A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A bársony egy olyan szövetféle, amely meglehetősen drága és kényes, de nagyon kellemesen puha a tapintása, és már önmagában is meleget áraszt.

Midőn az est, e lágyan takaró
fekete, síma bársonytakaró,
melyet terít egy óriási dajka,
a féltett földet lassan eltakarja”

Babits Mihály: Esti kérdés (részlet)

A gazdagok szövete

A bársonyról általában mindenkinek a fenti versrészlet hangulata villan be. Egy olyan szövetféle, amely meglehetősen drága és kényes, de nagyon kellemesen puha a tapintása, és már önmagában is meleget áraszt. Érdekes magának az anyagnak a története, amely drága kelméből a nappalikban álló garnitúrák kárpitjává változott az idők során, mivel számtalan típusát fejlesztették ki a könnyű ipar erre szakosodott tudósai. De mielőtt bejárnánk a mitikus Kelet selyemútját, nézzük meg, hogyan készül a bársony.

Mi valójában a bársony, és melyek a legismertebb fajtái? 

A bársony tulajdonképpen egy alapszövetből áll, amibe fonalakat szőnek. Minőségét a beleszőtt szálak sűrűsége és hossza, valamint az adott anyag típusa határozza meg. Ennek megfelelően lehet nagyon puha és kényes, de egészen strapabíró is, amelyet egyenesen a bútorok kárpitozására alkalmaznak. 

A legdrágább és legkényesebb kétségtelenül a selyemből szőtt bársony. Ennek nehéz selyemből szőtt változata a brokát, amely a királyi kastélyok bútorait vonta, vonja be. A könnyű selyemből való anyagot a ruha- és divatipar használja fel. Ez gyenge a fizikai igénybevétellel és a napfénnyel szemben. A bársonyfüggönyöket ezért vagy nehéz selyemből vagy valamilyen napfénynek ellenálló anyagból szövik, ellenkező esetben gyorsan kifakulnak.

A vintage stílusú otthonokban ideális választás lehet a vászonból készült és bolyhosított változat. Ez egy rövidszálas, gyorsan kopó anyag, amely kifejezetten passzol a matt és öregített bútorok világába. 

A vintage stílusú otthonokban ideális választás lehet a vászonból készült és bolyhosított bársony.

A leginkább kímélendő fajtát pamutból készítik. Hogy ellenállóbb legyen, ezért gyakorta keverik a pamutot szintetikus szálakkal. A legerősebb szöveteket gyapjúból és moherből állítják elő. Ezek alkalmasak fali és bútorkárpitnak egyaránt. Manapság egyre elterjedtebb a szintetikus anyagokból készített bársony, de a tapintásuk meg sem közelíti az eredeti anyag puhaságát. Ezért legújabban szintetikus szálak közé természetes szálakat kevernek, így adva a színmélységhez és a tartóssághoz a puhaságot. 

Bíborban, bársonyban – szövettörténelem        

A szövetek nagyon ősi anyagok. Az emberiség már az újkőkorban használt valamilyen szövetet takarónak és ruházatnak. Az ókori sumérok szépen varrott szövetruhákat és takarókat használtak, ahogy ez a korabeli ábrázolásokon visszaköszön.

A bársony a híres selyemúton keresztül érkezett a középkori Európába. A közvetítők az arab kereskedők voltak, akik Kínából és Kasmírból szállították a drága kelméket a királyi udvarokba. Az anyagot nemcsak az drágította meg, hogy hosszú úton, ezer veszély között érkezett a célállomásra, hanem a titokzatos selyem anyag és a bonyolult előállítási technika is. A korai időkben a szövetek színe korlátozott volt, rendszerint sötét kék vagy az uralkodói lila színt használták. Franciaországban velúrnak nevezték, míg a magyar nyelv a német barchen kifejezést vette át, és magyarította bársonyra. 

A bársony a híres selyemúton keresztül érkezett a középkori Európába.

Az első ilyen szövetek leírását XI. századi források említik. A középkori takácsok céhei is készítettek bársonyt, de amíg a selyem titkát nem ismerték, addig más anyagokkal próbálkoztak. A bársony készítésének mesterei az itáliai, a francia és a spanyol takácsok voltak. Köztudott, hogy az ipari forradalom a szövőiparban kezdődött, így a bársony lett az első tömegcikkek egyike. A polgári lakásokban megjelent a bársonyfüggöny, a brokát falikárpit és a bársonyszövetes bútorok. Ez anyag még így is csak lassan ereszkedett a mindennapi anyagok közé, sokáig sikerült megőriznie arisztokratikus jellemvonásait. 

Bársonnyal borított bútorok és kiegészítők világa      

Ahogy a bársonnyal berendezett enteriőrökbe belépünk, azonnal megragad bennünket az otthonosság, a meleg és lágy hangulat. Az ilyen nappalikban mélyebb a csend, és ez nem véletlen, mert a bársony súlyos, vastag anyaga elnyeli a zajokat. Az ilyen anyagból készült függöny remek fény- és hangszigetelő tulajdonsággal bír. Igaz azonban, hogy ugyanolyan sikeresen nyeli el a port is, ezért a porallergiában szenvedőknek nem lesz a kedvenc anyaga. 

Bizonyos stílusok, mint a romantikus, a vintage, az indiai, a klasszikus vagy a chabi chic elképzelhetetlen lenne bársony kiegészítők, függönyök, takarók, vagy bútorok nélkül. A francia stílusnak is nélkülözhetetlen anyaga. 

Önmagában a bársony hipoallergén és könnyen használható, de a kárpitokat rendszeresen kell porszívózni.

Önmagában a bársony hipoallergén és könnyen használható, de a kárpitokat rendszeresen kell porszívózni. A nedves foltokra és egyéb szennyeződésekre kényes a legtöbb fajtája. A bútorkárpitra használt típusokat nedves, de nem túl vizes törlőkendővel, és speciális kárpittisztítóval lehet a leghatékonyabban megtisztítani. Az anyag em tűri a mosást és a gyűrődést. Mivel kényes anyagról van szó, ezért használata exkluzív. Olyan helyeken, ahol sokan megfordulnak, és nagy igénybevételnek lenne kitéve, nem jöhet szóba a használata. 

A bársony ugyan a luxust testesíti meg, mégis sokan óvakodnak tőle a fentiek miatt, mivel attól tartanak, hogy hamar tönkremegy. Ma már azonban készülnek olyan bársony kárpitozású bútorok, amelyeket időtállóra terveznek. Ezeknek az alapszövete és a beleszőtt szálak is sűrű szövésűek, és sok esetben strapabíró szintetikus szálakkal kombináltak.  

Aki a bársony eleganciáját szeretné választani, annak érdemes tudnia, hogy a bútorszövetek kopásállóságát az úgynevezett Martindalle teszttel osztályozzák. Ennek speciális mérőszáma az MD. A besorolás 15 ezer és százezer MD között szokott mozogni. A bútorkárpitok kopásállósága eléri a 40 ezer MD-t. Amikor bársonnyal bevont bútort választunk, ellenőrizzük le az MD-számot, és ha az 40 ezer vagy afölötti értéket mutat, bátran dönthetünk a kiválasztása mellett. Egészen biztos, hogy egy kényelmes, puha, elegáns, de hosszú ideig értékálló darabot fogunk beszerezni az otthonunkba. 

Aki a bársony eleganciáját szeretné választani, annak érdemes tudnia, hogy a bútorszövetek kopásállóságát az úgynevezett Martindalle teszttel osztályozzák.

nyito-lefele-nyil-bibor