A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Kevés ahhoz fogható van, mint amikor egy langymeleg délutánon szundíthatunk egy kényelemes függőágyban.

Függőágy a kertben

A kerti örömökhöz hozzátartozik a természetben való pihenés lehetősége is. Kevés ahhoz fogható van, mint amikor egy langymeleg délutánon szundíthatunk egy kényelemes függőágyban. Ez a speciális kerti bútor biztosítja a levegő és a szellő átjárását, ugyanakkor ringó mozgásával hozzásegíti a gyors elalváshoz a benne pihenőt. 

A függőágyak annyiban változtak csupán az idők során, hogy megszületett állványos változatuk, és sokkal puhább anyagokból készül a fekvő felület, illetve a rögzítő elemek is a modern kort követik a hevederek, karabinerek tekintetében.     

Amerikai gyökerek? 

A függőágyak első generációja olyan területeken fejlődött ki, ahol a meleg és a nedvesség gyakori időjárási jellemző, mindamellett a földön több veszélyes állat is közlekedik éjszaka: mérges rovarok és kígyók, amelyek társasága alvás közben nem éppen örvendetes dolog.

Nem csoda hát, hogy Közép- és Dél-Amerikában használták a helyi indián közösségek a függőágyat alvásra és pihenésre egyaránt. Ezen a területen ez a kötelekből és vászon- vagy pamutféléből megalkotott lebegő ágy az egyik legfontosabb árucikké vált, és a nagy indiánkultúrák kereskedelmi tevékenységének potenciális terméke volt. A függőágyaknak népekre kiterjedő kultúrája alakult ki. Kifejlődtek a helyi változatok, amelyek alapján meg lehetett különböztetni, hogy az adott ágyat hol és kik készítették. 

Amikor Kolumbusz Kristóf kikötött a Karib-térségben, a kontinenssel együtt felfedezte a függőágyakat is. Első útjáról kevéske arannyal, de rengeteg függőággyal tért vissza Spanyolországba. A név is a Karib világból származik: hammock. Valószínűleg a taino indiánok hamaca szavából eredeztethető, amely kivetett hálót jelent. A tainók halászó társadalom voltak, és hálóik egy részét nem a vízbe dobták, hanem felkötötték két fa közé, és azon pihentek.  

Mindezek alapján azt gondolhatnánk, hogy a függőágy indián örökség, és bizonyos fokig ez még igaz is, mivel az európai civilizáció néhány évszázadra elfelejtette a használatát, holott a Luttrell Zsoltárban található egy ábrázolás a használatáról, amely 1330 körül keletkezett. Kolumbusznak Amerikáig kellett elhajóznia, hogy a függőágy végleg polgárjogot kapjon Európa-szerte.     

Ez a speciális kerti bútor biztosítja a levegő és a szellő átjárását, ugyanakkor ringó mozgásával hozzásegíti a gyors elalváshoz a benne pihenőt. 

Függőágy-történelem

Kolumbusz a következő útja során már függőágyakkal szerelte fel a matrózok szállását, és ez nagyon praktikus megoldást jelentett. Ezek az alvó alkalmatosságok nem foglalnak sok helyet, sokkal kisebb a súlyuk a faágyaknál, ráadásul követik a hajó ringató mozgását, így kényelmes benne a pihenés. Korábban a fekvőhelyek lábait szöggel kellett rögzíteni, vagy a fal oldalába vájt odúkban lehetett elheveredni. 

Az angol admiralitás már az 1600-as évektől rendszeresítette a függőágyakat, sőt, egy rövid ideig a túlzsúfolt börtönökben is ilyen fekhelyek voltak. A rabok azonban hamar felfedezték, hogy a rögzítő kampók a szökéshez is jó eszközök lehetnek, valamint a súrlódások során fegyverként is bevetették, ezért a börtönökben emeletes ágyakra cserélték a függőágyakat. 

A szintetikus anyagok megjelenése új lendületet adott a függőágyak piacának, mert sokkal olcsóbban és számtalan színváltozatban lehetett hozzáférni a termékhez. Súlyuk egyre könnyebb lett, ahogy tisztításuk és szárításuk is, tartósságuk és puhaságuk folyamatosan növekedett. 

Kialakultak a használatukkal kapcsolatos termékcsaládok, és érdekes módon azon országok váltak megint a legnagyobb exportőrökké, ahonnan a függőágy származik. A mexikói vagy brazil változatok a legkeresettebbek a piacon. Miközben a gyártásuk tömegszerűvé vált, szinte minden egyes darab hordoz valamilyen egyediséget is – ettől a népszerűségük még tovább növekedett.      

A függőágyak népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint egy számadat. Ma már 100 millióan élvezik a kertjükben, teraszukon vagy a lakásukban a függőágy kényelmét.

Függőbútor fajták és típusok

A függőbútoroknak három nagy csoportja van: a függőágyak, a függőkanapék és a függőfotelek. Ezen belül felhasználási területre is feloszthatók. 

A függőágyakat tervezik kerti használatra, de szobai fekhelynek is. Egyes típusait túrázáshoz, hegymászáshoz gyártják – ezeknél olyan komfortnövelő kiegészítőket is használnak, mint az esőtető, a vízhatlan borítás vagy a szúnyogháló. Függőágyakat katonai célra is gyártanak, elsősorban katonai táborokban nyílt terepen, sátrakban felállítva. Ezeket a típusokat rendszerint saját állványukra szerelik fel. 

És ezzel el is jutottunk ahhoz a felosztáshoz, amely a felszerelés módja alapján tesz különbséget: a hagyományos felszerelésűeket általában kötéllel, hevederrel és karabinerrel szerelik fel úgy, hogy két rögzített pont közé feszítik ki a kötelet. 

A lakásban elhelyezett típusokat elsősorban a mennyezetre lehet felfüggeszteni, de megoldható az erős betonfalra vagy ajtófélfához rögzítés is. Ugyanakkor a belső térbe inkább az állvánnyal rendelkező típusokat érdemes használni, mert így a nappali vagy háló bármely pontján fel lehet állítani.  Az állványos megoldással a függőágy hordozhatóvá tehető. 

A függőágyat anyaga és származási helye alapján is szokták csoportosítani. A legegyszerűbbek a hálós típusok, amelyeket a szél tökéletesen körbe tud járni, bár a hálók csomózása miatt kényelmetlenebbek, mint a puha anyagból szőtt változatok. 

Fontos szempont a kiválasztás során a függőágyak mérete és terhelhetősége. Azok a kényelmes darabok, amelyek legalább 140 centiméter szélesek és minimálisan 100 kg súlyt bírnak el. Manapság már olyan függőágyakat is be lehet szerezni, amelyben akár egy teljes négytagú család is leheveredhet.   

A legegyszerűbbek a hálós típusok, amelyeket a szél tökéletesen körbe tud járni, bár a hálók csomózása miatt kényelmetlenebbek, mint a puha anyagból szőtt változatok. 

A függőágy előnyei          

A függőágyaknak számos előnye van. Zömük bárhol kinyitható, kezelésük, tisztításuk könnyű, hordozhatóak és kis helyet foglalnak el. Tegyem hozzá, hogy ez utóbbi állítás a beltérben inkább az állványos megoldásúakra igaz, hiszen a kétponton kifeszített típus akár annyi helyet is elfoglalhat, mint egy hagyományos ágy. 

A függőágyaknak leginkább az alvásra és pihenésre van a legjobb hatása. Tudományosan igazolt tény, hogy ebben a ringatózó szerkezetben az emberek gyorsabban elalszanak és az alvásuk minősége is sokkal jobb, mint a hagyományos ágyban. Nem beszélve arról, hogy a gerincnek is könnyebbséget jelent függőágyban aludni. 

Hogy kerül a függőágy a szobába?    

A függőbútorokat – így az ágyakat és fotelokat – inkább kerti bútorként használták az emberek. Az utóbbi évtizedekben azonban kialakítottak olyan változatokat, amelyeket kifejezetten a lakásban való használatra terveztek. 

Ezeknek a függőágyaknak természetesen igazodniuk kell a lakás stílusához is, ezért jellegüknél fogva bizonyos enteriőrökben érvényesülnek. Egy mediterrán hangulatú nappalitól már egyáltalán nem idegen, ha a színvilághoz igazodó fekhelyünk egy függőágy, vagy az olvasósarkunkban egy függőfotelben olvasgathatunk.   

Egy bohém férfi lakásban szinte szimbolikus lehet egy trendi függőágy megjelenése, de egy vidám, élénk színű modell shabby chic stílusú lakásban is meghatározó darab lehet. A rusztikus vagy vintage jellegű házak tornácán a hintaszéket egy függőfotel, de alkalmasint egy függőágy is kiválthatja. 

A függőágyak népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint egy számadat. Ma már 100 millióan élvezik a kertjükben, teraszukon vagy a lakásukban a függőágy kényelmét, és ez a szám a jövőben valószínűleg növekedni fog. Jó pihenést kívánok!    

Az utóbbi évtizedekben azonban kialakítottak olyan változatokat, amelyeket kifejezetten a lakásban való használatra terveztek. 

 

nyito-lefele-nyil-bibor