A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A belső ablakpárkányokat a mechanikai sérülések mellett a nagy hőtől kell megvédeni. Bútorválasztás. Kisállat.

Két pártra szakadva

Nem árulok el azzal nagy titkot, hogy modern korunkban a városok egyre nagyobbak lesznek, így egyre többen élnek városias környezetben. Ez azzal jár együtt, hogy a lakótér a négy fal közé korlátozódik. Ugyanakkor sokan – annak ellenére, hogy emberszabású körülmények között kényszerülnek élni – szeretnének kisállatot tartani a lakásukban.

A vélemények rendszerint sarkosan megoszlanak, úgyis mondhatnám, hogy két pártra szakadnak az emberek az kisállattartás tekintetében. Vannak, aki szerint városi környezetben nem érdemes állatot tartani, mások viszont nem akarnak háziállat nélkül élni. 

Felkészülés a gazdalétre 

Az állattartás akkor is nagy felelősséggel jár, ha van egy nagy kerttel rendelkező házunk. A vidéki ember számára sosem volt kérdés, hogy ez bizony mindennapi törődéssel és költségekkel jár. A háziállatokat nem lehet hosszabb időre magukra hagyni, ezért az állattartó parasztság legfeljebb a heti vásárokba utazhatott el, mert hosszabb időre nem hagyhatta másra a törődést, a gondoskodást. 

A városi állattartás esetében is ez a legfőbb probléma. El kell döntenünk, hogy mekkora „áldozatot” vagyunk hajlandóak hozni annak érdekében, hogy kis kedvencünk jól érezze magát. Meg kell ismernünk az adott állat szokásait, és bizony a lakásunkat is fel kell készíteni arra, hogy abban egy kisállat is élni fog huzamosabb ideig.   

Egy foxi kutya a padlástérből is el tudja űzni a nyestet, de a kertben is jó strázsa lehet. Kisállat.

Előkészületek macskához, kutyához

A városlakók két kedvelt állata a kutya és a macska. E két fajnak azonban más igényeik vannak, és erre mindenféleképpen oda kell figyelnünk. 

A városokban egyre több a macskatartó. Ennek az az oka, hogy a macska prímán tűri, sőt kifejezetten kedveli a magányt. Nem igazán társas lény, viszont kapásból szobatiszta. Amikor kismacska került a házunkba, akkor letettünk egy ládát alommal, amelyet azonnal használatba vett. Sosem kellett szobatisztaságra tanítani. 

Viszont sokkal több nehézséget okozott a karmok játéka a bútorokon és a rengeteg elhullatott szőr. A macskatartóknak ajánlatos már az első naptól kezdve kaparófát beszerezni, akár többet is, és azokra szoktatni a cicát. A macska ugyanis a megszokott fáit kedveli, így elkerülhető, hogy kipécézzen magának egy értékes bútordarabot. 

A cicák kedvelik a zegzugos mászókákat. Ha van annyi helyünk a lakásban, hogy egy kisebb szerkezetet felállítsunk, az is nagyban fokozza az állat komfortérzetét. Kertkapcsolatos ház esetén sem kell teljesen kirekesztenünk a cicát az életünkből, erre valók az ajtóba épített felcsapódó átjárók. Így a macskánk közlekedhet a kinti és a benti világ között. 

Kutyára és macskára egyformán igaz, hogy ki kell alakítanunk a megfelelő fekhelyet a számára. Ez a kutyák esetén lehet egy egyszerű, az előszobában leterített pokróc is, mert oda tudjuk szoktatni. A macska elég autonóm lény, és néha a drágán megvett macskaággyal sem fog törődni. Ki kell figyelni, hogy hol és milyen körülmények között szeret tanyázni, és oda kell telepíteni a megfelelő fekhelyet. 

A kutyának a lakás egyik rejtett, napfénytől védett zugát érdemes elkülönítenünk erre a célra. Érdemes olyan kosarat, dobozt, párnát, takarót választani ide, amelyet könnyen tisztán tudunk tartani később is. 

Mivel ezeknek az állatoknak folyamatosan hullik a szőrük, ezért sokkal többet kell takarítanunk. Megtehetjük, hogy bizonyos szobákból kitiltjuk kedvenceinket, onnan, ahol puha, de a szőrt nagyon befogadó szőnyegek és terítők vannak. Érdemes az általuk használt területen laminált padlót vagy kövezést használni burkolóanyagként. Ezek gyorsan takaríthatók – a kövezést bármikor fel is moshatjuk. 

A cicák egy fa ajtóban azt a remek anyagot látják, amelyen karmaikat rendszeresen élezhetik, és már az is betesz a felületnek, ha csak egyszer akciózik rajta kis kedvencünk. Bútorválasztás.

Speciális kisállatok speciális figyelem mellett   

Természetesen nemcsak kutyát vagy macskát tartanak az emberek. A kisállatok választéka igen széles: a rágcsálófélék is a kedvencek között szerepelnek. Lehetnek ezek kisrágcsáló, mint a hörcsög, tengerimalac vagy a sün, de sokan tartanak nagyobb testű fajtákat, mint például a csuklyás patkányt. A ragadozó természetű vadászgörény is igen kedvelt volt egy időben. Az emlősök közül a törpemalac áll még a lista elején.

A kistestű rágcsálóknak elég egy méretes, sűrű rácsozatú fémketrec vagy egy magasfaló terrárium, ahol akár életük végéig is elvannak. Ilyenkor a táplálék elhelyezés mellett elegendő az alom rendszeres cseréje.  A vadászgörény tartása azonban egy lakásban igen problémás. 

A vadászgörény hihetetlenül mozgékony és leleményes kisállat. Sajnos ebből fakad az ön- és közveszélyessége is. Ha mégis lakásban szeretnénk tartani, készüljünk fel rá alaposan. Az elektromos vezetékeket kábelrendezőbe kell rejteni, és gyermekbiztos dugaljakat kell telepíteni. A bútorokat vagy nagyon a falhoz kell tolnunk, vagy ellenkezőleg, elég helyet kell hagynunk arra, hogy a fal és a háttámla között elférjen az állat. 

Ügyelni kell arra is, hogy az ablakok és az erkélyajtó jól zárható legyen, mert a vadászgörény simán leeshet a magasból és sajnos e tekintetben nem hasonlít a macskára, bizonyosan összetöri magát. Még a fürdőszobai kemikáliák sincsenek biztonságba mellette, ezért az egész lakásban tanácsos zárt szekrényeket tartani, és akkor még nem beszéltünk a mosógépről, amelyet szívesen tekint búvóhelynek. Ha nem vigyázunk, a ruhákkal együtt őt is kimossuk, de abba belepusztul az állat. 

A vadászgörény hihetetlenül mozgékony és leleményes kisállat.

Törpemalacokat is szoktak lakásban tartani. Sokan gondolják azt, hogy ezek a malacok mindig tacskó méretűek maradnak, de ez sajnos nem igaz. Nem egy közülük eléri majd egy közepes méretű kutya súlyát és magasságát is. A malacok egyébként a kutya röfögő változatai. Igénylik a társaságot, ragaszkodnak a gazdáikhoz, hallgatnak a nevükre, játékosak és családszeretők. Igazi turcsi orrú tünemények, ráadásul szobatisztaságra is nevelhetők. Speciális pórázzal sétáltatni lehet őket, de papíralomra is könnyen rászoktathatók. Kuckó gyanánt lakásban egy puha és vastagabb pléd is megteszi.  

E két ismertetett állatott mindezek ellenére jobb kertes házban nevelni és tartani. A törpemalac például igényli a nyári hőségben a dagonyát, és ezt a nappaliban nem tudjuk neki biztosítani. 

A kisállattartás a városokban kiterjed a madarakra, a halakra, sőt a hüllőkre és rovarokra is. A kalitkában tartott kanárikra nem kell engedélyt szerezni, miként az akváriumban tartott halakra sem, ugyanakkor az extrém vadállatok, mint a kígyók vagy az óriás tarantula tartása engedélyköteles, amelyben a tartás szigorú feltételekhez kötött. 

Összességében az a szerencsés, ha kedvenceinket a hozzájuk passzoló környezetben tudjuk tartani. Ez az oka annak is, hogy a városokban a kutya és a macska terjedt el, mivel ezek az állatok a háziasítás során elsajátították az emberekkel való együttélés szabályait. Mindez odáig jutott, hogy kimutatták: a városi kutyák rendszerint boldogabbak, mint vidéki társaik. Ennek megfelelően egyik „pártnak” sincs teljesen igaza, mivel nem mindegy, hogy milyen állatot, milyen környezetben és mennyire elkötelezett gazda nevelget. 

A kisállattartás a városokban kiterjed a madarakra, a halakra, sőt a hüllőkre és rovarokra is.

nyito-lefele-nyil-bibor