A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A napelemek környezetszennyezés nélkül állítják elő az energiát és egész évben termelik az áramot. Panel.

Panelházak erdejében

A szocializmus elsodró lendülete hozta létre azokat a hatalmas lakótelepeket, amelyek az egyre növő népességet voltak hivatottak elnyelni. Azt gondolnánk, hogy ebben a főváros járt az élen, pedig csak az ezüstérem jutott neki Komárom-Esztergom megyével szemben. A panelházak rengetege így is eleven mementója egy letűnt korszaknak, csakhogy emberek tízezrei, ha nem százezrei élnek ilyen lakásokban mind a mai napig. Magyarországon panelben lakni egyenlőt jelent a szegénységgel, holott Nyugat-Európában, és különösen a szomszéd Ausztriában egyre növekszik a panellakások piaca kínálati és keresleti oldalon is. 

Miért utálja a magyar a panelt? 

Hogy panel és panel között mekkora különbség lehet, arra még a későbbiekben kitérek. A szocialista tervgazdaság idején voltak gyenge próbálkozások arra nézve, hogy lakható és rugalmas tervezéssel készüljenek a panelházak, de a minőséget a mennyiségi szempontok mindig fölülírták. Egy éves jelentésben jobban mutatott, hogy hány lakás épült meg, de az senkit (kivéve a benne lakókat!) sem érdekelt, hogy ott milyen az élet minősége.

A gyorsan összedobott és egy kaptafára készülő telepeken még arra sem voltak tekintettel, hogy nagyobb és élhetőbb közösségi tereket, parkokat, szolgáltató egységeket hozzanak létre. Egy-egy külvárosi lakótelep esetében még a közlekedési viszonyok sem voltak kielégítőek, miközben a lakók már beköltöztek. A szocialista lakótelep a számokról, és nem az emberekről szólt. Ez tudatosult és rögzült a magyar emberekben, és ez okozza a mélyen gyökerező ellenszenvet a panellakásokkal szemben.  

A legtöbb panellakásnak erkélye is van.

Változások a lakótelepeken    

A rendszerváltást követően szinte azonnal napfényre kerültek a lakótelepek problémái. Elsősorban a felújításra koncentrált a lakosság, majd a mindenkori kormányok, hiszen ezeknek a paneleknek az élettartama erősen lejáróban volt. Az energiaárak robbanása miatt vagyonokat kellett költeni a rezsire, és sok helyen nem volt kiépítve a kellő infrastruktúra sem. Egyes lakótelepeknek pedig elrettentő volt a hírnevük az ott lakók szociális és kulturális szintje miatt.  Nagyon nagy mélységből kellett tehát ezeket a lakótelepeket felhozni a mai kornak megfelelő lakhatási igényekre. 

Az ezredforduló fordulatot hozott e tekintetben is, amikor beindultak a panelkorszerűsítési programok és pályázatok. Az épületeket jó szigeteléssel látták el, kicserélték a régi nyílászárókat, megújították a fűtésrendszerüket. A lakótelepek homlokzati felújítása színesebbé tette az addig szürke monstrumokat. Sok helyütt maguk a lakók vezették be a légkondicionáló berendezéseket, mert a legtöbb ilyen lakás erkéllyel is rendelkezik, és így könnyen telepíthető volt a kültéri egység. 

 

A külvárosi lakótelepek infrastruktúrája a piacgazdaságnak és a helyi önkormányzatoknak köszönhetően kifejlődött. Az egyik legnagyobb gondot manapság a parkolás jelenti, mert a tervezéskor az akkori autóparkot vették figyelembe. Mivel a gépkocsik száma hatványozottan megnövekedett, ezért egyszerűen nincsen elegendő hely a parkoltatásukra.     

A régi panellakások hátránya   

Ha már a parkolási gondoknál tartunk, gyorsan összefoglalom, hogy melyek a meglévő lakótelepekkel kapcsolatos hátrányok. Ne feledjük, ez a régi lakótelepekre vonatkozik. Nagyon sok panel rendszerű ház és lakás épült ugyanis modern technológiával és komoly tervezéssel, amelyekre egyáltalán nem vonatkoztathatóak ezek a hátrányok!

Panel.

A régi lakótelepek nem otthonosak. Nagyon sok mindent lehet rajtuk korszerűsíteni, de egy nagy parkot már nem lehet köré építeni. Igaz, némi tartószerkezeti megerősítéssel csodálatos zöldtetőket, lebegő parkokat bárhol építhetnénk, de erre egyelőre szinte sehol sem került sor. Egy ilyen beruházás teljesen más komfortszintre emelné ezeket az ingatlanokat. A régi panelházak zajosak, a körülöttünk élő szomszédok életét, illetve a ház „lélegzetét” egyszerre hallgathatjuk. Igaz, egyénileg mindenki hangszigetelheti a lakását, de a szomszédos zajok ellen a szomszédos lakás szigetelése lenne az optimális megoldás. 

Sokan panaszkodnak még mindig a rezsiszámlákra, hiszen a távfűtés kényelmét annak drágasága meglehetősen ellenpontozza. Hátrány továbbá, hogy nincsen kertünk, van viszont rengeteg közvetlen szomszédunk – ami bizonyos élethelyzetekben akár előnyös is lehet. 

A panellakás előnyei 

Egy portál 15 előnyt sorol fel, de ezek némelyikével vitába tudnék szállni. Az nem vitás azonban, hogy a panellakás sokkal olcsóbb, mint a téglalakás. A jelenlegi ingatlanpiaci árak miatt nagyon sokan csak ezt a típusú otthont tudják maguknak megteremteni. Az olcsóság az eladhatóságot is növeli. Ezek a lakások mindig kelendőek voltak egy-két hírhedt lakótelep kivételével. Egyik rokonom szinte semmilyen közös költséget sem fizet, mert a ház lábában tevékenykedő cégek bérleti díjai simán fedezik a mindenkori karbantartást és felújítást. 

A lakótelepeken maximum 3-4 típusú lakást gyártottak le. Ezeket a sablonokat nagyon egyszerű felmérni, és az igényeinknek megfelelőt kiválasztani. A lakások zöme akár folyosós, akár centrális elrendezésű, nagyon logikus. A felújított lakásokban gyakorlatilag semmilyen meglepetés nem érheti a beköltözőt. Ma már az is elmondható, hogy szinte gyalog is minden fontosabb szolgáltatás elérhető, különösen az olyan árkádos kialakítású tömböknél, ahol boltok egész sora helyezkedik el. 

A panelházak a legmasszívabbak a természet erejével szemben.

Egyes szolgáltatások a legolcsóbb és legjobb minőségben kizárólag a lakótelepeken érhetők el, mint például az internet, mert ott sok fogyasztó található. Aki nem szereti a ház körüli teendőket, a kuka kicibálását, a folyosó takarítását, annak ideális a panel, különösen akkor, ha kedveli a társasági életet. Igaz, egy lakótelepen is lehet magányos az ember, de ennek mégiscsak kisebb az esélye ott, ahol szomszédok veszik körül. Apropó szomszédok: sokkal kisebbre is vehetjük a radiátorunkat télen, mert a falakat minden szomszédunk fűti körülöttünk, és ez sem elhanyagolható tényező. 

A klímaváltozás hazánkat is sújtja, így egyre nagyobb viharok tombolnak. A panelházak a legmasszívabbak a természet erejével szemben. Nem igazán szokta a vihar a lapos tetőket megbontani. 

A panel reneszánsza    

A korunkban épülő panellakások már csak a szerkezeti egység megnevezésében hasonlítanak a régi rongyosra. Korszerű technológiával gyártják az elemeket, a legjobb gépészeti előkészítéssel és szigeteléssel látják el az elemeket, és az építési technológia is kiküszöböli a panel hajdani gyerekbetegségeit. Az építés sokkal gyorsabban, kevesebb élőmunkával valósul meg, és az építési szemét is sokkal kevesebb a hagyományos téglaépítéssel szemben. Amire nagyobb szellemi erőforrásokat kell allokálni, az a tervezés, mert ebben a fázisban egyeztetnek a későbbi lakókkal, hogy felmérjék azok igényét, és annak megfelelően alakítsák ki az adott lakások belső tereit. Ma már, ha panelházról beszélünk, nem az egymásra dobott kockákra kell gondolni, hanem egy élhető és praktikus otthonra, amelyet korszerű elemekből építenek meg rendkívül alacsony munkaidővel számolva, kedvező piaci áron.  

A korunkban épülő panellakások már csak a szerkezeti egység megnevezésében hasonlítanak a régi rongyosra.

nyito-lefele-nyil-bibor