A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A nappaliban is jó választás a rózsaszín.

Friss név egy friss színnek

Amikor a rózsára gondolunk, rendszerint a vörös szín jut az eszünkbe. Különös módon azonban a fehér és a vörös keverékéből álló színre mégis azt mondjuk, hogy rózsaszín. Ennek nyelvtörténeti oka van. A XIX. század nyelvújítási mozgalmáig tulajdonképpen nem volt szavunk erre a színre. Addig többféle változatban nevesítették: hívták barackvirág színnek, vagy szegfűszínnek is. Végeleges neve tehát viszonylag fiatal történelmi távlatokban gondolkodva. 

Neve az idők során sokféle szerepben teljesedett ki. Ki ne is merné a mondást: rózsaszínben látja a világot. Az ilyen ember talán még az ésszerűnél is sokkal szebbnek és boldogabbnak ítéli meg a vele történteket vagy a környezetét. A szólást egyformán használják a szerelmesekre és a részegekre – egyfajta mámoros hangulatot jelölnek vele. 

A szín annyira friss, akár csak neve, és egyben univerzális is, mert megfelelő mértékben és árnyalatban csaknem minden színnel jól megfér, és stílust tud teremteni. 

Amikor a lakberendezés oldaláról közelítünk a rózsaszínhez, egyből a lányszobák ártatlan hangulata ugrik be sokaknak.

Hol uralkodhat a rózsaszín?

Amikor a lakberendezés oldaláról közelítünk a rózsaszínhez, egyből a lányszobák ártatlan hangulata ugrik be sokaknak. Ez nem véletlen. A gyerekek ösztönösen vonzódnak a friss és élénkítő, a léleknek édességet adó színekhez. Márpedig a rózsaszín ilyen, és ezért az 5-8 év közötti kislányoknál nagyon népszerű. Gondoljunk csak a Barbie babákra, vagy a rajzfilmek hőseinek ruhaszínére stb. A kisiskolás lánykáknak mindig kínálnak rózsaszín hátizsákot, tolltartót, tornazsákot vagy tornadresszt, mert ezeket tudják az áruházak a legkönnyebben eladni. 

Hol érzi magát a legjobban a rózsaszín? A lányszobák mellett nagyon illik a hálószobába, vagy egy női budoárba is – bár ez utóbbi helyiség az utóbbi időben kiment a divatból. Ugyan nagyon kellemes, megnyugtató szín, de itt is vigyáznunk kell a túlzott használatával, valamint az árnyalatok kiválasztásával. Nagy felületeken alkalmazva egy-egy vibrálóbb árnyalatával már kedvezőtlen hatást érhetünk el: erőtlenséget, fizikai gyengeséget okozhat a környezetében élőknek. 

A hálószobában ne vigyük túlzásba a rózsaszínt.

A rózsaszín a fürdőszobában is helyet kaphat, kiváltva a halványabb árnyalatú kékeket. Fehér csempékkel vagy önmaga sötétebb árnyalataival kombinálva a hófehér porcelán szaniterekkel együtt nagyon szép fürdőszobákat álmodhatunk meg.  

Stílusteremtő szerepben

A színeknek az egyes stílusok kialakításában döntő szerepük van. A fehérről tudjuk, hogy alapszín, amely szinte minden enteriőrben megtalálható, de például a loftban nem. A rózsaszín két stílust határoz meg igazán: a romantikust és a még annál is édeskésebb és rusztikusabb shabby chicet

Ezeknél a stílusoknál fontos tudnunk, hogy mely színekkel és árnyalatokkal kell összedolgoznunk a rózsaszínt. A romantikus szobabelsőknek igazán légies hangulatot teremt, ha lágy, pasztelles árnyalatú falak közé klasszikus fehér bútorokat telepítünk. A kiegészítőkkel – zöld és a kék textíliákkal, kis virágvázával és aranykeretes tükörrel ezt a lebegő hatást ragyogóan ellensúlyozhatjuk és harmonikussá tehetjük az enteriőrt.  

A fehér és a sárga között található úgynevezett elefántcsont szín is nagyon illik a rózsaszínhez. Egy ilyen párosításnál kísérletezhetünk a halványsárga változataival, amelyekkel ellenpontozhatunk, de a kék és a zöld sápadtabb változatai is remek kombinációt alkothatnak a csont-pink párossal. 

A shabby chic stílusban a fehér az alapszín, de a púder a fő színkombinációja. A púder és a lágy bézs, a törékeny türkiz, vagy a mentazöld különleges, már-már mesebeli környezetet teremt megidézve a régi vidéki vagy polgári gyermekszobák báját. 

Bár a romantikus és a shabby chic színeiben nagyon közel áll egymáshoz, de anyaghasználatukban mégis jelentős különbség van közöttük. A romantikus szereti a selymet, a damasztot és az organzát. A dekorálásnál a fodroknak, rojtoknak és bojtoknak, valamint a különféle csipke díszítményeknek komoly szerep jut. Kecses, apró dísztárgyak öltöztetik tovább az enteriőrt, amelyben a porcelántárgyak játsszák a főszerepet. A vázákban mindig van egy színes és virágcsokor. 

A shabby chic rusztikus volta miatt a természetes anyagokat részesíti előnyben. Míg a romantikus szobabelsőkben fényesre festett bútorok állnak, addig a shabby chic kopottas, nyersfa bútorokkal jellemzi önmagát. Kedveli a patchworköt, a kézimunkát.  Közös e két stílusnál – a rózsaszín gyakori használata mellett – a csipke, a rojt és a fodor. 

Talán még azok sem feltétlenül hallottak Magyarországon a shabby chic stílusról, akik ösztönösen már ilyen környezetet teremtve laknak otthonukban. A shabby chic kedveli a rózsaszínt.

Hangulatok a színek játékával

A rózsaszínnel nagyon derűs és izgalmas hangulatokat teremthetünk. A tavaszi zsongást a zöld színnel házasítva érhetjük el. Gondoljunk csak az áprilisi kertekre, ahol a legtöbb fa rózsás árnyalatú virágokat bont, míg a levelek üdítő zölddel koszorúzzák azokat. 

A szürke és a púder megkapóan friss és érdekes szobabelsőket teremthet a fehér, mint alapszín mellett. Nappalikban vagy hálószobákban is jó választás lehet ez a színkombináció. Feketével társítva sikkes hangulat idézhető elő általa. A fekete-rózsaszín mellett az arany igazi eleganciába ötvözheti a kombinációt. 

A szín lilás árnyalataival dolgozva olyan szobát rendezhetünk be, amelyben a lehető legmagasabb fokon jutunk el a megnyugváshoz. Amolyan terápiás szobát teremthetünk, amelyben a mindennapi élet stresszét tudjuk elfeledni. 

A rózsaszín pszichológiája

A rózsaszín élénkít és frissít, és ezért – noha nagyon kellemes kiegészítő szín – a hálószobában csak mértékkel érdemes felhasználni. A színterapeuták szerint emellett megnyugtatja az idegeket és jelentősen csökkenti az agressziót. Ez az oka annak is, hogy az agresszió kezelésében is felhasználják a különféle fényterápiák alkalmazásakor. A szín elmélyíti a gyengéd érzelmeket, megnyugvást ad. Rendszerint olyan emberek kedvenc színe, akik valamilyen lelki betegségben szenvednek vagy állandó stressz alatt állnak. Túlzott alkalmazása sebezhetőségre vagy kiszolgáltatottságra is utalhat. 

A rózsaszín kultúrája   

Általánosságban a rózsaszín az anyaság, a nőiesség, a frissesség és a viruló fiatalság színe. A halvány árnyalata a tavasz szimbóluma, de a gyermeki, az egészséges, nőies dolgok, a szerelem, romantika, élvezet, házasság és az ártatlanság jelképe is. 

Ázsiában a rózsaszínnek erős hagyománya van, különösen Japánban, ahol a cseresznyefa virágzását külön is megünneplik. Kínában a közelgő siker jelképe. A keresztényeknél az Advent és a Húsvét liturgikus színe, amely Krisztus feltámadását jelképezi. Ezért ábrázolják rózsaszín köntösben a feltámadás után. 

Elmondható, hogy a rózsaszínhez csaknem minden esetben valamilyen pozitív érzelem párosul. Ez alól talán csak a zuluk a kivételek, akinél a szegénységet szimbolizálják vele.

Ázsiában a rózsaszínnek erős hagyománya van, különösen Japánban, ahol a cseresznyefa virágzását külön is megünneplik.

nyito-lefele-nyil-bibor