A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Akadálymentesítés idős rokonunk otthonában.

Amikor akadálypályává válik a lakás

Amikor házat építünk vagy vásárolunk, rendszerint az emeleten lesznek a hálószobák, hogy azok erkélyéről szemléljük a panorámát. Amíg egészségesek és fiatalok vagyunk, nem is jelent komoly kihívást lépcsőzni, legfeljebb csak akkor, amikor fel kell valamit cipelnünk az emeletre. A problémák akkor jelentkeznek, ha mozgássérült vagy mozgáskorlátozott lesz valamelyik családtagunk, vagy éppen mi magunk. 

Nem kell különösebb beleérző képességgel rendelkezni azoknak, akiknek rövidebb időre korlátozott volt a mozgása, hogy elképzeljék, milyen nehézségekkel jár egy hétköznapi lakás használata. Begipszelt lábbal vagy karral azonnal megszűnik lakásunk megszokott kényelme. Még ez az átmenetei időszak is embert próbáló, annak azonban, akinek a sérülése vagy korlátozottsága végleges, maga a pokol lehet olyan lakásban élni, ahol nem tud közlekedni és a mindennapi teendők is komoly megpróbáltatást jelentenek. Egyetlen megoldás a lakótér akadálymentesítése a sérülés vagy a korlátozottság fokának megfelelően. Jelen cikkemben az idős, inkább csak mozgásában korlátozott emberekre leselkedő akadályokra és azok elhárítására hívom fel a figyelmet.   


Akadálymentes polcok.

Alapvető veszélyforrások 

Az idős emberek számára a rugalmas járás, a hajolgatás és az emelgetés szokta a legtöbb problémát jelenteni, valamint a meggyengült látás.  Az ilyen helyzetbe jutott családtag lakásának akadálymentessé alakítása viszonylag kisebb erő- és pénzráfordítással megoldható. 

Alapvető veszélyforrások a láb elbotlása, megcsúszása, és az eseti megszédülés, ezért ezeket a veszélyforrásokat kell a lehető leghatékonyabban kiküszöbölni. És ha már a küszöbnél tartunk, sajnos ez az egyik veszélyforrás, amely az idős emberekre leselkedik. Egy magasabb küszöb vagy egy felkunkorodó szőnyeg végzetes elbotláshoz vezethet. Ezért célszerű a küszöböt kiiktatni a lakás belső helyiségeiben. A bejárati ajtónál ez a fémmel vasalt léc a kinti légmozgást is megköti, ezért ott nem megszüntethető, de amennyire csak lehet, minimalizáljuk a magasságát, hogy akadálymentesebbé tegyük. 

Azokban a helyiségekben, ahol a víz és a pára előfordulhat – elsősorban a fürdőszobában és a konyhában – csúszásgátló padlót célszerű lerakni, vagy legalábbis csúszásgátló rácsokat elhelyezni. A fürdőszobában – ha csak lehet – érdemes a kádas fürdőzést felszámolni, és olyan zuhanyzót beszereltetni, amelyiknek alacsony vagy egyáltalán nincs zuhanytálca része. 

Lakásunk egyik legintimebb helyisége a fürdőszoba. Akadálymentesítés.

A fürdőszobába és az illemhelyre a megfelelő magasságban célszerű kapaszkodókat szerelni és a falra szerelhető vécécsészét beépíteni, mégpedig magasabban a megszokottnál, hogy kényelmesen tudja a gyenge térdű idős ember használni. 

A nappaliban és a hálószobában se legyen olyan vastag szőnyeg, amelyben fel lehet bukni. Sajnos az egyik rokonom még egy perzsaszőnyeg szélében is képes volt elesni. Jobb, ha a padlóborítás csúszásmentes laminált padlóból van. 

Idős embereknél problémát jelent a leülés és a felállás, ezért a régi kedves, mély és süppedő fotelokat jobb magas lábakon álló, kényelmes, de nem süppedős típusokra kicserélni. A hálószobai ágy magasságának is olyannak kell lenni, hogy a kiszállás ne jelentsen nehézséget a benne fekvőnek. Az ágynak legyen inkább kicsit keményebb a matraca, hogy a süppedés nehézségeivel ne kelljen megküzdeni a mozgásában korlátozott személynek. Emeletes ház esetében az akadálymentesítés érdekében érdemes megfontolni az átrendezést. Nem minden idős ember tud már lépcsőzni, ezért, ha lehetőség van rá, akkor az életteret a földszinti részre kell áttelepíteni. 

Minden olyan helyiséget, ahol idős hozzátartozónk tartózkodni szokott, a megfelelő világítással kell ellátni. Inkább legyen kicsit nagyobb a villanyszámla, minthogy baleset történjen a nem kellő bevilágítás miatt. 

Hogyan varázsoljunk a sötétből világosat? - világosítás

Akadálymentesítés kényelmi funkciók     

Az idős emberek számára nehézséget jelenthetnek olyan tevékenységek, amelyeket korábban játszi könnyedséggel végeztek el. Gondot okozhat akár egy könyv leemelése a magasra helyezett könyvespolcról, vagy éppen bedugni a konnektorba valamit. De a korábban olyan könnyűnek számító fiókok kihúzása vagy az ágyneműtartó felemelése is egyre inkább nehéznek és fárasztónak tűnhet. 

A polcok esetében egyszerű a megoldás, lejjebb kell azokat szerelni úgy, hogy a szerettünk ezt kényelmesen elérhesse álló helyzetből. A felső polcok ideális magassága valahol a 150 centiméternél van. Polcok helyett használhatunk tároló dobozokat is, de ezeket olyan magasságú bútor (pl. komód teteje, kisasztal, már nem használt puff stb.) tetejére kell elhelyezni, ahonnét kényelmesen elérhetőek azok a holmik, amelyeket gyakran használ az idős rokon. 

A régi, fiókos szekrényeket, legyenek azok a konyhában vagy a nappaliban, az akadálymentesítés érdekében olyan típusokra célszerű kicserélni, amelyeknek görgős kihúzó rendszerük és nagyobb, masszív fogantyújuk van. A görgős fiókokokat ráadásul nem lehet túlhúzni, így teljesen elkerülhető, hogy a fiók tartalma kizúdulva balesetet okozzon. Az ágynemű tárolására a korábbi, ágyban lévő tároló már nem biztos, hogy megfelelő lesz. Egy magas, görgős fiókkal ellátott komód egy idős ember számára már sokkal kényelmesebb, akadálymentesebb megoldást jelent. 

A nyílászárók rendszeres használata is felvethet problémákat. A kilinccsel rendelkező beltéri ajtók egy csontritkulással küzdő ember számára jelentős erőkifejtést igényelhetnek. A hagyományos ajtók helyét ebben az esetben érdemes olyan tolóajtókra kicserélni, amelyek kényelmesen mozgathatók a görgős sínek segítségével. A tolóajtók esetében még a botlást okozható küszöböktől is el tudunk búcsúzni. 

Manapság nagyon sok mindent lehet már vezérelni elektronikusan is. Érzékelőkkel vezérelhető a világítás, a vízcsap, a vízöblítés, az árnyékoló, a légkondicionáló. Ezek nagyobb beruházási költséggel járó megoldások, és sajnos nem mindig praktikusak. Ennek az az oka, hogy az idős emberek már nem rendelkeznek azzal a készséggel, hogy ezeket a rendszereket magabiztosan használni tudják. Ezért csak olyan esetben ajánlatos ezeket az eszközöket beszerelni, ha a rokonunk mozgásában korlátozott ugyan, de megvan a megfelelő ismerete és akarata arra, hogy az életét megkönnyítő automatikát használni tudja. 

Redőny vagy reluxa: ahogy visszatérnek a szép, tavaszi napok, úgy válik egyre fontosabbá lakásunk árnyékolása. Akadálymentesítés.

nyito-lefele-nyil-bibor