A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Kerttervezés - még az utcán sétálók is boldogabbak lesznek egy szép és rendezett, virágoktól illatozó, zümmögő rovaroktól hemzsegő kert láttán.

A kert egyre fontosabb szerepben

A május már egyértelműen a kert hónapja, és vétek lenne kihagyni a kertben lévő potenciált. Olyan időket élünk, amikor a ház körüli kert jelentősen felértékelődött, hiszen a járvány miatt sokaknak kellett bezárkózniuk. A másik kedvezőtlen tendencia az élelmiszerárak dinamikus növekedése, amely a kerttel rendelkezőket arra ösztönzi, hogy gondolkodjanak máshogy erről a szabad területről.

Ezekhez a befolyásoló tényezőkhöz igazodik a 2022-es év kertje is, melyben a fenntarthatóság és az újrafelhasználhatóság fontos elem ugyanúgy, mint a természetes anyagok felhasználása. Járjuk be most a kertünket, és nézzük meg, milyen trendek mentén születhet újjá. 

A természet beköltözik az otthonunkba

Ha elmerülünk a 2022-es esztendő kertjeiben, azt láthatjuk, hogy ennek a területnek szinte minden négyzetcentiméterét érdemes lesz kiaknázni. Sőt, a kerthez ezúttal már szervesen csatlakozik a terasz is, amely szinte egybeolvasztja a benti világot a kintivel. 

Még a rendkívül kis kertekhez is igyekeznek ötleteket adni a mérnökök és a kertbarátok. A függőleges kertek népszerűsége rendkívül népszerű lett, hiszen így még egy erkélyen is termeszthetünk balkon zöldséget, különböző fűszernövényeket, kis cserépben viruló virágokat. A lényeg, hogy a természet beköltözzön az otthonunkba.     

Az erkélyen fűszernövényeket is nevelhetünk.

Nagy sziklák, apró lugasok 

A természetes anyagok reneszánsza tovább folytatódik. A nagyméretű, nyers kövek ezúttal már nemcsak egy sziklakert alapanyagát adhatják, de jelenlétükre a kert különböző pontjain is számíthatunk a kaviccsal felszórt utak mentén, de még a teraszok burkolóanyagaként is felhasználhatók lesznek. 

A nagy méret a kerti játékoknál is észrevehető lesz. Egy kerti sakk-készlet, egy darts tábla vagy egy hatalmas jenga a kert látványoságává válik mindemellett, hogy a gyerkőcöket is elvonhatja a számítógépek mellől. 

A naggyal szemben megjelenik a kicsi is. A nagy medencék – noha még sokaknak ez a célkitűzése – helyett a trend az apró medencék felé mutat, amelyeknek nincs akkora vízigényük, kevesebb figyelmet igényelnek, ugyanakkor a felüdülés kis színterei lehetnek. Ide vehetjük még a speciális pihenőhelyek kialakítását. Ezek a kert egy eldugott sarkában alakíthatóak ki. Lehet csupán egy függőágy vagy fotel, ahol pihenhetünk, relaxálhatunk. 

Ugyanerre a vonalra fűzhető fel a titkos kertek kialakítása, amelyek egyfajta kert a kertben kompozíciók. Árnyas, több oldalról virágokkal és egyéb növényekkel körbeölelt lugasok, amelyekben az árnyék és a fény, valamint a színek játékában gyönyörködhetünk és egy kis padra leülve elvonulhatunk a világ elől.     

Kerti pad.

Különleges kerti kompozíciók

Kertünknek egységes arculatot is adhatunk, és ebben az évben az egzotikus hangulat a meghatározó trend. Ennek nyilván egyik oka az, hogy az utazási korlátozások miatt kevesen juthatnak el távoli országokba, így az otthonuk közelében tudják megteremteni ezt a hangulatot.

A zen kertek azok számára lesznek tökéletesek, akik kedvelik a japán kultúrát és kertet, valamint egy lelki békét támogató környezetre vágynak. Az apró, kanyargó patak mentén megbúvó pázsitok és a bonsaiok, egy patakot átívelő kis fahíd, valamint a kert magasabb pontján elhelyezett pihenőpad tökéletes összhangot alkothat. Egy ilyen kerthez már érdemes kertmérnök segítségét is bevonni. 

Építhetünk trópusi környezetet is kertünkbe azzal a megkötéssel, hogy ez a kert az első őszi hidegekkel be kell, hogy költözzön a télikertbe. Ennek megfelelően a kiválasztott növényeket (kaládiumok, kanna virágok, mályvarózsa, hibiszkusz stb.) ültessük mozgatható, kerekes ládákba, vagy könnyen költöztethető, látványos kaspókba. 

Különleges látvány nyújtanak a szinteltolásos teraszok, amelyek egyre divatosabbak, bár komoly földmunka előzi meg a kialakításukat. A sok izzadságcseppért cserébe egy olyan kertet varázsolhatunk, ahol az egyes teraszok tematikája is kialakítható a fűszerkerttől a pihenő teraszon át a virágparkig. 

Fenntarthatóság és természetesség            

A fenti két jelszó ugyancsak a 2022-es év meghatározója. A fenntarthatóság jegyében olyan növénytársulásokat igyekszünk megkomponálni, amely a lehető legkevesebb vegyszert kívánja. A vegyszermentes, rovarbarát környezet, a mulcsozás fontos elemei ennek a szemléletnek.

A mezei hangulatot árasztó kertek is ebbe a vonulatba tartoznak, és ebből az irányvonalból fejlődött ki az úgynevezett wabi-sabi kert, amely nem törekszik a tökéletesre, annál inkább a természetes anyagokra. Az időjárásálló bútorok között is kiemelkednek a fából és rattanból készült bútorok, amelyek a magas szárú, buján növekvő mezei virágok csoportjai között bújnak meg. A bútorok között kiemelt szerepe lehet a nagymama felújított és időjárásállóvá tett bútorainak is. A kertek közül nagyon sok használ fel vintage elemeket, és hajlik az eklektika felé. 

Rattan kerti bútorok.

A fenntarthatóság és hasznosság sok helyütt konyhakertészkedésbe válthat és vált is. A természetes úton előállított zöldségek és gyümölcsök friss ízét egyre többen értékelik a melegházi primőrökkel szemben, és nem mellékes, hogy ezeket sokkal olcsóbban tudjuk előállítani. Az sem mellékes, hogy a mindennapi testmozgásunk is biztosítva van a kertészkedéssel. A városias életet élő ember visszafordul a mezőgazdaság felé, megismerkedik az eljárásokkal és a különböző vetőmagokkal, a palántázással stb. A zöldségeskert fontos hobbitevékenységgé válik.         

Kerti enteriőrök

A ház és a kert közötti határokat a kerti konyha, a kerti tűzrakó helyek és grillező sarkok is elmossák, és a kert egy közösségi térré olvad össze a benti konyhával és étkezővel. Ezekbe a terekbe természetesen megfelelő kerti bútorokat kell telepíteni. Úgy tűnik, hogy a színes kertekbe a dizájnerek a monokróm – fehér és mészkő, vagy a fekete és minimál bútor enteriőröket álmodták bele.  

Nagyon népszerű marad a terrakotta és a fa kombinációja, amely a zöld növénytársulásokkal együtt egyfajta mediterrán életérzést kölcsönözhet a kert kiemelt területének, így a kerti konyhának is. 

Trendbe kerül a monokrómmal szemben a színes és bohém kerti enteriőr is. A színes, mintás szőttesek, a rongyszőnyegek, a kopott felületű fabútorok, az élénk színű, mókás formájú kaspók és az eklektikus növények kavalkádjából vidám és fiatalos környezetté alakítható át a kertünk, melyeket a terasz falára kihelyezett, vagy éppen a falra rádolgozott festményekkel tehetünk még mozgalmasabbá.       

Végezetül ne feledjük el, hogy a kert nemcsak nappal gyönyörködtethet minket, de megfelelő világítás mellett akár éjszaka is. Most nem kell spórolnunk a fényfüzérekkel és a kavicsos ösvényeket megvilágító lámpasorral sem, de a fehér és hideg fényeket a barátságos meleg fények váltják fel, amely csupán égőcserét kíván a kert gazdájától. Jó pihenést, jó kertészkedést kívánok!   

Mivel a kinti főzés gőzzel és füsttel jár, nem árt, ha tudjuk, honnan fúj az uralkodó szél, és annak megfelelően, valamint a nap járásához igazítva telepítjük a konyhánkat.

nyito-lefele-nyil-bibor