A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A bútorszigetek kialakítása nemcsak a funkciók, hanem a látvány miatt is fontos. Bútorválasztás.

Bútort választani mindenki tud?

Bútort vásárolni mindenki tud. Ennek megfelelően furcsa lehet, hogy egy cikk mégis foglalkozhat a kérdéssel. Mint minden lakással kapcsolatos kérdés esetében, így a helyes bútorválasztás tekintetében sem érdektelen kicsit elmélyedni a kérdésben. És amint elmélyedünk benne, rá fogunk jönni, hogy a kérdés nem is annyira triviális, mert számtalan szempontot kell figyelembe vennünk a bútorok minőségétől, funkciójától kezdve az adott lakás paraméterein át az életstílusunkig, szociális helyzetünkig. És akkor még nem is beszéltünk napjaink kihívásáról, a környezettudatosságról.      

Értékállóság, mint alapkövetelmény

Alapvetőnek mondhatjuk, hogy a lakásunk egyes helyiségei specifikusak, ami a bútorok típusát illeti. Nyilván nem veszünk heverőt a konyhába, és nem a hálószobába telepítjük az ülőgarnitúrát. E specifikumokon belül azonban már vannak olyan szempontok, amelyeket meg kell fontolnunk.

Először is kimondható, hogy bútort hosszú távra szerzünk be. Csak a nagyon gazdag izgágák szokása az évenkénti bútorváltás. A tipikus az, hogy bútoraink legalább egy évtizedig ki fognak szolgálni minket, ezért nem mindegy, hogy milyen minőséget célzunk meg. Egy kiegészítő bútordarabnál esetleg eltekinthetünk az értékálló anyagoktól az érdekes dizájn miatt. Egy dohányzóasztal vagy tévéállvány cseréje nem okoz nagy felfordulást. Egy szekrénysor vagy egy komplett ülőgarnitúra cseréje már nem olcsó mulatság. 

A sokat használt bútorok esetében mindig törekedjünk a minőségre még akkor is, ha az többe kerül. Inkább várjunk a vásárlással, mert nincs annál dühítőbb, mint amikor a kárpit felfoszlik, elkopik, vagy a fogantyú hamar a kezünkben marad. 

A minőségi bútorok nemcsak időállók, de divatáramlatoktól függetlenül őrzik stílusjegyeiket. Manapság a klíma elleni harc egyik fő vetülete, hogy olyan tárgyakat használjunk, amelyek hosszú ideig megtartják értékeiket. A minőségi bútorok évtizedekre kiszolgálhatnak minket, s noha ezek többsége tömörfából készül, mégis jobb erőben tartja a nagy erdőségeket, mert nem kell a gyakori csere miatt újabb fákat kivágni.          

Bútorválasztás. A romantikus stílus a polgári irányzat egy vonulata, 

 

Funkció, praktikum, ergonómia

A bútorválasztás fontos szempontjai a funkcionalitás, a praktikum és az ergonómia. A bútornak pontosan azokat az igényeket kell kiszolgálnia, amire vágyunk. A dizájn nem gyengítheti a funkcionális értékét a bútornak. Ez minden helyiség bútorára igaz, de különösen fontos a konyhában, amely a lakásunk kis üzeme. A konyhában lévő bútoroknak mind meg kell találni a helyét és a szerepét. Felesleges bútordarabnak ott nincs helye. 

A praktikusság mögött a térben való jó elhelyezkedés és a multifunkcionalitás fogalma bújik meg. Nézzünk erre egy példát. Egy kisméretű hálószobában is szükség van ágyneműtartóra és egy éjjeliszekrényre. Ezt két módon is megoldhatjuk. Vehetünk ágyneműtartós ágyat, amely mellé elhelyezünk egy kis szekrényt. Az ágyneműtartós ágy így lesz praktikus. De megoldható a kérdés egy alacsonyabb, többfiókos komóddal, amelynek a tetejét használjuk szekrénykének, ide állítjuk a kis lámpát. Ebben az esetben a komód lesz a praktikus bútordarabunk.

Bútorválasztás: egy kisméretű hálószobában is szükség van ágyneműtartóra és egy éjjeliszekrényre.

Végül nézzük meg az ergonómia kérdését. Ez a bútorok esetében nem jelent mást, mint hogy kényelmesen használhatjuk azokat. Az a konyhaszekrény fiók, amit rángatnunk kell, a belső fasíne elvetemedik, semmiképpen sem kényelmes, azaz nem ergonomikus. Egy görgőkön prímán sikló fiók megkönnyíti a főzés műveletét, hiszen egyetlen mozdulattal hozzáférünk az eszközökhöz. Ugyanez a helyzet a kinyitható bútorok esetén. Egy étkezőasztal akkor ergonomikus, ha a szétnyitása egyszerűen és gyorsan megvalósítható.  

Tér és méret        

A tervezés ugyancsak fontos része a bútorválasztásnak. Amikor egy üres szobát kell berendezni, akkor számtalan lehetőségünk van arra, hogy egy adott bútort elhelyezzünk, de minél több bútor kerül a térbe, annál megfontoltabban kell eljárnunk. A tér és a tárgyak viszonya ugyanis egyáltalán nem közömbös. Egy bútorokkal telezsúfolt helyiség szinte megfullasztja az embert, nem beszélve róla, hogy még a mozgásunkat is megnehezíti. A szűk helyeken való közlekedésnek kéklő boka és sebes térd lesz előbb-utóbb a vége. Az ellenkezője sem optimális a dolognak: ha a térben elveszik egy magányos bútordarab, akkor sivár hangulatot kapunk. A bútorok mérete, aránya, hasznossága és stílusa egytől egyig fontos szempont.

A bútorválasztás és -vásárlás előtt mérnünk kell! Nemcsak a tervezett bútor helyét kell felmérnünk, de azt is, hogy milyen szélesek és magasak azok a nyílászárók, amelyeken keresztül kell szuszakolnunk majd. A lapra szerelt bútoroknál ez utóbbi nem lesz fontos szempont, de egy asztalos által elkészített egyedi remekműnél erre is oda kell figyelni. A mérőszalagnak tehát már akkor is van szerepe, mielőtt elindulunk vásárolni. A kiállított mintadarabokat is mérnünk kell, és azt össze kell vetni az otthoni mérőszámokkal.     

A fehér különleges tulajdonsága, hogy a mellette használt szín jellegeit kiemeli, és látványosabbá teszi.   

Speciális szempontok

Az egyes helyiségek bútortípusaira jelen cikkemben nem kívánok kitérni, hiszen ezeket részleteiben már korábban megírtam, és bizonyára foglalkozom még velük. 

Inkább olyan szempontokra szeretnék rávilágítani, amely az egyes életközösségek bútorválasztási szokásait befolyásolják. Gyerekes családokban – és itt most a kisgyerekekről van szó – érdemes arra is ügyelni, hogy a bútor könnyen tisztítható legyen. A bőr helyett a textíliákra essen a választásunk. Manapság már kaphatóak olyan nanotechnológiával készült bútorvásznak, amelyek rendkívül kopásállóak és könnyen takaríthatóak. A gyerekszobában a bútorok formája sem mindegy. Érdemes az éles sarkokat elkerülni és a lekerekített típusok közül választani. Ugyancsak fontos, hogy stabil bútorokat válasszunk, elkerülve ezzel a baleseteket. 

Idős családtagoknak a kényelem lesz a legfőbb szempont. Olyan ágyat kell vennünk, amelyből reggel kényelmesen ki tud szállni. Magas lábazattal ellátott ágyra, és a legkevésbé sem süppedékes fotelekre lesz szükség. 

Gondolnunk kell házi kedvenceinkre is. A macskatartóknak tilos drága bőrborítású bútorokban gondolkodniuk. Ugyanígy tilos a szőnyeg vagy padlószőnyeg használata, inkább kő- vagy faburkolatot telepítsünk a padlóra. A fentiekből kitetszik, hogy egy bútorvásárlás nem is olyan egyszerű dolog, és jó, ha minden szempontot figyelembe veszünk, mielőtt a kasszához fáradunk. 

A belső ablakpárkányokat a mechanikai sérülések mellett a nagy hőtől kell megvédeni. Bútorválasztás.

 

nyito-lefele-nyil-bibor