A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Beltéri tolóajtók – nyílászáró a helytakarékosság jegyében

 

Kis lakáshoz tolóajtó dukál

A prognózisok szerint egyre többen fognak lakni a nagyvárosokban, amelyek viszont a helyszűke miatt nehezen tudnak terjeszkedni. A városok kétféleképpen tudják befogadni a bevándorlók tömegét. Felfelé tudnak nőni, azaz magasabb házak emelkednek majd ki a földből, a másik tendencia pedig az, hogy jelentősen megnövekszik a kis lakások száma. Ez utóbbinak a népszerűsége az energiaválság miatt mindenképpen növekedni fog a lakáspiacon, amelynek az első jelei már láthatóak is.

A kis lakások egyetlen hátránya, hogy kicsik, így miden talpalatnyi területre szüksége lesz annak, aki benne lakik. Ilyenkor még a beltéri ajtók működési mechanikája sem mindegy, hiszen a hagyományos ajtók kinyitáskor viszonylag sok helyet követelnek maguknak. A kis lakások legpraktikusabb beltéri ajtói a tolóajtók, amelyek jelentősen megnövelik a felhasználható területeket, és minden helyiségben alkalmasak a tér zárására. 

Tipizálási szempontok

A tolóajtókat lehet anyaguk és felszerelésük módja szerint tipizálni. A beltéri tolóajtók anyaga semmiben sem különbözik a beltéri ajtóknál megismertektől. Lehet tömörfából, lehet furnérozott felületű vagy fóliás felületű, és lehet edzett üvegből is akár. Az edzett üveget sokkal inkább a tolóajtóknál használják fel, mint a hagyományos szárnyas ajtóknál.

A beépítésük alapján választhatunk fal előtt futó ajtólapokból, vagy falban sikló tolóajtók közül. Nyitásirány szempontjából megkülönböztetünk egyszárnyú, kétszárnyú, két oldalra tolható kétszárnyú és egymás elé csúsztatható ajtólapos mechanikákat. Szélesebb ajtónyílás esetén pedig a fentiek kombinációja is kialakítható.     

DIVA AIR 40/80 beltéri tolóajtó rendszer

Mit kell tudnunk a fal előtt futó típusokról…

A fal előtt futó tolóajtók vasalata és szerkezete látható. Viszonylag könnyen felszerelhető ez a típus, csupán arra kell figyelni, hogy az ajtó mozgásának irányába ne legyen akadály a falon vagy a sín mentén. Annyi szabad helyre tehát szükség van, ahol az ajtólapok elcsúszhatnak. 

Ez a helyigény persze még mindig sokkal kevesebb, mint a szárnyas ajtó esetében. A felszereléskor nagyjából 8-10 centiméter helyigénnyel kell számolnunk. Ez a típus rendszerint alsó sínrendszer nélkül működik. Ennek hiányában ugyan az ajtó alul kilengene, de ezt egy, a tolólap aljába mart nútba illeszkedő kis vezetőlap gátolja meg. 

Az ajtólap és a fal között nagyjából 2-3 centiméter távolságot kell figyelembe vennünk a felszereléskor. A sín vagy sínek mindig felül helyezkednek el karnisszerűen. Fontos szerkezeti egység a görgő, amely a sínben fut. Bizonyos típusukat az ajtólapba süllyesztve alakítják ki. Az ilyen süllyesztéses megoldás biztosítja, hogy az ajtólap alig 2 milliméterre helyezkedjen el a síntől. A szerkezetet időnként érdemes beolajozni a csendes futás érdekében, és a sínt is ki kell pucolni, mert a szálló por összetömörülve akadályt képes teremteni. Az ilyen futóművekhez legalább 25 milliméter vastagságú, 60-80 kilogramm súlyú ajtólapokat lehet alkalmazni.             

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a fal előtti vasalatokat erős falazatra szabad felszerelni, hogy a szerkezet teljes súlyát és a rendszeres igénybevételt elbírja. Ezért nem lehet a gipszkartonra hagyatkozni, csakis erős tégla- vagy betonfalra. A felül futó sínes szerkezetet ügyes megoldásokkal el lehet takarni, ha nem szeretnénk, hogy látható legyen. Az edzett üveges tolóajtókhoz látványos vasalatot szoktak ajánlani, ami akár a dizájn részévé is válhat – például egy loft stílusú lakásban

A loft a hatalmas, nyitott terekre és nagy belmagasságokra épít.

…és mit a falban futókról? 

A falban futó tolóajtók egyik nagy előnye, hogy a vasalat nem látszik, mert az elemeket a fal eltakarja, és a fal előtt nem igényelnek szabad felületet sem. Ezeket a típusokat rendszerint komplett készletben lehet beszerezni, és elegáns kialakítást eredményeznek. Speciális előnyt jelenthet, hogy nem csak egyenes vonalú tolóajtók rakhatóak fel, hanem ível formájú falak esetén is megoldható a beszerelésük. 

Mivel ez a típus sokkal összetettebb és kőművesmunkát is igényel, ezért nem ajánlott szakember segítsége nélkül megpróbálkozni a beszereléssel. Különösen igaz ez a hajlított vonalak mentén futó megoldásoknál. A falban futó tolóajtó beszerelése értelemszerűen drágább, mint a fal előtt futó típusok.    

Néhány fontos szempontra ügyelni kell a falban futók tokszerkezeténél. Jelentős súllyal esik latba az ellenálló képesség arra vonatkozólag, hogy meg tudja-e tartani a tokszerkezet súlyát a fal. Biztosítani kell az ajtó könnyű és egyenletes mozgását úgy, hogy tokszerkezet lemeze ne hajoljon meg. A beszereléskor nem szabad megrepednie a falnak, azaz erősen és biztosan tartania kell a tokot. 

Üvegből készült tolóajtók 

Az üvegből készült tolóajtók nagyon speciális szerepet tölthetnek be a lakásban. Akár térelválasztóként is funkcionálhatnak. A nagy, egybefüggő tereket úgy tudják leválasztani, hogy közben a teret optikailag kinyitják. Segítségükkel egyfajta lebegő érzetet kelthetünk a lakás nagy tereiben.

Az étkező és a konyha között is kiváló lehet egy edzett üvegből készült tolóajtó, mert míg látjuk a konyhában folyó munkát, közben a főzés kellemetlen szagától megvéd a tolóajtó. Az átjárás is sokkal könnyebb, mintha hagyományos szárnyas ajtót kellene csukni-nyitni. Ráadásul ezeket a tolóajtókat motoros technikával és érzékelővel is elláthatjuk, így a megközelítéskor automatikusan ketté nyílhat a konyhát és étkezőt elválasztó ajtó. 

A fürdőszobai zuhanyzóknál is jó szolgálatot tehet az üveges tolóajtó. Sokkal könnyebben tisztítható, mint a zuhanyfüggöny, és sokkal elegánsabb megoldás is. 

Lakásunk egyik legintimebb helyisége a fürdőszoba. Tolóajtók.

A tolóajtók előnyei és hátrányai 

Érdemes csokorba foglalni, hogy milyen előnyökkel járhat a beltérben a tolóajtó választása. A tolóajtó nagy előnye, hogy helytakarékos és szinte észrevétlenül képes beleolvadni a térbe. Mivel a falban is elfér, így szinte semmilyen helyre nincsen szüksége. Kiváló térelválasztó lehet, így például a gardrób is leválasztható a segítségével, amely a szoba valamelyik sarkában került kialakításra.

A tolóajtókat ma már számtalan méretben, színben és dizájnban be lehet szerezni, ezért ugyanolyan szépen el lehet helyezni az enteriőrben, mint a hagyományos nyílászárókat. Az üvegből készült típusok jelentős természetes fényt engednek át a helyiségbe, amennyiben erre van igény. 

A tolóajtóknál hátrányként leginkább azt szokták megemlíteni, hogy a hang- és hőszigetelő képességük nem ideális. Azonban ma már a gyártók törekednek arra, hogy a kültéri tolóajtókhoz hasonlatosan beltéri társaik is rendelkezzenek szigetelő képességgel. Az mindenesetre várható, hogy használatukra az igény a kis lakások növekedésével együtt jelentősen emelkedni fog.     

A tolóajtókat ma már számtalan méretben, színben és dizájnban be lehet szerezni, ezért ugyanolyan szépen el lehet helyezni az enteriőrben, mint a hagyományos nyílászárókat.

nyito-lefele-nyil-bibor