A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Amerikai konyha, konyhasziget

Az amerikai konyha szülötte

Hazánkban a konyha szerepe a rendszerváltás után változott meg és értékelődött fel. A konyha szociális térré vált, és egyre divatosabbak lettek a nyugati országokban már évtizedek óta működő megoldások. Az amerikai konyha, azaz a nappalival egytérben lévő főző részleg mellett lassanként megjelentek a konyhaszigetek.

A konyhaszigetek értelemszerűen születtek meg az amerikai konyhás megoldásokból, mert az egyik szerepük a térelválasztás. A nyitott térben, ahol két egészen más tevékenység folyik, feltétlenül szükséges valami határvonal. Erre pedig kiváló egy olyan konyhabútor egység, amely számos funkcióval rendelkezik, miközben kicsit olyan, mint egy fal a maga robosztus megjelenésével.

A konyha többfunkciós eleme 

A konyhasziget azért lett hamar népszerű, mert kibővítette a konyha lehetőségeit. Sokkal több mindent lehet kulturált és átlátható módon tárolni, ha rendelkezünk egy ilyen szigettel. A tárolás mellett nagyobb munkaterületet kapunk, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre több művelet is folyjon a konyhában. A komplex konyhaszigetek a tárolás és az előkészítés mellett magát a főzést is biztosíthatják, mivel beépítésre kerül a sütő és a mosogató is. 

A konyhasziget a sok hasznos funkció mellett a lakás remek dizájneleme lehet egyben, persze csak akkor, ha egy egységes stílusba illeszkedik. Térelválasztó szerepében arra is lehetőség van, hogy a színekkel ízlésesen bánva megkülönböztessük a nappalit és a főzés színterét. A meghatározó színpár egyike a nappaliban érvényesül, míg a másik szín a konyhában, amelybe a sziget arculata is belesimul. Az is jó megoldás tud lenni a határvonal kontúrjának kialakításakor, ha szinteltolás van a konyha javára. Ez akkor ideális, ha a konyha és annak étkezője ugyanazon a szinten áll, mert a tálalás nem lesz balesetveszélyes.  

A konyhasziget a sok hasznos funkció mellett a lakás remek dizájneleme lehet egyben.

A konyhasziget paraméterei, típusok

Mivel a konyhasziget viszonylag nagy helyet igényel, ezért csak ott lehet kialakítani, ahol megvannak a kellő területek. A szakemberek szerint egy átlagos típusnak 15 négyzetméterre van szüksége. Figyelembe kell venni azt is, hogy a konyhaszigetet kényelmesen körül kell tudni járni. Ez a közlekedési folyosó nagyjából 1 méter széles. Ezt a folyosót a sziget minden oldalán biztosítani kell, mégpedig úgy, hogy az alap konyhai bútorok és polcok ne lógjanak bele. Mindezek a paraméterek arra vezetnek, hogy bizony egy nappalinak megfelelő mérettel kell számolnunk egy szigettel rendelkező konyha tervezésekor. 

A konyhaszigetnek hagyományos típusát alapszigetnek hívják a szakemberek. Az ilyen alap fő feladata a tárolás, amelyet a beépített fiókokkal, a fiókokban polcokkal biztosíthatunk. Ide kerülhetnek a nagyobb konyhagépek, egyéb speciális konyhai eszközök, készletek, de tulajdonképpen csak a tárolók mérete szab határt annak, hogy mit tartunk a fiókokban. Különösen előnyös, ha érintésre nyíló és csukódó a fiókrendszer, mert így nem fogunk beleakadni a fogantyúkba. Az alapszigetnek is lehet egy munkalap a tetején, ahol feldolgozhatjuk a nyersanyagokat, vagy a főzéshez kellő egyéb élelmiszerek rakhatjuk addig, amíg bele nem kerülnek a fazékba vagy a tepsibe. 

A nagyobb és több funkcióval rendelkező típusokat munkaszigetnek hívják, mivel itt már a főzést támogató munkapult, sütő és mosogató is megtalálható. Tulajdonképpen ez a megoldás egyfajta kettő az egyben, azaz konyhában a konyha megoldást biztosít. Ekkor válik a konyhasziget látványkonyhává, amelyet akár körül is ülhetnek a vendégek, és virtuálisan együtt főzhetnek a szakáccsal. Az ilyen munkaszigetek összetett egységek, és gyakorlatilag nincs belőlük két egyforma, mivel a funkciók sokasága és az egyedi igények, valamint a stílusbeli kötöttségek miatt nem lehet sablonokat gyártani.  

A konyhaszigetnek hagyományos típusát alapszigetnek hívják a szakemberek.

A konyhasziget munkálatai!

Noha a konyhasziget nagyon látványos, meghatározó eleme a lakásnak, csak akkor érdemes belevágni, ha tényleg szeretünk a konyhában tüsténkedni, nagy a család, esetleg gyakran fogadunk nagyobb vendégsereget. Amennyiben nem tartozik életünk szerves részévé a főzés, még akkor sem érdemes gondolkodni benne, ha egyébként megvan hozzá a kellő hely. 

A konyhasziget kialakítása nagy munkával és jelentős költségekkel jár. A tervezés már önmagában egy összetett dolog, mivel az asztalos mellett konzultálni kell a villany- és a víz-gázszerelővel. Amennyiben nem egy alapszigetet tervezünk, akkor a sütőhöz el kell vezetni az energiaforrást. Minimum a villanyt, de előfordulhat, hogy még a gázvezetéket is rá kell majd kötni a beépített tűzhelyre. A mosogatóhoz a vizet kell csatlakoztatni. 

A villanyszerelés semmiképpen sem úszható meg, mivel megfelelő fókuszfényekre lesz szükségünk a konyhai tevékenységekhez. Amennyiben főzni is fogunk, akkor a tervezés még bonyolultabb, hiszen a pára- és szagelszívót is fel kell szerelnünk. Ehhez azt is meg kell vizsgálnunk, hogy milyen magasságban helyezhető el a nem kis súllyal rendelkező szerkezet, hol fogjuk a szellőzőcsövet elvezetni. A mennyezetnek elég erősnek kell lennie, hogy a berendezést biztosan elbírja, és a csöveknek az elbújtatását leginkább álmennyezettel tudjuk tetszetősen megoldani. Az elszívó problémáját a gyártók úgy orvosolták, hogy az egységet közvetlenül a konyhaszigetbe építették be. Ez persze drágább, de sokkal elegánsabb megoldás.    

Arra is ügyelnünk kell, hogy a sziget magassága tökéletes legyen, vagyis a kényelmes munkához ne kelljen hajlongani, vagy pipiskedni. Az ideális méret valahol a 90 centiméternél van, de figyelemebe kell vennünk a hagyományos konyhabútoron található munkapad magasságát, mert nagyon nem szép, ha a két munkapad között jelentős szinteltérés mutatkozik.  

A konyhasziget kialakítása nagy munkával és jelentős költségekkel jár.

Konyhasziget mint közösségi tér

A konyhasziget megalkotása összetett és tőkeerőt igénylő feladat, de számos előnye van. A főzéssel foglalkozó családtag korábban teljesen elszigetelten dolgozott. Míg a többiek a nappaliban együtt lehettek, addig a háziasszony főzés közben kirekesztve érezhette magát. Az amerikai konyha a szigettel gazdagítva lehetővé teszi, hogy a konyhamester is együtt lehessen a többiekkel. Sőt, a profin megépített konyhasziget egyfajta közösségi térré képes válni, ha azt körül lehet ülni, és esetleg az étkezések egy része ott zajlik. Elsősorban a reggeli tea és kávézás, valamint a könnyű vacsora kivitelezhető ezeken a jól megépített konyhaszigeteken. 

Ügyelni kell azonban arra, hogy folyamatosan tartsunk rendet. A tányérokkal és egyéb eszközökkel halmozott konyhasziget látványa frusztráló és lelombozó tud lenni. A tisztaság is fontos ezen a területen, ezért olyan felületeket kell kialakítani, amelyek könnyen és gyorsan letakaríthatók. Az a sziget, ahol mosogató is van, erre nagyon alkalmas, mert a vizet közvetlenül vehetjük fel. A rendetlenséget persze el is takarhatjuk oly módon, hogy a sziget szobafelőli részét megmagasítjuk. A magasított részen kisebb fűszeres edények sorakozhatnak, de akár egy bárszekrényt is kialakíthatunk általa. 

Az okosan megtervezett és szépen kivitelezett konyhasziget valóságos dísze lehet az otthonunknak, amely számos funkcióval szolgál ki minket. Ezek közül mégis a legfontosabb, hogy összeköti a családot, miáltal a konyhában szorgoskodó nem lesz magányos Robinsonja ennek a szigetnek.   

Építsünk konyhaszigetet!

nyito-lefele-nyil-bibor