A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Az április már az a hónap, amikor a teraszt ismét napi használatba szokták venni.

Terasz bővülő funkciókkal

Az április már az a hónap, amikor a teraszt ismét napi használatba szokták venni. A teraszozás időszaka – hacsak nem csinálunk zárt és fűthető területet belőle – nagyjából április és október között van az időjárástól függően. 

A terasz mindig is a ház és a kert közötti átmeneti területnek számított, ám manapság a funkciója lényegileg megváltozott, és a ház természet felé való megnyitásának területévé vált. Tehát nem egyszerű esőbeálló, ahol esetleg áll egy asztal és néhány szék, hanem a házzal együtt lélegző, ugyanakkor a természetbe nyúló szerves egység.   

Ennek az egységnek pedig új funkciója van, amelyhez szükség van a megfelelő berendezésekre. Szükség van a profi megtervezésre, hogy az eredmény kiszolgálja az igényeket – elsősorban az aktív pihenést. 

Igazodva a kapcsolódási pontokhoz

A családi házak kertre néző teraszai rendszerint fedettek és meghaladják a tíz négyzetmétert. Ezek az alapfeltételek pedig lehetővé teszik a terasz profi berendezését. Rendszerint a nappaliból vagy a konyhából nyílnak és ez a kapcsolat nagyjából meg is határozza, hogy milyen funkcióval gazdagíthatjuk a helyet.

A konyháról nyíló terasz esetében elég logikusnak tűnik az a döntés, hogy évszakosan étkezőnek használjuk ezt a területet, míg a nappalikból átlépve sokkal észszerűbb egy szabadidő- vagy pihenőhely kialakítása, esetleg egy nyíltszíni közösségi tér megalkotása. 

Annak érdekében, hogy a ház meghosszabbított része legyen a terasz, érdemes a kapcsolódó térben található burkolattal azonos vagy hasonló padlóburkolatot választani. Természetesen a burkolóanyagnak időjárásállónak kell lennie és az esetlegesen beverődő eső miatt az is lényeges, hogy csúszásmentes legyen. 

Annak érdekében, hogy a ház meghosszabbított része legyen a terasz, érdemes a kapcsolódó térben található burkolattal azonos vagy hasonló padlóburkolatot választani.

Méret és funkcionalitás 

A terasz berendezése tekintetében a méret és a funkcionalitás elsődleges kérdés. Hiába szeretnénk egy családi étkezőt kialakítani, hogyha arra nem lesz elegendő felületünk, de ugyanúgy fontos az is, hogy a család mire szeretné leginkább használni ezt a területet.

Amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy nagyméretű terasszal rendelkezünk, akkor is meg kell határozni a legfontosabb (és így a legtöbb helyet kívánó) funkciót és ahhoz igazítani a berendezéseket, de ilyen esetben ki tudunk alakítani zónákat is. Elképzelhető, hogy a fókuszban az étkező áll, de az egyik zónában elfér egy kis pihenő- vagy olvasósarok, míg a másik zónában egy függőleges fűszerkertet is fel tudunk építeni. 

Vannak, akik a konyha további folytatását látják a teraszban, így az asztal és a székek mellett egy grillsütő és annak tartozékai állnak. Akiknek csak nagyon kis terület jutott, azok egy pihenősarkot vagy egy balkonszerű kiskertet tudnak kialakítani maguknak.  

Ideális terasz bútorok 

A teraszon elhelyezett bútoroknak pontosan olyan szempontoknak kell megfelelni, mint ha azokat a kertbe tennénk ki. Jól kell bírniuk az időjárást még akkor is, ha a hely tetővel fedett. Az esős idő nyirkosságát ugyanis csak az olyan bútorok viselik el, amelyek kifejezetten erre a célra vannak kialakítva. Ugyanez a helyzet a kiegészítőkkel: a párnákkal, terítőkkel, a takarókkal vagy éppen azzal a szőnyeggel, amelyet ki szeretnénk teríteni.

Amennyiben fabútorokat akarunk a teraszra rakni, akkor a legjobb a teakfából készült garnitúrát választani, mivel ez a fa kiválóan alkalmas még a kültéri telepítésre is. Meglepően szívós az akácból készített kerti bútor, amelyet a teraszra is elhelyezhetünk.

Konyhai székek, asztalállványok készülnek belőle leginkább, de a legnagyobb karriert kerti bútorok alapanyagaként futotta be az akác. Kerti bútorok.

Nagyon divatos manapság a fonott bútor, elsősorban a rattan, de a tisztítás miatt sokan ennek műanyag verzióját használják annál is inkább, mert ha természetes fonás felszakad, azt nemigen lehet megjavítani. A műanyag ráadásul sokkal olcsóbb – igaz nem adja meg a természetességnek csak az illúzióját. 

Vannak, akik az időtálló alumínium bútorokra szavaznak, és valóban igaz, hogy ezek a bútorok bírják a legjobban strapát.  

Növények és stílusok rezonanciája   

Mivel a terasz két világ határán helyezkedik el, szervesen hozzátartozik a kerthez is, amelyet a teraszon elhelyezett növényekkel lehet kihangsúlyozni. A terasz növényeit stílusos cserepekbe, kaspókba ültethetjük, de telepíthetünk arra az oldalra egy függőkertet, ahonnan az uralkodó szél fúj. A függőlegesen elhelyezett virágok vagy fűszernövények szépségük mellett felfogják a szelet és óvnak az avatatlan tekintetektől is. 

Mivel a terasz két világ határán helyezkedik el, szervesen hozzátartozik a kerthez is.

A stílusnak egyszerre kell igazodnia a közvetlen benti környezethez, de a ház ornamentikájához is. A bútorok stílusát úgy kell megválasztani, hogy az ne üssön el a fő irányvonaltól. Nyilvánvaló, hogy egy minimál dizájnnal rendelkező épület teraszán nem rendezhetünk be egy vintage környezetet. 

A növényeknek is igazodni kell a stílushoz. Amennyiben a romantikát kedveljük, olyan dézsás növényeket kell választanunk, amelyek fehér, rózsaszín vagy lila színben pompáznak. A vidéki házak teraszait nem véletlenül díszítik petúniával vagy muskátlival, hiszen ezek illenek leginkább a környezethez. A mediterrán házak teraszait természetesen citrusokkal és fűszernövényekkel lehet keretezni, és a burkolólapnál is a terrakotta játssza majd a főszerepet. 

A lényeg, hogy a funkció és a stílus egysége érvényesüljön úgy, hogy közben kényelmesen, balesetmentesen lehessen közlekedni.      

Végül a világításról

A nagyméretű teraszok rengeteg természetes fényt bocsátanak a velük közvetlen kapcsolatban álló helyiségbe. Ez néha kicsit több is lehet a kelletténél, ezért – különösen déli fekvésű teraszok esetén – nagyon oda kell figyelni az árnyékolókra is. Az árnyékolás – így a teraszok hűvösön tartása – olyan széles téma, amellyel külön cikkben érdemes foglalkozni. 

A teraszt nyáron előszeretettel használja a tulajdonosa este is, amikor már mesterséges fényékre van szükség. Nagyon hangulatos beszélgetéseket lehet tartani a barátokkal, rokonokkal egy nyári langyos estén, ehhez azonban megfelelő világításra van szükség. A teraszok a lágy, meleg fényeket kívánják, amelynek sugarában beszélgetünk és borozgatunk. Egy-egy stílushoz igazított fali lámpa, valamint a bejárat felett égő világítótest is elég lehet, de a könyöklőn akár napelemes fényekkel is emelhetjük a terasz esti hangulatát. Csupán az étkezős teraszoknál szükséges a nagyobb mennyezeti megvilágítás, de ide sem érdemes neont vagy egyéb hideg fénytestet elhelyezni. 

A teraszok berendezésével kapcsolatban is elmondható, hogy a tervezés nagyon fontos első lépés annak érdekében, hogy egy igazán kellemes hangulatú és funkciójában is tökéletes területet alakítsunk ki a két világ – a lakás és a kert – határán.  

A teraszt nyáron előszeretettel használja a tulajdonosa este is.

nyito-lefele-nyil-bibor