A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Érdemes a lakást takarítás szempontjából zónákra osztani.

Belső építész kontra lakberendező

A mai cikkemben a belső építész és a lakberendező tevékenységét tekintem át. A két szakma – noha takar átfedéseket – összességében más, sokan mégis egy kalap alá veszik művelőit. Ezt valószínűleg a belső építészek veszik igazán rossz néven, hiszen ők az építészeti tudást egyetemen szerzik meg, és két évet szentelnek a belső építészet speciális ismeretének elsajátítására. Ezzel szemben lakberendezőnek elegendő az érettségi után egy kétéves tanfolyammal (korábban ez OKJ-s tanfolyam volt) kiképeztetnie magát. 

Mit tud a jó belső építész?

A fenti tanulmányi követelmények alapján az is kikövetkeztethető, hogy a belső építésznek mérnöki ismeretekre van alapvetően szüksége. Ő az a szakember, aki belép az építendő házba, irodába, közületbe, és az ott található tereket tervezi meg elsősorban a funkcionalitásra koncentrálva. Ha kell, falakat mozgat meg, és ehhez kiváló statikusnak kell lennie. 

A belső építésznek mérnöki ismeretekre van alapvetően szüksége.

 

A mérnöki és statikai ismeretek természetesen csak az alapokat adják. A jó belső építésznek ennél sokkal többre van szüksége. A kialakított belső terek szerkezetükben már sugallni fogják annak stílusát is, ezért a stílusokban is jártasnak kell lenni. Itt érhető tetten az első átfedés a lakberendezővel. Egy igazán átütő és meghatározó stílusjegyeket hordozó épülethez tulajdonképpen a tervező, a fő építész, a belső építész, a kivitelező és a lakberendező összehangolt munkájára van szükség. Természetesen ez az ideális állapot, és tisztában vagyok vele, hogy egy ilyen felállást nem mindenki engedhet meg magának. 

Mivel a belső terek struktúrája és az ott felhasznált anyagok között is szoros kapcsolat van, ezért a belső építésznek rendelkeznie kell megfelelő anyagismerettel, de a bútor tervezéshez a faipari alapismeretek sem elhanyagolhatóak. Nyitottnak kell lennie a legújabb trendekre, de a gépészeti munkákat is figyelme kell vennie a tervezés során. A jó belső építész nemcsak azt tudja, hogy milyen anyagok kerülnek majd felhasználásra, de azok legjobb beszerzési helyét is ismeri. Ilyen tekintetben megint csak átfedést mutat a lakberendezővel. 

A két tevékenységet csak akkor lehet igazán profin művelni, ha minden szakmai tudásunk mellett kiváló a kommunikációs képességünk, és megfelelően empatikusak vagyunk. Végül is olyan emberekkel foglalkozunk majd, akiknek a legjobb családi fészket szeretnénk kialakítani. Az ügyféllel való profi kommunikáció az olyan projekteknél, ahol a kivitelezési idő hosszú, ahol ízlések, igények és lehetőségek konfliktusa óhatatlanul kibontakozik rendkívül fontos.    

Belső építész versus lakberendező - a két tevékenységet csak akkor lehet igazán profin művelni, ha minden szakmai tudásunk mellett kiváló a kommunikációs képességünk, és megfelelően empatikusak vagyunk.     

Belső építész új szerepkörben       

A belső építészek esetében korábban az volt az egyik elsődleges megkülönböztetési jegy, hogy kifejezetten nagy projekteknél dolgoznak, így a családi házak esetében nem szokták igénybe venni a tudásukat. Ez mára már megváltozott, hiszen kialakult egy olyan vagyonos réteg, amelyik nemcsak az irodaházához igényel szakembert, de szívesen foglalkoztatja a rezidenciája belső tereinek megtervezésében is. 

A belső építész látja ugyanis át a legjobban a komplex tereket, ő az, aki a beruházás költségeit felügyeli, ismeri azokat a műszaki előírásokat, amelyek mentén az épületek terei átformálhatóak. Ezzel együtt hozza azokat a tapasztalatokat, amit a fentiekben leírtam, így segítve a funkció és a stílus tökéletes harmóniáját.      

Mit tud a jó lakberendező  

A lakberendezővé váláshoz nincs szükség egyetemre, ezért azt gondolhatnánk, hogy sokkal könnyebb kenyér, mint a belső építészé. Az a helyzet, hogy az alapvető tanulmányokat kis szorgalommal és megfelelő szépérzékkel, némi kézügyességgel bárki elsajátíthatja. Az igazi kihívás a piacon történik, ahol hamar kiderül; a megszerzett alapok még nem jelentik azt, hogy meg is élünk a szakmából. Hatalmas a konkurencia, és nehéz lesz behozni azt az előnyt, amit az évtizedes tapasztalattal rendelkező lakberendezők már megszereztek maguknak. Nevet és megrendelői kört szerezni, nos az lesz majd az igazi kihívás! 

Belső építész versus lakberendező- a lakberendezők tevékenységét sokkal inkább ismerjük.

A lakberendezők tevékenységét már sokkal inkább ismerjük. Tudjuk, hogy nem fog falakat mozgatni és gépészeti tanácsokat adni, mivel egy már kész teret vesznek birtokba a tervezéshez. Kisebb átalakításkra természetesen adhat tanácsot. Ilyen lehet egy kisebb, statikai értelemben közömbös bontás, vagy az elektromos vagy vízkiállások elhelyezése. Ennyiben van némi érintkezési felülete a belső építésszel. 

Alapvetően mégis a teljes enteriőr megtervezése a feladata a nyílászárók fajtájától kezdve a burkolatok meghatározásán át a bútorok és berendezések kiválasztásáig és elhelyezéséig. A stílusok ismerete alapvető követelmény, de ugyanúgy ismernie kell a felhasznált anyagokat és a beszerzési helyeket, mint a belső építésznek. Ha lehet, nála a kommunikációs képesség még fontosabb is, mivel az ügyfelek az ő területéhez kompetensebbnek vélik magukat. 

A sikerhez vezető út göröngyei

Itt érkeztünk el ahhoz a ponthoz, hogy mitől lehet sikeres egy lakberendező? A jó emberismeret és stílusérzék ötvözetére szüksége lesz. Sajnos ezt megtanulni nem nagyon lehet. Ugyan mindig a megrendelő igényét kell figyelembe venni, de ezen közben finoman terelni is kell egy ésszerű és jó megoldás felé. 

A prezentáció rendkívül fontos. Az embereket a látványtervekkel lehet igazán megfogni, ezért a szabadkézi rajztudás nem elhanyagolható. Nem kell Leonardónak lenni, de átlátható rajzokkal kell már az első találkozásnál megmutatni a szakmai tudást. Manapság már kiváló rajzoló és tervező programok vannak, amelyekkel remek látványterveket lehet készíteni. Ezeket a találkozó után az első tervek kialakításakor kell prezentálni. Ha a terv elnyeri a megrendelő tetszését, akkor ott vagyunk a rajtvonalon.

A hosszú szakmai éveket csak hosszú szakmai évekkel lehet versenyképessé tenni. Ez alatt az idő alatt ki kell alakulnia a lakberendező egyéni stílusának, amely megfogja és meg is határozza majd a megrendelőinek körét. Ez a stílus egyfajta védjeggyé válik, olyan mintha, egy saját márkát építenénk magunknak.

Belső építész versus lakberendező: az embereket a látványtervekkel lehet igazán megfogni, ezért a szabadkézi rajztudás nem elhanyagolható.

nyito-lefele-nyil-bibor