A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Indiai stílus

Az egzotikumok világa

Az egzotikumok világa alatt mindig a keleti nagy államokat értjük, s elsősorban Indiát. A hatalmas népességgel rendelkező ország sokévezredes múlttal dicsekedhet. Noha egy jelentősebb időszakban gyarmati sorba fogta a Brit birodalom és számos kincsét zsákmányolta ki, ezzel tönkretéve az ott élőket. India azonban mindig ellenállt, mély gyökereire támaszkodva, amelyet elsősorban a vallás és az azzal összekapcsolt tradíciók jelentettek. A gyarmatosító és a gyarmatba taszított viszonya különleges volt, mert mindkét világnak adnia kellett önmagából. 

Amikor Indiára gondolunk, akkor a dzsungel, a gazdag vadállomány, a fűszerek, az egzotikus gyümölcsök és az élénk színek jutnak az eszünkbe. A maharadzsákat körülvevő világ kultúrája lassan leszivárgott az alsóbb kasztok felé, kialakítva egy sajátos stílust, amely az indiai enteriőrökre oly jellemző. Ez a stílus időről időre divatossá válik az európai otthonokban is.       

Bútorok a kézműves hagyományok szellemében

Az indiai stílus nagyon erős hatású és igen karakteres, amelyet a tradíciók követése mélyített el. Anyaghasználatában a természetest kedveli, őrzi a legjobb kézműves hagyományokat, él-hal a finom és díszes textíliákért, és gazdagon díszít. 

A természetes anyagok sorában első helyen áll a nyers kő és a tömör fa. Mivel Indiát a hőség és a magas páratartalom országának is mondhatjuk, nem lehet csodálni, hogy a kő hűvössége komoly értéket jelent. A padló és az épületek fala a gazdagoknál kőből készül, míg a szegényeknél a vályog és a döngölt föld tipikus. E tekintetben meglepő az azonosság velünk, magyarokkal. 

Indiai stílusú hálószoba

A gazdagabb otthonokban igazi minőségi fából készülnek el a bútorok. Jellemző a teakfa, a cseresznye, a dió, és a rózsafának mondott paliszander használata. A bútorok egy igazi indiai lakásbelsőben szépen faragottak és – ahol lehet – míves az intarziája. Az indiai otthonban nem tengenek túl a bútorok. A nappaliban egy alacsony tömörfa asztal és egy szekrény már elegendő. Annál fontosabb az ülőgarnitúra, amelyek jellemzően kényelmes pamlagok. A hálószobában még mindig megtaláljuk a baldachinos ágyat, amely véd a rovarokkal és rágcsálókkal szemben. 

A bútorok faragványai követik a tradíciókat, mely alapvetően az ornamentikára épül. Számos virág és inda motívum bukkan fel a bútorokon, de szívesen ábrázolják az Indiára oly jellemző állatokat – a tigrist, a pávát, az elefántot. 

Az indiai bútoroknak jellemző a vasalatuk. A kovácsoltvas és a réz, de a tehetőseknél az aranyozás is gazdagon megjelenik. A házak bejárati ajtaja tömör fából készül, erős vasalással és kovácsoltvas betéttel. Kedvelt anyag még a rattan és egyes területeken a bambusz.    

Színes selymek varázslata

Egy indiai enteriőr nagyon színes, olykor az európai szemnek és ízlésnek talán túl színes is. Évezredes hagyománya van Indiában a kelmefestésnek, és úgy tartották, hogy a jómód jele a díszes, színes ruha és a lakásbelső. Ezért a textíliáknak nagy becsületük van az indiai portákon. Persze nem akármilyen kelmékről beszélünk. Noha ismerik az egyszerű vászont, de egy gazdag embernél a minőségi textíliák kapnak helyet: a selyem, a batiszt, a bársony és a muszlim. Szívesen használnak gyöngyöket, rojtokat, bojtokat és csillámló flittereket.    

A textíliák színe élénk: a vörös, a narancs, a zöld, a sárga és a kék tobzódik. A monokrómnak ebben a világban nincs helye. Ezek a színek megjelennek a párnákon, a pamlagok takaróin, a terítőkön, de még a függönyökön is. A színes textíliák rendszerint gazdag mintákkal vannak ellátva. A díszítés ugyanazt a metodikát követi, mint a bútorok faragványai, de megjelenhetnek nagyobb pöttyök és körök az egyes kelméken. A lágy selymek még a mennyezeten is átfuthatnak, mintegy lenge ruhába öltöztetve a helyiséget. 

Az indiai stílust nagyon sokan nőiesnek tartják, és nehezen lehetne vitatkozni ezzel a véleménnyel, mert annyira távol áll az európai sztenderdtől. Meg kell azonban jegyeznem, hogy lehetőség van egy férfiasabb indiai stílusú környezet kialakítására is, amelyben a bőr, az egyéb fa és fémtárgyak dominanciája érvényesül.   

Szobroktól a virágokig

Az indiai enteriőrből nem hiányozhat a kézzel szőtt, mintagazdag szőnyeg. Sok esetben ezek a szőnyegek nemcsak a fa- vagy kőpadlót takarják, de megjelenhetnek a falakon is. 

Nagyon fontos kiegészítőt jelentenek az indiai stílusban a faragványok, szobrok. A hindu istenek, Síva, Káli, Párváti és természetesen Buddha szobra mellett számos állatfigurás szobor közül választhatunk. Manapság ilyen félkézművesnek mondható termékek bármelyik indiai lakberendezéssel foglalkozó boltban beszerezhetőek. Arra azonban ügyelni kell, hogy ne terheljük meg az adott helyiséget szobrokkal, csak egy-egy darab kerüljön olyan központi helyre, amely hangsúlyt ad a teljes enteriőrnek. Érdemes egy hangsúlyos tárgyat, mint kompozíciót elhelyezni a helyiség fókuszpontjában. Ez lehet egy díszes nagyméretű réztál, egy indiai motívumokkal ellátott teás- vagy sakk-készlet. 

A virágos növények ugyancsak elmaradhatatlan kellékei az indiai stílusnak. Színes virágokból akár egy paravánt vagy térelválasztó falat is emelhetünk.   

Indiai stílusú szoba

Fények és illatok

Az indiai stílust tovább fokozhatjuk a fényekkel és az illatokkal. A fényekhez díszes ernyőjű lámpák és lampionok járulhatnak hozzá. Tökéletes lehet egy festett gyertyatartó, amelyben esténként lobognak a lángok. A látvány ilyenkor még erőteljesebb, hiszen a mennyezeten elhelyezett fátyolokon is átremegnek a meleg fények. 

Indiában minden háznál találunk füstölőket, illatos mécseseket és egyéb illóolajokat. Ennek a hagyománya sem véletlen, hiszen a kellemetlen szagok ellen így tudnak a leghatékonyabban védekezni. Márpedig szagokból nincs hiány, hiszen a nagy hőségben az utcára dobott szemét rothadó bűze keveredik el a szent tehenek trágyájának savanykás szagával. Az erős illatot árasztó füstölők ezeket a szagokat is képesek elnyomni. Egyes fűszereknek is sokáig élvezhető illata van, amelyet füstölő helyett is használhatunk, ha túl erősnek érezzük azok aromáját.  Ilyen fűszer a koriander, a szegfűszeg, a fahéj, de még néhány chili paprika illata is kellemes az emberi orrnak.   

Persze nem kell minden itt felsorolt elemet felhasználni ahhoz, hogy egy jól érzékelhetően indiai stílust tudjunk kialakítani. Csipegethetünk innen is, onnan is, de ügyelni kell a harmóniára és arra a karakterre, amelyből azonnal kiérezhető India szívének forró lüktetése.

nyito-lefele-nyil-bibor