A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A fotel az európai bútorkultúra része.

Modern korunk szimbóluma 

Vajon mikor kezdtek el az emberek többet ülni a napi tevékenységük során, mint állni? Ha választ akarunk kapni erre a kérdésre, akkor arra az ülőalkalmatosságra érdemes fókuszálnunk, amely már szinte minden lakásban és nagyon sok irodában is jelen van: a fotelre. Ez a bútordarab az európai bútorkultúra része. Ázsiában vagy Afrikában sokkal később jelent meg, mint a földrészünkön. 

Azt gondolhatnánk, hogy története évezredeket ölel át, pedig csak néhány évszázada biztosítja számunkra a mindennapi kényelmet. Megszületése és elterjedése egyben jelzi azt is, hogy mikor tért át a társadalom nagyrésze az ülőmunkára. Az életmódváltozás, a lényegesen kevesebb mozgás, de a megnövekedett szabadidő szimbóluma is a fotel.        

Foteltörténet

E bútordarab története mindössze a 18. századig nyúlik vissza. A korábbi időszakokban a funkció volt a fontos, és az emberek mereven ültek kemény ülőkéken. Még a királyok trónja is egy szépen faragott támlás faszék volt. 

A kényelem először a francia királyi udvarban, jelesen is XVI. Lajos idejében kerekedett felül a funkción. A hagyományos székek mellett megjelentek a párnázott típusok. Ezeket olyan speciális eseményeken használták, ahol már órákat töltöttek el ülve az arisztokraták: kártya- és szivarszobák, társalgók alapvető bútora lett a párnázott, majd egyre inkább a mai fotelekre hasonlító ülőalkalmatosság. Nevét is francia földről kaptuk: a fauteuil varrott széket jelent, és ez a fogalom alakult át a magyar szóhasználatban. 

A fotel nevét is francia földről kaptuk: a fauteuil varrott széket jelent, és ez a fogalom alakult át a magyar szóhasználatban. 

Az úgynevezett füles fotelek nem sokkal a párnázott székek után jelentek meg. Ezek különösen a hideg várakban és kastélyokban voltak közkedveltek. A füles fotel háttámlája, az ülőrész és a fejrésznél kialakított fülek is kárpittal vagy bőrrel voltak beborítva. A bútort a kandalló felé fordították, így a fülek nem engedték elszállni a meleg levegőt, míg a hátsó kárpitozás a hátulról érkező huzattól védte meg a benne ülőt. Ezt a típust mind a mai napig gyártják.  

A 19-20. század fordulóján már a polgárság nappalijából sem hiányozhatott a fotel, hiszen itt olvasott, hallgatott zenét a házigazda, amelyhez ideális ülőke volt ez a bútordarab. Sok helyütt lettek népszerűek a német Michael Thonet kecses és könnyűsúlyú foteljei, amelyeknek első darabjait még a 19. században kerültek kialakításra. Korunkban megjelentek a forgó- és hinta fotelek, csakúgy, mint a masszázs szolgáltatást nyújtó méretes darabok. 

Foteltípusok     

A magas támlájú, párnázott karosszékek valahol a szék és a fotel között helyezkednek el, de a mélyebb ülőkével és magasabb támlával ellátottakat felfoghatjuk akár fotelnek is. A klasszikus darabok teljesen kárpitozottak, kényelmes kar- és fejtámasszal vannak ellátva. A csoportjukba tartozik a füles fotel is. Ezekben már kényelmesen olvashatunk vagy ejtőzhetünk.

A klasszikus fotelek teljesen kárpitozottak, kényelmes kar- és fejtámasszal vannak ellátva.

Az állítható lábtámasszal ellátott típusok kiválóak a tévénézésre. Ezek több szögben dönthetőek is, így mindenki ki tudja választani magának a megfelelő beállítást. 

A fotelágy már két fő funkciót, az ülést és a fekvést tudja kiszolgálni. Különösen jó hasznát lehet venni kis lakásokban, vagy olyan esetben, ha gyakran fogadunk látogatót, aki ott marad éjszakára is. Méretes darab, de azért az ágy funkciója korlátozott. 

Léteznek aztán speciális darabok. A tárolóval ellátott modell ugyancsak a kis lakásban oldhatja meg a tárolás problémáját. A hintafotel relaxálásra és pihenésre alkalmas, míg a masszázsfotel fő feladata az, hogy kellemesen ellazítsa a testünket. 

Kárpitok – előnyök, hátrányok        

Alapvetően két fő kárpitanyagot használt fel sokáig a bútoripar, amihez csatlakozott egy harmadik is az utóbbi időben. A bőr és a szövet mellé felzárkózni látszik az úgynevezett öko bőr.

A bőrfotelek a legdrágábbak, de sokkal strapabíróbbak is, mint a szövetek. Tapintásra nagyon kellemesek, ami nem elhanyagolható szempont, ha naponta órákat ülünk benne. Könnyen tisztítható, hiszen elegendő egy nedves kendővel letörölni róla a rácsöpögött szennyeződést. Nem árt azonban időnként bőrápolóval lekenni a kárpitot. 

A bőrfotelek a legdrágábbak, de sokkal strapabíróbbak is, mint a szövetek.

Korábban az volt az ellenérzés a bőrrel szemben, hogy hideg, de a modern cserzési eljárásokkal ezt a hátrányát jórészt már kiküszöbölték. Atka nem tud benne megtelepedni, és a molyokat is távol tartja. Amire ügyelni kell esetében, az a napsugárzás elleni védelem. Semmilyen bőrbútort nem szabad kitenni tartós napsugárzásnak, mert kifakítja, és úgy kiszáríthatja, hogy repedezni kezd az anyag. 

Az öko bőr egy olyan kétrétegű anyag, amelynek alsó rétege pamutszövet, a felső pedig poliuretán. Rendelkezik a bőr minden előnyös tulajdonságával, de sokkal olcsóbb, mint az eredeti bőrkárpit. Műbőrnek mondjuk, de a mai verziói már messze nem olyan silány utánzatok, mint valaha voltak. 

A szövetkárpittal bevont darabok lényegesen olcsóbbak a bőrfoteleknél. Bár én már láttam olyan dizájnos és igényesen kialakított szövetkárpitos darabot, amelynek az ára vetekedett a bőrével. A szövet melegebb hatást kelt a bőrnél, és nagyon kellemes lehet beletelepedni. A szövet azonban kényes a szennyeződésekre. Egy kilöttyent ital- vagy ételfolt nagyon nehezen tisztítható ki belőle. Az is előfordulhat, hogy egy alig mosott farmernadrág elszíneződéseket okoz a garnitúra felületén. A szövetkárpitos fotelokra sokkal jobban kell vigyázni, mint a bőrrel fedettekre, mert kényesebek, és nehezen tisztíthatóak. 

A szövet sajnos nagyon jó környezetet teremt a poratkák számára, ezért a szövetkárpitos bútorokat rendszeresen porszívózni kell, majd ezt követően lehet a keletkezett foltokat a megfelelő kárpittisztóval eltávolítani. A vegyszeres kezelést követően egy nedves, puha kendővel kell áttörölni a felületet. Látható tehát, hogy a szövetkárpitos fotelek nagyobb törődést kívánnak. 

Napjainkban kaphatunk foteleket garnitúrában, de akár önálló darabokat is vásárolhatunk. A lényeg, hogy a kényelem és a funkció mellett törekedjünk a lakás és a többi bútor stílusához és színvilágához kiválasztani a megfelelő darabokat. Fontos az alaposan meghozott döntés, mert fotelt sem szoktunk rövid időre venni, ezért jól tesszük, ha a tetszetős darabot még az áruházban kipróbáljuk, hogy el tudunk-e benne órákat tölteni kényelmesen.  Ne feledjük: ez az ülőalkalmatosság a funkció mellett a kényelemről szól!

A fotel a funkció mellett a kényelemről szól.

nyito-lefele-nyil-bibor