A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A készház nagy konkurenciája lett a hagyományos építkezésnek.

Egy házépítés kihívásai

Egy otthon megteremtése sosem egyszerű és könnyű projekt. Manapság szinte őrültségnek tűnik belevágni egy ház építésébe, mert annyira elrugaszkodtak az építőanyag árak a lakosság átlagjövedelmétől. Ha nem lenne nagy pénzügyi kihívás az építkezés, akkor sem lenne leányálom, míg a ház felépül.

A hagyományos, téglás építkezések esetében azzal kell számolni, hogy az eredeti kalkulációhoz képest biztosan magasabbak lesznek a költségek. Amíg kulcsrakész állapotba jut az ingatlan, addig biztosan tovább növekszik az építőanyag ára, és a szakiknak, valamint az embereiknek is többet kell fizetnünk a vártnál. Arról nem is beszélve, hogy a munka egyes fázisaiban kiderülhet, az adott alapanyag nem jó minőségű, vagy nem elegendő. Összefoglalva: a hagyományos építkezés hosszan tartó stresszel és kiadással fog járni. 

A készházak piaci helyzete a világan és nálunk 

A nyugati világban ezt a stresszt és bizonytalanságot szerették volna az emberek elkerülni, és a piac forradalmi lépéseket tett az igény kiszolgálása terén. Így született meg a készház, amely azóta is fejlődik, és nagy konkurenciája lett a hagyományos építkezésnek. Tulajdonképpen a házépítés gyári technológiáját fedezték újra fel. 

Svédországban már az épületek 82 százalékát teszik ki a készházak, megelőzve ezzel az Egyesült Államokat is, ahol 70 százaléka az új építésű házaknak készházas technológiával épül meg. Európában a könnyűszerkezetes technológia részesedése 20-25 százalék körül mozog. 

Magyarországon a készházak száma és presztízse messze elmarad a nyugati országokban tapasztaltaktól. A 2000-es években csupán az ingatlanok 3,5 százaléka épült ipari technológiával, és a szakemberek szerint annak van realitása, hogy ez az arány 10 százalék köré növekedhet. Hazánkban még mindig a téglaházaknak van a legnagyobb presztízse, és ez a piaci árakon is megmutatkozik. A téglaházakat 30 százalékkal drágábban lehet értékesíteni, mint az ipari technológiával megvalósított ingatlant. 

Magyarországon a készházak száma és presztízse messze elmarad a nyugati országokban tapasztaltaktól.

De mit is értünk készház alatt?    

A készházakat kétféleképpen építhetik meg: az egyik típus gyárban előre legyártott elemekből áll, amelyet aztán a helyszínre szállítanak és telepítenek, a másik típust a helyszínre szállított elemekből szerelik össze. 

A magyarok nem véletlenül idegenkednek az elemes szerkezetektől, mivel a szocialista tervgazdálkodás idején nem éppen a legszínvonalasabb paneltechnikákat volt szerencséjük megismerni. 

A modern készházak szerkezeti elemei már messze nem hasonlítanak azokhoz a vasbetonszerkezetekhez, amelyekkel hajdanán építkeztünk. A készházak alapanyaga lehet fa, fém vagy tégla, és a panelek szendvicsszerkezetűek. A szendvicsszerkezet azt jelenti, hogy az egyes elemekben a hőszigetelés mellett a gépészeti elemek, a víz- és villanyhálózat is bele van építve, amelyet már csak össze kell illeszteni. A technológia legnagyobb előnye, hogy a ház hihetetlenül gyorsan, maximum 4 hónap alatt elkészül és birtokba vehető.

A készház előnyei és hátrányai      

A gyors megvalósulással együtt jár a pontos tervezhetőség is. Mivel csak néhány hónapról beszélünk, ezért az anyagi ráfordításnál sem kell nagy és kellemetlen meglepetésekre számítanunk. 

Azt gondolhatnánk, hogy a készházak valamilyen sablon alapján készülnek el, mint egykor a szocialista kockaházak, de ez messze nincs így. Az a helyzet, hogy a ház megtervezése szinte több időt és energiát követel, mint annak megépítése, és teljesen egyedi arculatú, méretű és beosztású otthonra tehetünk szert. Tulajdonképpen ebben rejlik a készház egyik hátránya is: ha nem vagyunk kellően körültekintőek a tervezési fázisban, akkor a gyártáshoz érve már nem nagyon tudunk változtatásokat eszközölni rajta. 

Azt gondolhatnánk, hogy a készházak valamilyen sablon alapján készülnek el, mint egykor a szocialista kockaházak, de ez messze nincs így.

A készházak javára írható a környezettudatos építkezés. A gyártás sokkal kevesebb hulladékkal jár, és számos elemében természetes anyagokat használ fel. Ilyen építő anyagok közé tartoznak a fa feldolgozása során készülő fagyapot, kender, szalma, vályog rostlap vagy a hőszigetelésben alkalmazott birka gyapjú is.  

A gyártók nagyon ügyelnek arra, hogy a házak energiatakarékosak legyenek, és manapság már vékonyabb falazat mellett is el tudják érni, hogy a hagyományos téglaházhoz képest sokkal kevesebb energiát kelljen felhasználni a fűtésnél. Épült már olyan készház – igaz, nem kis anyagi ráfordítással – amely csupán zöld energiát fogyaszt és képes energiatöbbletet is előállítani. A vékonyabb falaknak köszönhetően ráadásul nagyobb hasznos területe marad a teleknek. 

Hátrányként szokták említeni, hogy a faszerkezetes készházak látható fa elemeit ötévente karban kell tartani, de az az igazság, hogy a hagyományos házak is igénylik a folyamatos karbantartást. És ha már hagyományos – nos, a mai, modern készházak látványban semmiben sem különböznek a hagyományostól, és készülnek már olyanok, amelyek akár 100-200 évet is kibírnak, s ahol a gyártó akár 50 év garanciát is vállal. Az általános garancia idő 30 év. 

További előnyként szokták említeni, hogy – mivel a készházak külső falai hordják a terhet – nagy rugalmassággal lehet a belső tereket alakítani. Az sem elhanyagolható tényező, hogy a készházak építését az évszakok és az időjárási körülmények egyáltalán nem befolyásolják. 

Mire ügyeljünk? 

Magyarországon csak olyan könnyűszerkezetes házak kaphatnak építési engedélyt, amelyik rendelkezik Építésvédelmi Műszaki Engedéllyel, azaz ÉME számmal. A szolgáltatásaikat hirdető cégek valószínűleg mind rendelkeznek ilyen engedéllyel, de nem árt ellenőrizni azt. 

Amikor a készház mellett döntünk, érdemes akár élőben is megnézni a referenciamunkákat, esetleg az ottlakókat is megkérdezni. Akkor járunk el okosan, ha több cégtől kérünk ajánlatot, és megnézzük, hogy az ajánlat vajon minden munkafázist és járulékos szolgáltatást tartalmaz-e. A nagyon olcsó ajánlatot érdemes gyanakodva fogadni, mert vagy kihagynak a kalkulációból fontos részeket, vagy a felhasznált anyagok és a szakmunka minősége hagy kívánnivalót maga után.      

Kinek ajánlott a készház?

Olyanoknak való a készház, akik meghitt, egyedi és gyorsan megépülő otthonra vágynak, és nem befektetési céllal akarnak ingatlant építeni. Azok is kedvelni fogják az egyedi igényekre szabott készházat, akik szeretnek a pénzügyi kereteken belül maradni, és akiknek fontos az energiatakarékosság és a környezettudatosság. 

Jó megoldás lehet fiatal házasoknak, hogy minél előbb saját fészekhez jussanak, de olyan idősebb házaspárnak is, akik a régi, nagy házukat cserélnék el olyanra, ahol már a felnőtt gyerekeik nélküli életre vágynak. Azoknak is kiváló lehet a készházas technológia, akik nem tudják elviselni a hosszadalmas építkezéssel járó hercehurcát és idegeskedést.     

A modern panelekre épülő, de mégis egyedi tervezésű házépítési technológia nagy jövő előtt áll, különösen a hagyományos építőanyagok és szakmunka árának drasztikus növekedése okán. Érdemes megismerkedni vele.

Olyanoknak való a készház, akik meghitt, egyedi és gyorsan megépülő otthonra vágynak, és nem befektetési céllal akarnak ingatlant építeni.

nyito-lefele-nyil-bibor