A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A kerti konyhákra ma már egész iparág épül.

Vissza a természetbe!

Az utóbbi évtizedekben tendenciává vált, hogy a lakókörnyezet – ahol erre lehetőség van – szorosan összekapcsolódjon a természettel. Egyre több a nagyméretű terasszal rendelkező lakóház, a kertekbe kiköltözik a szórakozás egy medence képében, vagy a felüdülés például egy kis kerti tó kialakításával. A trend újabban abba az irányba tart, hogy a lehető legteljesebben ki tudjuk terjeszteni a benti tevékenységünket a kinti világba, a kertbe. 

Ebből az általánossá váló igényből születtek meg az első kerti konyhák, hogy aztán erre egész iparág épüljön. Manapság már komplett kerti konyha családokat tudunk beszerezni. Ehhez természetesen előbb ki kell alakítani azt a környezetet, ahol majd a sütés-főzés zajlik. 

Alapok az építéshez  

Még egy egyszerű tűzrakóhely kialakításánál is előzetes tervezésre van szükségünk, így egy kerti konyha esetében sem tekinthetünk el néhány alapvető szabálytól. Valószínűleg zömében azokkal a konyhai eszközökkel fogunk dolgozni, amelyeket a beltéri konyhában is használunk, kivéve természetesen azokat a gépeket, amelyeket kifejezetten a kerti körülményekre készítettek a gyártók. Ennek okán nem célszerű a kerti konyhát a kert végére tervezni, mert az eszközök ki-behordása kényelmetlen lenne. Ezért pontosan tudnunk kell azt is, hogy hol szeretnénk közlekedni a térben. 

Mivel a kinti főzés gőzzel és füsttel jár, nem árt, ha tudjuk, honnan fúj az uralkodó szél, és annak megfelelően, valamint a nap járásához igazítva telepítjük a konyhánkat. Ez a konyha lehet épített, fedett vagy teljesen szabadon álló is, de a tevékenységünket és a felszerelésünket mindenképpen a védettség-kitettség mértékében kell megszabnunk.

Mivel a konyhánk az épület meghosszabbított része lesz, ezért stílusban illeszkednie kell a házhoz, az udvarhoz és a környező tájhoz is.      

Mivel a kinti főzés gőzzel és füsttel jár, nem árt, ha tudjuk, honnan fúj az uralkodó szél, és annak megfelelően, valamint a nap járásához igazítva telepítjük a konyhánkat.

 

Mi kell a kerti konyhába?

Ezt a fejezetet tulajdonképpen egy mondattal is elintézhetnénk: minden, ami a benti konyhában megtalálható. Persze szelektálhatunk úgy is, hogy csak egy olyan grillezőt alakítunk ki, amit néhány szolgáltatással még megtoldunk. Sütőre mindenképpen szükségünk lesz, mert ez a konyha lelke. A kihelyezett sütőnek magas minőségű, rozsdamentes acélból kell lennie, hogy ellenálljon párának, napsütésnek egyaránt.   

A gyártóktól egész konyhastúdiókat be tudunk szerezni, amelyben mosogatótól kezdve a gránit munkafelületen át a hűtőpultig mindent megtalálhatunk, és ezeket ráadásul modulárisan is összeválogathatjuk az igényünk szerint. 

Nyári vacsorák főzésére gondolva komolyan kell megtervezni az elektromos kiállásokat, mert nemcsak a konyhagépeknek lesz szükség energiára, de a bevilágítást is tökéletesen meg kell oldani. A kerti lámpáknak ugyancsak bőséges választékából a stílusnak megfelelő darabokat válogathatjuk ki és helyezhetjük el a fontos világítópontokon. 

A kerti konyhába minden kell, ami a benti konyhában megtalálható

Formai és stílus elemek          

A kerti konyhákat rendszerint U- vagy L-alakban tervezik meg, de akár egy vonalban is futhatnak az egyes modulok a ház falának mentén. Ez utóbbi esetben ügyelnünk kell a fal megfelelő szintű burkolására, hiszen védeni kell a tűztől, a hőtől és a felcsapódó párától. 

Talán a legcélszerűbb elrendezés az L-alakú, mivel a teret jól tagolttá és bejárhatóvá teszi. A legkevesebb mozgással tudunk mindenhez hozzáférni egy ilyen kialakításnál. 

A kerti konyháknak van néhány népszerű stílusa, amelyekre teljes bútorcsaládokat terveznek a gyártók. A mediterrán stílus tűnik manapság a legkedveltebbnek, aminek több oka lehet. Egyfelől ez a stílus elég jól passzol egy átlagos családi házhoz és kerthez, jellemzője a tágas tér, valamint az otthonos hangulat. A mediterrán vidékeken a kertben gyűlik össze a nagy család és a barátok, ezért ezekben a konyhákban mindig található egy méretes kerti asztal. A székek rendszerint kovácsoltvasból készülnek időjárástűrő kárpitokkal vagy bőrrel bevonva. Egyes konyhákban inkább terméskőből készült padokon helyezkednek el az étkezők, amelyre természetes anyagból készült párnákat fektetnek le. Az ilyen kültéri enteriőrben erős a jelenléte a kőnek és a terazzónak. A konyha körül fűszernövények és levendula terem, megadva azt a semmihez sem hasonlítható hangulatot, amely a tenger ölelésében várna ránk.     

A kerti konyháknak van néhány népszerű stílusa.

A hagyományőrzők a falusi nosztalgia jegyében vidéki kerti stílust alakíthatnak ki. Egy ilyen konyhának a főszereplője a búbos kemence lesz, amelyben süthetünk kenyeret, lángost, langallót vagy éppen újévi kismalacot is. Itt kaphat helyet a sparhelt, a füstölő és persze a beépített grillező.  A konyhát övező falak fehérre meszeltek és szépen kombinálhatóak olyan bontott téglával, amelyeken még a pecsét is megtalálható. A falusiak hajdanán persze életmódjuk miatt települtek ki nyitott konyhába, hiszen ott voltak a jószágok és a zöldségeskert. Itt dolgozták fel a disznót, itt főzték a gyümölcslekvárokat. Ma már inkább csak ennek a hagyománynak a hangulata maradt meg, és elsősorban a felüdülés és a kellemes tevékenységgel egybekötött pihenés céljaira szolgál egy nosztalgia konyha.

A modern házakhoz természetesen egy letisztult, modern elemekkel megépített kerti konyha passzol. Ilyen konyhát is ki tudunk alakítani, amelyhez egyszerű vonalvezetésű, de nagyon praktikus bútorcsaládok között válogathatunk. Az anyagok rendszerint minőségi fából, fémből és betonból készülnek.          

Kerti gyönyör felsőfokon

Akinek nincs egy komplett kerti konyhára pénze, az is kialakíthat egyet magának. Ilyenkor a grillsütő kerül a középpontba és aköré lehet tároló helyet, padokat, zsúrkocsit stb. telepíteni. 

Bármilyen típusú legyen is a kerti konyhánk, arra nagyon kell ügyelni, hogy annak minden darabja a kültéri viszonyokhoz illeszkedjen. A legjobb anyagok a rozsdamentes acél mellett a kő és a beton. Manapság már olyan kerti bútorokat gyártanak, amelyek a megszólalásig hasonlítanak a benti társaikhoz, ám az időjárás minden szeszélyenek ellenállnak.  

Ugyanígy kell kiválasztani azokat a konyhai eszközöket is, amelyeket a szabad levegőn fogunk használni. Mindig győződjünk meg róla, hogy az adott eszközt felvértezték a magasabb páratartalom és a napsugárzás ellen.  

Nincs annál kellemesebb, amikor a friss levegőn készül el a családi ebéd, amelyet kertünk vitamindús zöldségeivel tálalunk és saját termésű fűszernövényeinkkel ízesítünk! 

A kertben termett gyümölcsöket használjuk fel a kerti konyhában.

nyito-lefele-nyil-bibor