnek. Arról nem is beszélve, hogy a rácsok felszerelése sokkal drágább, mint a biztonsági fóliázás. A jó minőségű biztonsági fóliát a MABISZ ugyanúgy elfogadja, mintha rácsot tennénk az ablakra. Arra kell csak ügyelni, hogy az a típus legyen, amit a biztosítók is elfogadnak.   

Az ablakfóliák harmadik nagy csoportját azok a típusok alkotják, amelyek a betekintéstől védenek meg.

Védelem az avatatlan tekintetek ellen     

Az ablakfóliák harmadik nagy csoportját azok a típusok alkotják, amelyek a betekintéstől védenek meg. Ezek úgy működnek, hogy belülről kifelé mindent ugyanúgy láthatunk, mintha egyszerű üvegablakunk lenne, de a külső szemlélő csak a saját tükörképét vagy egy semleges felületet lát, de a belső térre nem lesz rálátása. 

Ezeket a típusokat eleinte a bankok és az orvosi rendelők használták, azok a szolgáltatások, ahol az intimitásnak igencsak nagy szerepe van. Az orvosi rendelők esetében az is a fóliák mellett szól, hogy sokkal higiénikusabb, mint a szalagfüggőny. Ma már irodák, tárgyalók esetében is egyre népszerűbb ez a fólia, azaz a belterekben is kezd elterjedni a használatuk. Lehet kapni ma már olyan fajtákat, amelyek valamilyen mintát is hordoznak, így az enteriőr részévé tudnak válni.

A reflektívnek is nevezett ablakfóliák manapság már a magánházak és lakások esetében is hódítanak, mert miközben beengedik a természetes fényt, amellett láthatatlanná teszik a bentlakókat. Különösen azok keresik ennek lehetőségét, akik földszinti vagy folyósóra néző ablakokkal rendelkeznek. A lakáson belüli tevékenység ugyanis erőteljesen vonzza a tekintetet. 

Még azok is bebámulnak a lakásba, akik egyébként nem is igazán kíváncsiak. Ez a túlzott nyitottság az otthonunk esetében nagyon zavaró és frusztráló. Egy ismerősöm arra panaszkodott, hogy amikor a konyhában tesz-vesz, akkor a folyosón elhaladók mindig bebámulnak az ablakon. A függöny nem jó megoldás, mert a gázrezsó lángja túl közel van az ablakhoz. Tanácsomra végül ablakfóliát rakott fel, és ezzel azonnal megszűnt a problémája. Manapság már ő bámulja a folyosón elhaladókat. 

Az ilyen ablakfóliák csak napfényben fejtik ki hatásukat, estére fordulva már ugyanúgy láthatóvá válik a szobabelső. Ekkor azonban már egyszerűen csak elhúzzuk a sötétítő függönyt, és azzal zárjuk el magunkat a külvilágtól. 

Az ablakfóliák harmadik nagy csoportját azok a típusok alkotják, amelyek a betekintéstől védenek meg.

Miért jó szakemberhez fordulni?      

Az ablakfóliákat forgalmazó cégek közül sokan azzal hirdetik a termékeiket, hogy a vásárló maga is felrakhatja azokat az ablakára. Ez azért nem olyan egyszerű dolog, nem lesz elegendő szappanos vízzel lemosni az üveget. 

Az a helyzet, hogy az ablakfóliázás is szakmunka, és ott kezdődik a szakértelem, hogy egy szemle során a szaki el tudja mondani, hogy a keletkező igényekhez milyen fóliára van szükség, és még tanácsot is tud adni arra vonatkozóan, hogyan lehet a leghatékonyabban szigetelni, védeni a nyílászárókat a különböző fóliák segítségével. Ráadásul van olyan üveg is, amit nem lehet fóliázni, és erre a szakember még időben fel tudja hívni a figyelmet. 

A fóliát hengeres kiszerelésben lehet megvásárolni, és a szükséges méret és mennyiség kiszámítása sem egyszerű feladat. A fóliát úgy kell felvágni, hogy néhány milliméterrel legyen csak kisebb, mint az üvegfelület. Ha eléri az üveg szélét, akkor hamar fel fog kunkorodni, ha meg túl keskeny, nem lesz elég hatékony. Arra is ügyelni kell, hogy a vékony fólia alatt ne keletkezzenek buborékok. Ugyan több ezermester ajánl ilyen-olyan eszközt ennek kiküszöbölésére, de a fóliázó szakembereknek erre egy célszerszámuk van, és egy hozzáigazított speciális technikájuk. 

A jó minőségre a jó szakemberek mellett itt is ügyelni kell, hogy a fóliánk hosszú életű legyen. Amennyiben mindent optimálisan választottunk meg, úgy az ablakfólia 10-15 évig is szolgálhatja a kényelmünket, biztonságunkat, és védheti meg pénztárcánkat a túlzott rezsiköltségektől.

Amennyiben mindent optimálisan választottunk meg, úgy az ablakfólia 10-15 évig is szolgálhatja a kényelmünket, biztonságunkat, és védheti meg pénztárcánkat a túlzott rezsiköltségektől.

nyito-lefele-nyil-bibor