A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A legkisebb állandó helyet elfoglaló, de kötelező konyhagép a mikrohullámú készülék. Háztartási gépek karbantartása.

Élet a gépek erdejében

A modern otthonokban gépek tucatjai szolgálnak ki minket. A szórakoztató elektronika mellett a háztartási gépek száma is egyre duzzad, hiszen nemcsak nagy gépeket vásárolunk – úgy, mint hűtőgép, mosó- és mosogatógép stb. – hanem kisebb gépeket is. Manapság már egyre többeknek van a botmixer mellett kávéfőző gépük, kenyérsütőjük, mikrosütőjük és számtalan egyéb elektronikus konyhai szerkentyűjük.  

Ezeket a háztartási gépeket abban a reményben vásároljuk meg, hogy sokáig szolgálják a kényelmünket. A gyártók vagy a kereskedők azonban csupán egy év garanciát adnak még az olyan drága termékekre is, mint a hűtő vagy a mosógép. Persze kérhetünk prémium vagy kiterjesztett garanciát is, de annak bizony már külön díja van. Sokat tehetünk annak érdekében mi magunk is, hogy a nagy gépek kiszolgálják a várható működési idejüket.   

Problémák az élettartammal kapcsolatban 

Gépeink élettartama kapcsán meg kell jegyezni, hogy évtizedekkel ezelőtt sokkal strapabíróbb típusok készültek el. Ennek több oka is van. A régi típusok lényegesen egyszerűbbek voltak, kevesebb automatikát és ezzel együtt mechanikát építettek beléjük. A felhasznált anyagok is hosszabb túlélési időt biztosítottak, mert elsősorban acélt használtak. 

A mai gépek a nagy árverseny miatt nagyon sok műanyag alkatrészt tartalmaznak, amelyek azonban sokkal gyorsabban elkopnak, mint a jó minőségű fémből készült társaik. A műanyag könnyebb is, így az adott gép szállítása, mozgatása is könnyebb lesz, de ezért azzal fizetünk, hogy az általános élettartam csökken. 

És sajnos van még egy ok, ami miatt a készülékek a vártnál hamarabb elromlanak: mégpedig a tervezett avulás, amelyet a készülékek mérnökei beépítenek a tervekbe. Ennek következtében bármennyire is vigyázunk egy készülékre, az bizonyos idő vagy használat után el fog romlani, mert a felhasznált anyag vagy technológia nem visel el többet. Jó lenne, ha a gyártók ezzel a gyakorlattal felhagynának, csakhogy az érdekeik azt kívánják, hogy a forgalmuk folyamatosan növekedjen, és ez nem a vásárlók érdekeit erősíti.       

A laminált padló porszívózásakor használjunk olyan fejet, amelynek magasabb és puhább a kefe része.

Meddig működnek a mai gépek? 

Felmerülhet a fentiek kapcsán, hogy van-e egyáltalán értelme a háztartási gépek karbantartására ügyelnünk.  A válasz egyértelműen igen. Amennyiben úgy döntünk, hogy addig használjuk az adott készüléket, amíg az el nem romlik, de nem ápoljuk, akkor sajnos az élettartama sokkal rövidebb lesz a vártnál. Egy felmérés szerint egy hűtőszekrény 13 évig, egy mosó- és szárítógép 10 évig, egy mosogatógép 9 évig, egy gáztűzhely 15 évig és egy klímaberendezés nagyjából 10-15 évig működhet, de csak akkor, ha a tulajdonosa gondosan karbantartja. 

Érdemes a készülék beszerzése előtt tájékozódni az interneten. Ma már nagyon sok helyen elérhetőek a vásárlói vélemények szinte minden típusról. Azt hiszem, nem mondok vele semmi újat, ha azt javaslom, hogy a háztartási gépek esetében is a minőségi, márkás termékekre érdemes hagyatkozni, amelyek esetében akár hosszabb is lehet a garancia idő. Amennyiben egy gépet nem tervezünk gyakran használni, ott lehet az árban gondolkodni és a minőségben megalkudni, de egy drága hűtőgépnél vagy egy mosógépnél ne az ár legyen a döntő.     

Vízben ázó gépek

A vízzel kapcsolatos háztartási gépekre talán a legnagyobb veszélyt a vízkő jelenti. Látjuk is a sok reklámot ezzel kapcsolatban, mert sajnos a hazai vizek nagy része kemény, azaz ásványi anyagokat tartalmaz, amely forralásnál kicsapódik. Ez a folyamat egy idő után a gép csöveit és egyéb alkatrészeit jelentősen károsítja. Szerencsére lehet vízlágyító kapszulákat kapni, és érdemes is használni. 

A vízzel kapcsolatos háztartási gépekre talán a legnagyobb veszélyt a vízkő jelenti.

Viszonylag olcsó, ám annál hasznosabb anyag a 20 százalékos ecet, ami még a mikro szennyeződéseket is képes lemarni úgy, hogy a fémben és műanyagban nem tesz kárt. Amikor használjuk, eléggé szúrós szag lesz a fürdőszobában vagy a konyhában, de nagyon megéri. 

A mosógép esetében érdemes a mosás után a gépet szellőztetni, hogy elkerüljük a penészedést, és a szűrőt is rendszeresen ki kell pucolni. Ellenkező esetben a ruhák szaga akkor is kellemetlen marad, amikor kimostuk. Meglepő, de az öblítő is okozhat problémákat. Amennyiben gyakran használjuk alacsony hőfokú mosáshoz, akkor az öblítő letapadhat a gép belsejében. Ezért érdemes olykor egy forróvizes mosást elvégezni még akkor is, ha nem tudjuk a gépet teljesen megrakni.

A mosógépszerelők nagyon sokszor olyan géphez szállnak ki, amelynél egy zsebben felejtett pénzdarab, vagy egyéb fémtárgy okoz kritikus hibát. Mielőtt a ruhát betennénk a mosógépbe, feltétlenül győződjünk meg róla, hogy nem maradt a zsebekben semmi sem.    

A mosogatógépnek elsősorban a szórókarjait és a szűrőjét érdemes rendszeresen tisztítani. A szórókarokhoz el fog kelni a fogpiszkáló vagy a csipesz, hogy a szennyeződést el tudjuk távolítani. A mosogatógépek esetében arra kell ügyelni, hogy véletlenül se kerüljön bele mondjuk befőttes gumi, és az is hibához vezethet, ha a befőttesüvegeket úgy mossuk el, hogy a címkéjük még rajta van. A papír a forró gőzben leázik, és eltömítheti a gép olyan részeit, amely krónikus hibát eredményez. 

A mosogatógép az utóbbi évtizedekben nélkülözhetetlen konyhagép lett azokban a háztartásokban, ahol legalább négy fő lakik. Háztartási gépek karbantartása.

Hűtőtől a porszívóig

A másik nagyértékű gép a hűtőszekrény. Alapvetésnek elmondható, hogy a hűtőszekrényeknél fő a tisztaság. Különösen a porra kell figyelni, hogy az ne juthasson be a működésért felelős részekbe. A másik fontos teendő, hogy időnként engedjük le a hűtőre tapadt jeget. Nyáron kicsit sűrűbben kell ezt a tevékenységet elvégezni. Természetesen ma már leginkább önleolvadós hűtőket árulnak. Ezeknél egy automatika végzi el a műveletet, nekünk csak arra kell figyelni, hogy a tálcán megjelenő vizet öntsük ki. 

Régi hűtőszekrényeknél tapasztalhatjuk, hogy a gumiszigetelés már nem elég erős. Ezt a szigetelést életre lehet kelteni egy hajszárító segítségével, de a végleges megoldás persze a gumicsík teljes cserélése lehet.    

A háztartásokban a mosógép mellett megjelentek a szárítógépek. Ezeknél célszerű négyhavonta egy vegyszeres tisztítást elvégezni. Ezt azért érdemes megtenni, mert az öblítőszer maradéka idővel bekerülhet a rendszerbe és eltömíti a szivattyút. Ekkor már csak a szerelő segíthet. A vegyiáru boltokban több fajta szárítógép-tisztító vegyszerből válogathatunk.

A porszívó esetében a krónikus dugulás okozhatja a motor leégését. Hogy ezt elkerüljük, ürítsük ki rendszeresen a porzsákot, vagy cseréljük ki a papírzsákot minden takarítás után. Előfordulhat, hogy a készülék valami olyat szippant fel, ami nem, vagy csak nehezen megy át a csövön. Ilyenkor hallani lehet, hogy a motor szenved. Állítsuk le a gépet, és az elakadt tárgyat kézzel távolítsuk el. 

A háztartási gépek használatáról általánosságban elmondható, hogy érdemes a kezelési útmutatót alaposan tanulmányozni, mert ott a szükséges karbantartásról is részletesen írnak. A gyártó tanácsait nem lenne okos figyelmen kívül hagyni, ha azt szeretnénk, hogy a készülék – amit sok pénzért beszereztünk – a lehető leghosszabb ideig szolgáljon minket.

A hűtőszekrény rendszerint a legnagyobb méretű konyhagép, ami a konyhába kerülhet. Háztartási gépek karbantartása.

nyito-lefele-nyil-bibor