A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Paliszander fa.

Az esőerdők végzetét az értékes fák jelentik

Nem árulok azzal nagy titkot, hogy a trópusi területek a leggazdagabbak a különféle fákban. Valamikor régen az esőerdők szinte áthatolhatatlan birodalmat jelentettek az ember számára. Aztán idővel az ember legyőzte a dzsungeleket, és felfedezte annak titkait. Ez az esőerdők és a benne élő állatok rohamos pusztulásával járt.  

Még a nagyon értékes fafajokra is sötét idők jöttek. Sőt, azokra jöttek csak igazán a sötét idők, hiszen az erdőirtás éppen azokat a fákat célozta meg, amelyek a legértékesebbnek számítottak a piacon. A fákkal foglalkozó sorozatban szinte minden egyes trópusi fánál meg kell jegyeznem, hogy veszélyeztetett fajnak számít. Bizonyos fokig igaz ez a közkeleti néven rózsafának mondott paliszanderekre is. Szerencsére azonban a Dalbergia nemzettség nem minden tagja esik ebbe a kategóriába – egyelőre…

A három faj áttekintése

A paliszander az a fa, amelyet elsősorban szépsége miatt keresik. A Dalbergia nemzettségbe tartozó fa három faját hasznosítja az emberiség, s ezek mindegyike a trópusi övezetben terem meg. 

A Dalbergia nigra vagy másnéven Rió paliszander a nevében rejti származási helyét. Ez az az újvilági fa, amely elbűvölte a konkvisztádorokat annak ellenére, hogy nem túl impozáns. A nigra nagyon lassan növekedő, nem nagy termetű növény és a gesztje is kicsinek mondható. A fa maximális átmérője nem haladja meg az 1-1,5 métert és legfeljebb 10-15 méter magasra nő. Növekedése szabálytalan volta miatt a fa kicsit görbe, de éppen ez adja azt az értékes mintázatot, amiért annyira vonzó. 

Rió paliszander virágzás.

A kelet-brazil erdőkben még megtalálható fának nagyon erős illata van, amikor kivágják. Leginkább a mandula aromájára emlékeztett. A nigrát nevezik rózsafának is, bíborvöröses-barnás színe és a mondott illata miatt. Szíjácsa sárga színű.  

Sajnos, ezt a fát a kipusztulás fenyegeti a rettenetes tempójú erdőirtás miatt, s ezért már 1992 óta a különösen veszélyeztetett fajok közé sorolják. 

A Dalbergia latifolia az a faj, amelyet a nigra helyettesítőjeként forgalmaznak. Elterjedési területe Kelet-India. Ez a faj magasabb és szélesebb, mint a dél-amerikai testvére és a gesztje is nagyobb, így több értékes anyagot lehet belőle kinyerni. A kipusztulás sem fenyegeti, mert plantázsokban termelik. Anyaga sötétebb, találni közöttük csaknem lila árnyalatút is. Rajzolata nem olyan szép, mint a nigráé és az illata sem annyira kellemes. Előnye azonban a nigrával szemben az, hogy kevésbé vetemedik. 

A Dalbergia variablilis ugyancsak Dél-Amerikában terem, nagyon értékes, sárgás alapon vöröses mintázatú fa. Az úgynevezett montán esőerdőkben nő. Ez a faj a legalacsonyabb, ezért kis rönk átmérője van. Mivel ez is szabálytalan növekedésű, ezért rajzolata látványos. Mivel nem ad kiadós anyagot, kevésbé kerül a favágók fejszéje alá.   

A paliszanderek általános tulajdonságai

Igen sűrű (750-900 kg/m³) fafaj, ezért a keményfák családjába tartozik. Nagy szilárdságú, kopásálló, ezzel szemben nagyon rugalmas. Jól megmunkálható faanyag, de a szerszámokat erősen koptatja. A furnér gyártás során gőzöléssel hasítják. Közepesen zsugorodik, ezért kíméletes szárítást igényel. Manapság mesterséges szárítást alkalmaznak, amely során a mély tónusú színe eredeti állapotában örződik meg.  

Nehezen csiszolható, és a forgácsoláskor keletkezett fűrészpor és faliszt allergiás bőrgyulladásokhoz vezethet.

Nehezen csiszolható, és a forgácsoláskor keletkezett fűrészpor és faliszt allergiás bőrgyulladásokhoz vezethet. Jól ragasztható és kiválóan lakkozható. A gombáknak, rovaroknak és az időjárás viszontagságainak illóanyagai révén nagyszerűen ellenáll. Egyedül a fúrókagyló károsíthatja, ezért nem szállítják vízre rakva. 

Mire használják a paliszandereket?   

A paliszandert – már csak a drágasága miatt is – nagy értékű bútordarabok elkészítéséhez használják fel. A kereskedők elsősorban indiainak mondott paliszanderbútorokat forgalmaznak. Ez nem más, mint a Dalbergia litafólia. Elsősorban komódokat, kis, fiókos szekrényeket, TV-szekrényeket, dizájnos kisasztalokat és székeket hirdetnek meg weboldalaikon. Néhány esetben konyhabútorok egy-egy eleme készül paliszanderből. 

Mivel a paliszander jól faragható, ezért szobrokat és művészi ihletésű bútorokat faragnak belőle. Az art-deco nagyon kedveli ezeket a lakkozott darabokat, de a glamour stílust kedvelők is bátran válogathatnak a speciális és szépen csillogó termékekből. 

Mivel a paliszander jól faragható, ezért szobrokat és művészi ihletésű bútorokat faragnak belőle.

Tekintélye miatt olyan helyekre is készítenek masszív bútorokat ebből a fából, mint a bírósági tárgyalótermek, bankok és üzletek tárgyalói. A bírók pulpitusa és a jegyzők asztala sok helyütt paliszanderből készül és nemzedékeken át használatban van. A színvonalasabb kaszinók, szórakozóhelyek billiárdasztalait ugyancsak a Dalbergia ázsiai példányaiból készítik el az asztalosok.

Ennek a fának a kiemelt és speciális használati területe a zeneipar. A klasszikus gitárok legnemesebbjeinek elő- és hátlapját paliszanderből készítik, de felhasználják a pianínók és a különböző furulyák gyártásához is. 

A keménysége miatt padlóburkolatnak is tökéletesen megfelel, bár az igaz, hogy a legdrágábbak közé tartozik. A belsőépítészek is élnek vele szép mintázata miatt. A hajógyártásban az elegáns vitorlásoknál találkozhatunk vele faberakásként a kajütökben. 

Annak ellenére, hogy a világ legdrágább fájáról beszélünk, viszonylag kevés információ érhető el róla a világhálón. Így csak a sorok között figyelmesen olvasó tudja kideríteni, hogy az indiai paliszanderen nyugszik a Dalbergiák felhasználása, mivel a dél-amerikai fajták jelentősen meggyérültek, s úgy tűnik, hogy azoknak a telepítése sem megoldott. Ez azért sajnálatos, mert minőségükben még magasabb osztályt képviselnek, mint ázsiai társuk, és kívánatos lenne, ha társulásaikat akár emberi beavatkozással is meg lehetne védeni.           

A paliszander padlóburkolatnak is tökéletesen megfelel, bár az igaz, hogy a legdrágábbak közé tartozik.

nyito-lefele-nyil-bibor